موسسه سنین CNIN Institute

غربالگری سرطان سینه:

 

زمانیکه بیماری را زود کشف کنید درمانهای سرطان سینه بهترین عملکرد را دارند. بنابر این مهم است که از یک تست غربالگری درست در زمانی درست استفاده شود. هنگامی‌ که غربالگری و تشخیص سرطان سینه به میان می‌آید، متخصصان و گروه‌های درمانی روی زمانی که زنان باید ماموگرافی­های منظم برای غربالگری سرطان سینه را شروع کنند، توافق ندارند.

بدون وارد شدن به جزییات این بحث، مطالب زیر را ملاحظه کنید:

  • نشان داده‌شده است که زنانی که ماموگرافی­های غربالگری سرطان سینه را انجام می دهند مرگ‌ومیر ناشی از این بیماری را به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌دهند.
  • اثربخشی هر برنامه غربالگری سرطان سینه بستگی به این دارد که زنان مطابق با توصیه‌های غربالگری و کیفیت آزمایش غربالگری چند وقت به چند وقت غربالگری می‌شوند.

 

  • توصیه‌های انجمن سرطان آمریکا برای غربالگری سرطان سینه:

    • برخی گروه‌های متخصص توصیه می­کنند که آزمایش سینه از 20 سالگی هر 1 تا 3 سال و از 40 سالگی این آزمایش هرساله انجام شود.
    • ماموگرافی غربالگری سالانه از سن 45 سالگی شروع شود البته همه کارشناسان سرطان سینه با این توصیه موافق نیستند. اینکه چه زمانی به ماموگرافی نیاز دارید، تصمیم شخصی بین شما و دکتر شما است.
    • زنان در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های خطرناک باید هرسال ماموگرافی را انجام دهند و به‌طورمعمول در سن­های پایین‌تر باید این آزمایش‌ها رو شروع کنند. غربالگری سونوگرافی نیز می‌تواند علاوه بر ماموگرافی انجام شود. اگر خطر ابتلا به سرطان سینه یک زن بیش از 20٪ است ممکن است MRI سینه مورداستفاده قرار گیرد. با دکتر خود در مورد بهترین روش صحبت کنید.

 

  • ماموگرافی غربالگری سرطان سینه:

سرطان سینه دومین سرطان شایع در زنان در آمریکا است و تصویربرداریهای غربالگری و تکنیک‌های درمان موجب نجات زندگی می‌شود. ماموگرافی متداول­ترین روش غربالگری سرطان سینه است. هر تصویری که یافته ای نامنظم داشته باشد بررسی می‌شود و پزشک نیز تغییرات را با توجه به تصاویر قبلی بررسی می­کند. ماموگرافی از تصاویر اشعه ایکس ویژه برای تشخیص رشد غیرطبیعی یا تغییرات در بافت سینه استفاده می‌کند. با استفاده از یک دستگاه اشعه ایکس دیجیتال که به‌ طور اختصاصی برای بافت سینه ساخته‌شده است، تکنسین سینه را فشرده و حداقل از دو زاویه مختلف آن عکس می‌گیرد و مجموعه‌ای از تصاویر برای هر یک از پستان­ها ایجاد می‌کند. این مجموعه‌ای از تصاویر ماموگرافی نامیده می‌شود. بافت سینه سفید و مات است و بافت چربی آن تیره­ تر و شفاف به نظر می­رسد.

ماموگرافی به دو صورت غربالگری و تشخیصی انجام میشود.  در یک ماموگرافی غربالگری ، سینه از بالا به پایین و از هر دو طرف اشعه X داده می­شود. ماموگرافی تشخیصی روی یک توده یا ناحیه بافت غیرطبیعی تمرکز می­کند.

 

  • ماموگرافی­ها چگونه کار می­کنند؟

روش گرفتن تصاویر ماموگرافی برای هر دو نوع ماموگرافی یکسان است. یک تکنسین سینه را بین دو صفحه قرار می‌دهد و آن را صاف و فشرده می‌کند و عکس­هایی را از بالا تا پایین و هر دو طرف پستان­ها می­گیرد. این پروسه می‌تواند ناراحت‌کننده باشد، اما فقط حدود 20 دقیقه طول خواهد کشید. فیلم­های ماموگرافی در دیسک­هایی ذخیره می‌شوند. در نوع دیجیتال، اشعه X به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌شود که می‌توان آن­ها را در یک کامپیوتر ذخیره کرد. این شبیه به دوربین‌های دیجیتال است که عکس می­گیرند و عکس­ها را ذخیره می‌کنند.

 

  • ماموگرافی­ ها چقدر خوب کار می­کنند؟

تحقیقات نشان می‌دهد که هر دو نوع ماموگرافی با دقت خوبی هستند. یک مطالعه منتشرشده در مجله پزشکی نیوانگلند 49000 زن را بدون علائم شناخته‌شده سرطان سینه توسط ماموگرام‌های دیجیتال و فیلم مقایسه کرد. زنان با استفاده از هر دو نوع آزمایش غربالگری شدند. 335 زن، مبتلابه سرطان سینه شناسایی شدند. محققان دریافتند که ماموگرام‌های دیجیتال برای تشخیص سه گروه از زنان، بهتر عمل می‌کنند:

  • زنان زیر 50 سال
  • زنانی که پستان­های متراکم دارند
  • زنانی که هنوز در معرض یائسگی نبود یا کمتر از یک سال بود که یائسه بودند.
  • اگر در هریک از این گروه­ها قرار گرفتید با دکتر خود درباره یک ماموگرافی دیجیتال مشورت کنید.

 

  • چرا به ماموگرافی نیاز دارم؟

ماموگرافی به‌عنوان بخشی از یک معاینه فیزیکی منظم انجام می‌شود تا یک منبع پایه‌ای برای مقایسه در آینده و ارزیابی تغییرات غیرمعمول در سینه فراهم کند. ماموگرافی می‌تواند به مراقب سلامتی شما کمک کند تا تصمیم بگیرد که آیا یک توده رشد کرده است و یا تغییراتی در آن به وجود آمده است و نیاز به آزمایش بیشتر دارد. همچنین ماموگرافی برای جستجوی توده­ های خیلی کوچک قبل ازآنکه در معاینه قابل لمس باشند، استفاده میشود.

 

  • چرا باید ماموگرافی انجام دهم؟

ماموگرافی بهترین دفاع شما در برابر سرطان سینه است زیرا می‌تواند این بیماری را در مراحل اولیه قبل از آنکه در معاینه سینه احساس شود تشخیص دهد. تحقیقات به‌ روشنی نشان داده‌اند که ماموگرافی می‌تواند شانس زنده ماندن در اثر سرطان سینه را افزایش دهد.

 

  • چگونه باید برای ماموگرافی آماده شوم؟

اگر باردار هستید یا فکر می‌کنید که ممکن است باردار باشید، به پزشک یا متخصص آزمایش خود اطلاع دهید. تغییرات غذایی لازم نیست. داروهای خود را طبق معمول مصرف کنید. پمادها و داروهای موضعی روی سینه ها نمالید. این مواد ممکن است با اشعه X تداخل ایجاد کنند. در زمان ماموگرافی، از شما خواسته می­شود که تمام لباس‌های بالاتنه خود را دربیاورید و یک لباس مخصوص بیمارستان بپوشید. ممکن در روز تصویربرداری بخواهید یک لباس دوتکه بپوشید. از شما خواسته می­شود تا جواهرات خود را دربیاورید.

 

  • طی ماموگرافی چه اتفاقی می­افتد؟

متخصصانی که نام آن­ها برای ماموگرافی ثبت‌شده است این آزمایش را انجام می‌دهند و بیشتر آن­ها زنان هستند. یک پزشک متخصص در تفسیر مطالعات تصویربرداری (رادیولوژیست) اشعه X را تفسیر می‌کند. از شما خواسته می­شود که در مقابل یک دستگاه اشعه ایکس قرار بگیرید. تکنسین ماموگرافی سینه را بین دو محافظ رادیوگرافی قرار می‌دهد. دو محافظ فشرده می­شوند و به ­آرامی سینه را پهن می‌کنند. فشرده‌ سازی لازم است تا بهترین تصویر ممکن را با حداقل میزان تابش به دست آوریم. ممکن است احساس کمی ناراحتی یا درد را از این فشار حس کنید، اما تنها چند ثانیه طول می‌کشد تا اینکه اشعه ایکس گرفته شود. همکاری شما برای گرفتن عکس واضح در این چند ثانیه مهم است. اگر احساس می‌کنید فشار روی سینه شما خیلی زیاد است، این موضوع را با تکنسین درمیان بگذارید. برای به حداقل رساندن ناراحتی در هنگام فشرده‌ سازی، ممکن است بخواهید وقت ملاقات خود را هفت‌ تا 10 روز پس از شروع عادت ماهیانه خود، زمانی که سینه کمتر آسیب­ پذیر است تنظیم کنید.

سینه در موقعیت‌های مختلف تصویربرداری خواهد شد تا رادیولوژیست بتواند تمام بافت سینه را به‌اندازه کافی ببیند. برای یک غربالگری معمولی پستان، دو عکس از هر سینه گرفته می‌شود. این آزمایش تقریباً 20 دقیقه طول خواهد کشید. بسیاری از مراکز ماموگرافی سه‌ بعدی را هم انجام خواهند داد. ماموگرافی سه‌ بعدی شبیه ماموگرافی­های معمولی است اما برای ایجاد یک تصویر سه­ بعدی، عکس‌های بیشتری از سینه در زوایای مختلف، برای بررسی توسط رادیولوژیست گرفته می­شود. پس از بررسی تصاویر دیجیتال، رادیولوژیست ممکن است از تکنسین بخواهد تصاویر اضافی یا سونوگرافی سینه را برای تشخیص دقیق‌تر انجام دهد.

 

  • چه اتفاقی بعد از ماموگرافی می ­افتد؟

پس از ماموگرافی، ممکن است تغییر رنگ موضعی پوست یا درد خفیف درنتیجه فشرده‌سازی در ناحیه سینه رخ دهد. ممکن است آسپیرین یا ایبوپروفن برای تسکین درد تجویز شود. نتایج ماموگرافی به دکتر شما داده می­شود که با توجه به نتایج آزمایش با شما صحبت می­کند و اگر نیاز باشد آزمایش‌های بیشتری را توصیه می‌کند. همه امکانات ماموگرافی برای فرستادن نتایج آزمایش به شما در عرض سی روز مورد نیاز است. اگر مشکلی در ماموگرافی شما وجود داشته باشد در 5 روز کاری هفته با شما تماس خواهند گرفت. اگر طی 10 روز کاری برای نتایج آزمایش با شما تماس گرفته نشد تصور نکنید که نتایج آزمایش طبیعی است و با پزشک خود تماس بگیرید تا از نتایج آزمایش مطمئن شوید. به گفته انجمن سرطان آمریکا، حدود یک تا دو ماموگرافی از هر 1000 مورد منجر به تشخیص سرطان می‌شوند. تقریباً 10٪ زنان نیاز به ماموگرافی اضافی دارند. اگر چنین اتفاقی برای شما افتاد، نگران نباشید. تنها 8 تا 10 درصد از این زنان به تکه­ برداری نیاز دارند و 80 درصد از این تکه ­برداری­ها سرطان نیستند. شانس تشخیص سرطان ممکن است با استفاده گسترده‌تر از ماموگرافی سه‌ بعدی بیشتر شود.

