موسسه سنین CNIN Institute

پيشگیرى از سرطان معده:

 

  • درمان عفونت هاى معده و پیشگیری از سرطان معده:

اگر شما زخمى در معده خود به علت باكترى "اچ پيلورى" دارید، با استفاده از آنتى بيوتيك ها (كشنده ى باكترى ها)، آن را درمان نماييد (فقط تجويز پزشك)، و با استفاده از ديگر داروهاى ويژه، زخم را بهبودى بخشيد، تا از سرطانى شدن معده دور بمانيد.
 

  • غذاى سالم و پیشگیری از سرطان معده:

ميوه و سبزى فراوان بخوريد (آن ها فيبر فراوانى دارند و ويتامين هاى لازمه را به بدن مى رسانند). ويتامين ها نقش "ًآنتى اكسيدان" دارند. از غذاهاى دودى، هات داگ، پنيردودى، خيارشور، ترشى ها، غذاهاى فرآورى شده و ... دورى نمایيد. وزن خود را متناسب نموده و آن را حفظ کنيد. چاقى و اضافه وزن، خود از عوامل افزايش ريسك ابتلا به سرطان هستند.

 

  • اجتناب از توتون و قليان و پیشگیری از سرطان معده:

سيگار نكشيد. نيكوتين موجود در توتون، باعث دو برابر شدن احتمال ابتلا به سرطان معده مى شود.

 

  • احتياط در مصرف آسپيرين و استروئيد ها و پیشگیری از سرطان معده:

آسپيرين كه براى مشكلات قلبى خورده مى شود، و يا استروئيدها، كه براى درمان آرتروز تجويز و مصرف مى شوند، ممكنست بر معده شما تاثير سوء داشته باشند.
 


آيا سرطان معده، قابل پيشگيرى است؟

هيچ روش مطمئنى براى عدم ابتلا وجود ندارد، اما، كارهاى بسيارى را مى توان براى كاستن از ريسك ابتلا انجام داد.

 

  • تغذيه، رژيم غذايى، کنترل وزن و فعاليت هاى ورزشی برای پیشگیری از سرطان معده:

بنظر مى رسد كاسته شدن چشم گير از ميزان گسترش سرطان معده در چند دهه گذشته (در غرب)، نتيجه آگاهى و توجه مردم به برخى ريسك فاكتورهاى شناخته شده اين بيمارى، نظير: عدم استفاده از غذاهاى نمك سود، دودى و يا شورى ها، باشد. بالعكس، يك رژيم غذايى مملو از گياهان، سبزيجات و ميوه ها، مى تواند از ريسك ابتلا بكاهد. مركبات، مانند ليموها، پرتقال، نارنگى خصوصاً مى توانند كمك كننده باشند. در مورد آب "گريپ فروت"، (به علت تغييراتى كه مى تواند در ميزان سطح سرم داروهايى كه مى خوريد، ايجاد نمايد) حتماً اول با پزشك خود مشورت نماييد.

توصيه ما اين است كه همگان از غذاهاى سالم و سرشار از گياهان رنگى استفاده نمايند، يعنى حداقل ٢/٥ تا ٣ فنجان از آن ها درروز. از نان هاى كامل، پاستا ها، و غلات با سبوس حتماً بهره مند باشيد. به جاى گوشت قرمز و محصولات فرآورى شده آن نظير كالباس، سوسيس و بيكن، ... از گوشت سفيد يعنى مرغ، ماهى و بوقلمون استفاده كنيد. حتماً بقولات مانند لوبياها، نخود، عدس ... را در برنامه غذايى خود بگنجانيد. برخى مطالعات نشان از آن دارد كه استفاده از مكمل هاى غذايى مى تواند از ريسك ابتلا، بكاهند. برخى مطالعات پيشنهاد مى دهند كه تركيب آنتى اكسيدان ها (مثل ويتامين هاى "آ، سى، ائ" و يا مواد معدنى)، با غذاى افرادى كه تغذيه ناقص و نا كافى دارند، میتواند از ريسك ابتلا بكاهند. اما، براى افرادى كه از تغذيه خوب و سالمى برخوردارند، افزودن قرص هاى ويتامين به غذاى ايشان تاثيرى نخواهد داشت (به تحقيقات بسيارى در اين زمينه، نيازمنديم).

اگر چه بعضى مطالعات نشان از اثرات نوشيدن چاى و (خصوصاً چاى سبز)، بر كاهش ريسك ابتلا به سرطان معده دارد، اما، اغلب تحقيقات نشان از صحت اين مطلب نداشته اند. ما پيشنهاد مى دهيم كه وزن متناسب خود را با انجام دائمى ورزش، و، مصرف كالرى متعادل غذايى (در تمامى طول عمر) حفظ نماييد، زيرا در كاستن از ريسك ابتلا به بيشتر سرطان ها تاثير دارند.

 

  • دورى از دخانيات برای پیشگیری از سرطان معده:

مصرف سيگار و توتون، بر ريسك ابتلا به سرطان معده (خصوصاً در نواحى بالای معده، كه نزديك تر به مرى است) بسيار مى افزايد. دود سيگار، بر ريسك ابتلا به ديگر سرطان ها می افزاید و يك سوم مرگهای ناشی از سرطان (ايالات متحده)، بر اثر مصرف سيگار است. اگر سيگارى نيستيد، هيچگاه شروع نكنيد، اگر هم هستيد، سعى و كوشش در ترك آن بنماييد.

 

  • درمان عفونت ناشی از باكترى "اِچ پيلورى" برای پیشگیری از سرطان معده:

هنوز مشخص نيست كه آيا كسانى كه مخاط معده آن ها، با باكترى اچ پيلورى عفونت دارد، اما هيچ علائمى ندارند، بايد با "آنتى بيوتيك ها" درمان شود يا خير. (تحقيقات بيشترى در اين زمينه لازم است). نتايج بعضى تحقيقات مى گويد درمان عفونت ايجاد شده با باكترى اچ پيلورى، از تشكيل زخم هاى پيش سرطانى مى كاهد، و در نتيجه از ريسك ابتلا به سرطان معده کم مى شود. اما، تمامى مطالعات از آن پشتيبانى نمى نمايند، ... و به تحقيقات بيشتر و گسترده تر نيازداريم. اگر پزشك شما، تصور مى كند شما "آلوده" به اچ پيلورى هستيد، براى اثبات وجود آن و يا عدم وجود آن، راه هاى زيادى وجود دارد.

 

  • روش تشخيص باكترى "اچ پيلورى":

آسان ترين راه، انجام آزمايش خون است كه ببينيم آيا "پادتن" ويژه مقابله با "اچ پيلورى" در خون وجود دارد يا خير. پاد تن (آنتى بادى) ها، پروتئين هايى هستند كه سيستم ايمنى بدن، جهت واكنش مناسب در مقابل يك "آلودگى" از خود توليد مى نمايد. يك آزمايش پادتن مثبت براى اچ پيلورى، به معناى آلودگى فعلى شما، و يا آلودگى قبلى (درمان شده) شما، تلقى می شود.

روش ديگر انجام نمونه بردارى از بافت مخاطى معده، با دستگاه "اِندوسكوپ" است. پزشك مى تواند با ميكروسكوپ، تشخيص وجود باكترى در نمونه را بدهد و يا، با "كِشت" آن در يك مايع خاص و مشاهده رشد باكترى در آن، پى به وجود اچ پيلورى ببرد.

نوعى آزمايش تنفسى ويژه هم وجود دارد، كه در آن مايعى محتوى "اوره" را مى آشاميم، اگر "باكترى اِچ پيلورى" وجود داشته باشد، به طور شيميايى آن را تغييير مى دهد (اوره)، سپس نمونه اى از "بازدم"، با دستگاهى مخصوص، براى بررسى نوع تغيير ايجاد شده، تحت آزمايش قرار داده مى شود.


"آسپيرين" يا ساير داروهاى غير استروئيدى ضد التهاب ‏(NSAID)، مانند "ايبوپروفن" يا "ناپروكسن": 

به نظر مى رسد كه از احتمال ابتلا به سرطان معده مى كاهند. همچنين، بنظر مى رسد كه از احتمال پديدارى "پوليپ" هاى روده بزرگ و سرطانى شدن آن ها (و در نتيجه، ايجاد سرطان كولوركتال)، مى كاهند. امّا، اين داروها، برخى اوقات مى توانند عامل مشكلات جدّى و گاهى "مرگبار" مانند خونريزى هاى داخلى، و تهديدات سلامتى براى برخى افراد باشند. اغلب پزشكان از تاثير اين دارو ها در كاستن از ريسك ابتلا به سرطان در كسانى كه از آن ها استفاده مى نمايند، مى گويند، اما به طور معمول اين داروها براى "كاستن" از ريسك سرطان معده تجويز نمى شوند. تحقيقات و مطالعات انجام شده در اين زمينه ويژه، هنوز دقيقاً مشخص نكرده اند كه "منافع كاسته شدن از ريسك ابتلا به سرطان"، آيا ارزش احتمال بروز "مشكلات خونريزى هاى داخلى" را دارند، يا خير.



افراد با احتمال "بالای" ابتلا به سرطان معده:

فقط تعداد اندكى از موارد پديدارى سرطان معده، به عنوان "سندرم سرطان ارثى منتشر معده"، شناخته شده اند، اما تشخيص "به هنگام" بسيار مهم و حياتى است، زيرا هركه "ارث" برده باشد، نهايتاً به اين سرطان مبتلا خواهد شد.

يك سابقه شخصى ابتلا به سرطان تهاجمى "لوبولار پستان" قبل از سن ٥٠ سالگى، به همراه، ابتلاى يكى از نزديكان درجه يك فرد به سرطان معده، نشانه ای از احتمال زياد ابتلا به اين "سندرم" است. اين افراد مى توانند با يك متخصص ژنتيك، در مورد انجام يك آزمايش ويژه ژنتيكى، گفتگو و مشورت نمايند. چنانچه نتايج آزمايش نشان از همراه داشتن ژن "جهش" يافته، CDH1 داشته باشد، بعضى پزشكان پيشنهاد مى دهند كه آن ها "قبل" از سرطانى شدن، معده خود را با جراحى بيرون بياورند.

كسانى هم كه سندرم لينچ ‏(Lynch Syndrome) دارند، احتمال زياد ابتلا به سرطان معده در ايشان وجود دارد.

 
 

منبع: WebMD Medical Reference Reviewed by Laura J. Martin, MD on 8/2017
         American Cancer Society 2017
مترجم: فاطمه عرفانی، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن