موسسه سنین CNIN Institute

علت شناسی سرطان مثانه

Bladder Cancer Etiology


 

پزشكان و محققين دقيقاً مطمئن نيستند، اما مي دانند كه چندين عامل ريسك ابتلا را افزايش ميدهند كه بعضاً شامل موارد زير مي باشند:

  • ژنتيك، نژاد و سابقه خانوادگى و ریسک سرطان مثانه:

سرطان مثانه، در ميان مردان سفيد پوست بالاى چهل سال، شیوع بيشترى دارد. اگر شما يا فردى از افراد خانواده شما (شامل، پدر و مادر يا خواهر وبرادر) قبلاً مبتلا به سرطان ميزراه يا مثانه شده باشد، شما نيز از ريسك بالا ترى براى ابتلا ، برخوردار هستيد.

 

  • التهاب مزمن مثانه و ریسک سرطان مثانه:

التهاب مزمن مثانه كه دايم عود نمايد و يا شرايط ديگرى كه موجب تحريك پايدار مثانه براى طولانى مدت شود، از عواملى است كه ريسك ابتلا به سرطان مثانه را بالا مي برد.

رابطه سرطان اسکواموس مثانه و التهاب مزمن مثانه در بیمارانی که در سوند ادراری طولانی مدت دارند یا سنگ مثانه دارند، مشخص شده است. ۲ تا ۱۰ درصد افراد مبتلا به فلج اندام تحتانی که سوند ادراری طولانی مدت دارند دچار تومور مثانه به خصوص نوع اسکواموس می شوند.

 

  • سيگار و ریسک سرطان مثانه:

افراد سیگاری ۴ برابر بیشتر از افراد عادی دچار سرطان مثانه می شوند و خطر ابتلا به تعداد سیگار مصرفی، مدت اعتیاد به سیگار و میزان استنشاق دود سیکار بستگی دارد. با قطع سیگار خطر تومور کاهش می یابد ولی برای رسیدن به حد طبیعی،۲۰ سال زمان لازم است.

هر بار كه شما دود مهلك سيگار را به اعماق ريه خود مي فرستيد، تمامى مواد مضر آن جذب جريان خون شده و به تمامى بافت ها از جمله مثانه انتقال مي يابد. اين مواد همراه با ساير مواد دفع شده توسط كليه ها، از طريق ميزناى و محلول در ادرار، در مثانه انباشته شده و هرچند شما مقدارى از آنرا به همراه پيشاب به خارج از بدن مي فرستيد، آنها با حضور دایمى خود، در دراز مدت، به جدار داخلى مثانه آسيب جدى رسانده و در نتيجه، ريسك سرطان را افزايش مي دهند.

 

  • مواجهه با مواد شیمیایی و ریسک سرطان مثانه:

در بعضی از مشاغل، کار در صنايع خاص و سروكار با مواد شيميايى خطرناك از عوامل خطر سرطان مثانه است. مثل: مكانيك ها، نقاش ها، كارگران چاپخانه ها، آرايشگران و يا رانندگان كاميون، کارگران رنگ رزی، کارگران چرم سازی، تکنسین های دندان پزشکی.

مدت زمانی که پس از تماس با این مواد سرطان ظاهر میشود بین ۴۰ تا ۵۰ سال متفاوت است. ولی اگر تماس شدید باشد ممکن است این دوره کوتاهتر شود.

 

  • داروهاي دیابت و ریسک سرطان مثانه:

دريافت انواعى خاص از داروهايى كه براى بيمارى قند (ديابت) تجويز ميگردند مثل: پیوگلیتازون برای مدت بيش از يك سال موجب افزايش ريسك ابتلا به سرطان مثانه خواهد شد. همچنين ، ساير داروهايى كه براى ديابت تجويز ميشوند و حاوى پیوگلیتازون باشند، نيز بر احتمال ابتلا خواهند افزود.

 

  • پرتو درمانى و شیمی درمانی و ریسک سرطان مثانه:

پرتو درمانى قبلى در ناحيه لگن و نيز استفاده از داروى شيمى درمانىِ سیکلوفسفامید Cytoxan براى مدت نسبتاً طولانى، از عوامل بالا بردن ريسك ابتلا به سرطان مثانه، مي باشند.

سابقه پرتودرمانی خارجی لگن برای درمان سرطان رحم و غیره خطر ابتلا به سرطان مثانه را ۲ تا ۴ برابر افزایش می دهد.

 

  • مصرف مسکن ها و ریسک سرطان مثانه:

مصرف زیاد مسکن ها بخصوص فناستین که از نظر ساختمان شیمیایی شبیه رنگهای آنیلین است، ابتلا به سرطان ترانزیشنال مثانه و لگنچه را افزایش می دهد.

 

در مورد ارثی بودن سرطان مثانه توافق کلی وجود ندارد. در افرادی که پیوند کلیه شده اند و نیز در کسانی که مقدار مصرف آب در آنها کم است، خطر سرطان مثانه بالاتر است.

 

"اگر سوالی دارید، بپرسید."

 


منبع: 2017 WebMD
مترجمین: نادر قطمیری، کارشناس زبان انگلیسی
              فاطمه عرفانی، کارشناس زبان انگلیسی
 
منبع: یورولوژی عمومی، تالیف: دکتر ناصر سیم فروش و دکتر اکبر نورعلیزاده
گردآورنده: فاطمه مسرور، پزشک عمومی
 
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن

سرطان در اثر تغییرات ژنتیکی ایجاد می شود. این تغییرات منجربه رشد کنترل نشده سلول ها می شود. اغلب این تغییرات ژنتیکی غیر خانوادگی (تک گیر) است نه ارثی و خانوادگی. عامل بروز این تغییرات ژنتیکی فاکتورهای محیطی است. فاکتور محیطی یعنی هر عامل خارج از بدن انسان که بر بدن انسان تاثیر می گذارد که شامل فاکتورهای فیزیکی (آلودگی هوا، نور خورشید، ...) و شیوه زندگی (بی تحرکی، ...) و رفتارهای ما (تغذیه، ...) می شود. به دلیل ابهامات مطالعات علت شناسی، سرطانزایی اغلب فاکتورهای محیطی مورد تردید است.