 

  • چند وقت به چند وقت باید ماموگرافی انجام دهم؟

خطر ابتلا به سرطان سینه با بالا رفتن سن افزایش می‌یابد؛ اما در میان کارشناسان سرطان سینه در مورد زمانی که شما باید اولین ماموگرافی خود را انجام دهید اختلاف‌نظر وجود دارد. انجمن سرطان آمریکا توصیه می‌کند که ماموگرافی غربالگری سالیانه از سن 45 سالگی شروع شود. کارشناسان درباره زمان شروع ماموگرافی اختلاف‌نظر دارند، بنابراین باید با پزشک خود در این مورد صحبت کنید. کارشناسان USPSTF می‌گویند زنان 50 تا 74 ساله باید هر دو سال یکبار ماموگرافی انجام دهند و غربالگری را پس از 74 سالگی به‌هیچ‌وجه توصیه نمی­کنند. اینکه آیا به ماموگرافی نیاز دارید، یک تصمیم شخصی بین شما و دکتر شما است. اگر بیش از 40 سال سن دارید، در مورد اینکه چه موقع باید شروع به غربالگری ماموگرافی کنید، با پزشک صحبت کنید. ماموگرافی بخش مهمی از پرونده بهداشتی شما است. اگر به یکی دیگر مراکز بهداشتی می­روید فیلم (ماموگرافی) را با خود ببرید.

 

ماموگرافی دیجیتال:

یک تصویر واضح تر ایجاد می­کند. تصاویر چندین ساله در فیلم ثبت‌شده است؛ اما اکنون ماموگرام‌های دیجیتال می‌توانند اطلاعات را با استفاده از یک کامپیوتر ذخیره و تجزیه‌وتحلیل کنند.

  • مزایای بالقوه ماموگرافی دیجیتال چیست؟

    • تجزیه‌ و تحلیل بیشتر: ازآنجا که ماموگرام‌های دیجیتال به‌صورت الکترونیکی ذخیره می‌شوند، لذا توسط رایانه‌ها و همچنین رادیولوژیست‌ها مورد تجزیه‌وتحلیل قرار می­گیرند.
    • گزینه­ های راحت‌تر دیگر: می­توان تصاویر را به‌راحتی به‌صورت الکترونیکی برای تجزیه‌وتحلیل ارسال کرد.
    • تعداد عکس بیشتر برای دیدن: تصاویر را می‌توان برای وضوح و دید بهتر استفاده کرد اما فیلم ماموگرافی را نمی­توان این‌گونه بررسی شوند.
    • مقدار متوسط ​​تابش پایین­تر: ماموگرام‌های دیجیتال اغلب تعداد تصویر بیشتری از هر سینه نسبت به نوع ماموگرام­های فیلم می­گیرند، اما حدود 25 درصد اشعه کمتری استفاده می‌کنند چون مناطق کوچک‌تری از سینه را در هر منظره تصویربرداری می­کنند.
    • تصاویر را راحت­تر ذخیره می­کنند: تصاویر دیجیتال را بر روی کامپیوتر ذخیره می­کنند. ماموگرام نوع فیلم مجموعه‌های زیادی از فیلم‌ها را تولید می‌کند.
  • در حال حاضر بیشتر تسهیلات ماموگرافی در ایالات‌متحده قابلیت‌های دیجیتالی دارند؛ اما اگر شما نمی‌توانید ماموگرافی نوع دیجیتالی را به دست آورید، این به این معنی نیست که باید از نوع ماموگرافی فیلم صرف‌نظر کنید. همچنین ماموگرافی نوع سه­ بعدی در بعضی مراکز در دسترس است. اگر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستید، ممکن است علاوه بر ماموگرافی سالیانه، MRI سالانه برای شما تجویز شود.

 

آیا خودم هم باید معاینه را انجام دهم؟

همه سرطان‌های سینه را نمی‌توان در ماموگرافی شناسایی کرد، به‌خصوص در زنان جوانتر که دارای بافت سینه ضخیم ­تر هستند. به یاد داشته باشید، همراه با توصیه‌های دکتر شما برای آزمایش ماموگرافی، ممکن است هرماه از 20 سالگی خودتان شروع به معاینه سینه خود کنید. همچنین ممکن است از طریق مراقبین بهداشتی (پزشک یا پرستار) به شما توصیه کنند هر سه سال از 20 سالگی، آزمایش‌های سینه داشته باشید و از 40 سالگی هرساله شروع به انجام آزمایش‌ها کنید.

 
 

منبع: WebMD 2017
مترجم: فاطمه عرفانی، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن