موسسه سنین CNIN Institute

مرحله بندى سرطان با منشا ناشناخته (CUP)

Cancer of Unknown Primary (CUP) Staging


 

پس از آن كه سرطان تشخيص داده شد، پزشكان سعى مى كنند دريابند آيا گسترش هم يافته و اگر چنين است تا كجا، به اين فرآيند مرحله بندى مى گويند. از ديگر فاكتورهاى مرحله بندى، انجام آزمايشات مختلف بر روى نمونه هاى خارج شده از بدن (با عمل جراحى) و نتايج عكسبردارى ها و معاينات است. مرحله بندى به ما مى گويد كه چقدر سرطان در بدن وجود دارد و جديّت آن چقدر مى باشد. مرحله بندى نه تنها براى تصميم گيرى صحيح در مورد انتخاب گزينه هاى درمانى، ضرورت دارد، بلكه در ارائه آمار و پيش آگهى حيات هم از مرحله بندى استفاده مى شود. سيستم مرحله بندى"TNM" كه در اين جا توضيح داده مى شود بر سه اساس مهم و كليدى استوار است: 

(T) اندازه (گستردگى) تومور: تومور چقدر بزرگ شده است، و آيا به اندام هاى اطراف هم رسوخ داشته يا خير.

(N) گسترش به غدد لنفاوى اطراف: آيا سرطان به غدد لنفاوى اطراف هم دست اندازى داشته يا خير.

(M) گسترش (متاستاز) به اندام هاى دوردست: آيا سرطان به ديگر اندام هاى بدن هم انتشار (متاستاز) داشته يا خير.

تعدادى از اعداد و حروف بعد از T وN و M، می آید که جزئيات بيشترى را در مورد مرحله سرطان آشكار مى سازند. اگر چه اغلب سرطان ها در فرآيند مرحله بندى گروهى، از مرحله يك تا چهار دسته بندى مى شوند، اما براى اين كار نيازداریم بدانيم سرطان از كجا آغاز شده است. چون منبع و محل اوليه سرطان با منشأ ناشناخته، معمولاً نا مشخص است، پس تعيين دقيق مرحله سرطان دشوار مى باشد.

بر اساس تعریف سرطان با منشا شناخته، سرطان بايد ابتدا در يك موضع ديگر وراى منشا اوليه بروز نموده باشد. پس، تمامى سرطان هاى با منشأ ناشناخته حداقل در مرحله دو و غالباً در مرحله سه و چهار مى باشند. اگر چه مرحله بندى دقيق ناممكن است اما هنوز تخمين پيش آگهى بر اساس اين كه كدام اندام ها مورد گسترش (متاستاز) سرطان قرار گرفته اند، تا حدودى امكان پذير مى باشد. مثلاً اگر سرطان فقط در گره هاى لنفى يك ناحيه يافت شود و فقط به يك عضو انتشار يافته باشد، چشم انداز آتى حيات بهتر از موردى است كه سرطان در چند اندام پديدار شده باشد. البته، ديگر فاكتورها نظير چگونگى پاسخ سرطان به درمان ها و وضعيت كلى و عمومى سلامت فرد بيمار هم نقش مهمى دارند.

 
 

مترجم: نادر قطمیری، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن