موسسه سنین CNIN Institute

مقدمه سرطان پاراتیروئید

Introduction to Parathyroid Cancer


 

سرطان پاراتیرویید بیماری نادری است که در آن سلول‌های بافت‌ غده پاراتیروئید بدخیم (سرطانی) می‌شود.

 

آناتومی غده پاراتیروئید:

 غده تیروئید در ابتدای گلو در نزدیکی نای قرار دارد که به شکل پروانه­ ای است و لوب راست و لوب چپ آن توسط یک تکه نازک بافتی به نام ایسموس (تنگه) به هم متصل شده­ اند. غدد پاراتیرویید چهار اندام به‌ اندازه نخود و تخم مرغی شکل با وزن تقریبی هر کدام تقریبا 40 تا 50 میلی گرم، که در گردن و نزدیک تیروئید قرار دارند. غده تیروئید و پاراتیرویید هورمون‌ها را می­ سازند. اکثر افراد چهار غده پاراتیرویید دارند 2 غده در بالا و 2 غده در پایین تیرویید که در چربی یا بافت شلی فرو رفته اند. رنگ این غدد در نوزادان خاکستری و نیمه شفاف هست و در بزرگسالان زرد طلایی تا قهوه ای روشن است.

 

عملکرد غده پاراتیروئید:

غده پاراتیروئید مسوول ترشح هورمون پاراتیروئید است.  ترشح PTH با سطوح پایین کلسیم، 1 و 25 دی هیدروکسی ویتامین D، یا منیزیم و کاتکول آمین ها تحریک می شود. وظیفه PTH تنظیم میزان کلسیم بدن می باشد و این وظیفه را با اثر بر روی سه اندام استخوان، کلیه و روده انجام می دهد اثر PTH برروی استخوان موجب ورود کلسیم و فسفات به درون جریان خون می شود. اثر PTH بر روی کلیه کاهش دفع کلسیم است. همچنین PTH باعث افزایش سطح 1 و 25 دی هیدروکسی ویتامین D می شود که به طور غیر مستقیم باعث افزایش بازجذب کلسیم از روده می شود و باعث افزایش کلسیم می شود.

ممکنست یک غده پاراتیروئید بیش‌ازحد فعال شود و PTH (هورمون پاراتیروئید که به بدن برای ذخیره کلیسم و حفظ سطح نرمال کلسیم خون کمک می­کند) را بیش‌ ازحد تولید کند که این شرایط پرکاری پاراتیروئید (هایپرپاراتیرویید) می گویند. پرکاری پاراتیروئید می‌تواند ناشی از تومور خوش‌خیمی (آدنوم)، باشد که در اثر رشد و فعالیت بیش از حد یکی از غدد پاراتیروئید ایجاد می شود. گاهی اوقات هیپرپاراتیروییدی می‌تواند توسط سرطان پاراتیروئید ایجاد شود، اما این بسیار نادر است.

PTH بیش‌ازحد باعث می‌شود:

  • کلسیم ذخیره شده در استخوان‌ها به خون انتقال یابد.
  • روده‌ها کلسیم بیشتری از مواد غذایی خورده شده جذب کنند.

ترشح بیش از حد هورمون پاراتیروئید موجب هیپر کلسمی (کلسیم بیش‌ از حد در خون) می­ شود.

هیپرکلسمی ناشی از هیپرپاراتیروئیدی جدی ­تر و خطرناک­تر از سرطان پاراتیروئید است و درمان هیپرکلسمی نیز به‌ اندازه درمان سرطان مهم است.


ممکنست سرطانهای پاراتیرویید به صورت هایپرپاراتیروئیدی (پرکاری پاراتیرویید) اولیه خود را نشان دهند. بیشتر موارد هایپرپاراتیروئیدی اولیه تک گیر (غیر ارثی) هستند. اما هایپرپاراتیروئیدی (پرکاری پاراتیرویید) اولیه در طیفی از بیماری های ارثی مانند: MEN1 ،MEN2A، هایپرپاراتیروئیدی خانوادگی ایزوله و هایپرپاراتیروییدی خانوادگی با سندرم تومور فک نیز ممکنست رخ دهد که همه این سندرم ها الگوی وراثتی غالب دارند.

 


انواع تومورهای پاراتیرویید

Parathyroid Tumors Types



آدنوم پاراتیرویید:

یک نئوپلاسم خوش خیم است که به طور غالب از سلول های اصلی (chief cell) تشکیل شده است. اکثر ادنوماها وزنی بین 200 تا 1000 میلی گرم دارند، یک کپسول نازک دارند و رنگ این آدنوماها از قهوه ای مایل به زرد تا قرمز مایل به قهوه ای متغیر است. ممکنست در بررسی میکروسکوپی لبه ای از بافت نرمال پاراتیرویید هم وجود داشته باشد که در تشخیص کمک کننده است. سلول های این نئوپلاسم یا تقسیم سلولی ندارد یا اینکه خیلی کم است.

 

لیپوآدنوم پاراتیرویید:

نوعی دیگر از آدنوما هاست که شامل مقدار زیادی بافت چربی و سلول پارانشیمال است.


کارسینوم پاراتیرویید:

سرطان پاراتیرویید 1% موارد هایپرپاراتیروئیدی اولیه را شامل می شود.
تهاجم موضعی شایع ترین یافته در هنگام تشخیص بوده و تقریبا 15% از بیماران در هنگام مراجعه متاستازهای گره لنفی و 33% آنها متاستاز دور دست دارند.

 

"اگر سوالی دارید، بپرسید."

 


مترجم: فاطمه عرفانی، کارشناس زبان انگلیسی
 
منبع: Schwartz's Principles of Surgery, 10e
مترجم: احمدی آملی، پزشک
 
منبع: Thyroid and parathyroid disease 2d ed David j.terris and Wiliam S.Duke
گردآورنده: میثم حجتی پور، دانشجوی پزشکی
 
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن