موسسه سنین CNIN Institute

باورهای نادرست: علت شناسی و اپیدمیولوژی سرطان


 

1- باور نادرست: شیرین کننده های مصنوعی موجب سرطان میشوند.

درست: محققین مطالعاتی روی ایمنی شیرین کننده های مصنوعی (جایگزین های شکر) مانند ساخارین، سیکلامات، آسپارتام، اسولفام پتاسیم، سوکرالوز، و نئوتام انجام داده اند و هیچ شواهدی دال بر سرطانزایی این مواد در انسان یافت نشد. تمام این شیرین کننده ها بجز سیکلامات برای فروش در امریکا تاییدیه سازمان غذا و دارو FDA را دارند.

 

2- باور نادرست: بیماری سرطان مسری است.

درست: در کل سرطان یک بیماری مسری نیست که از یک فرد به دیگری انتشار یابد. تنها شرایطی که سرطان می تواند از یک فرد به دیگری منتقل شود با پیوند یک عضو یا بافت است. زمانیکه یک فرد از دهنده دارای سابقه قبلی سرطان بافت یا عضوی برای پیوند می گیرد میتواند در معرض خطر ابتلا به سرطان در آینده باشد. با این حال این ریسک خیلی پایین است،  2 مورد از هر 10.000 پیوند. پزشکان از استفاده از اعضا یا بافت دهنده با سابقه قبلی سرطان اجتناب میکنند.

در برخی افراد ممکنست سرطان در اثر ویروس (مثلا HPV) یا باکتری (مثلا هلیکوباکتر پیلوری) مشخصی ایجاد شود. در حالیکه ویروس یا باکتری میتواند از فردی به فرد دیگر انتشار یابد سرطانی که گاهی اینها ایجاد میکنند قابل سرایت نیست.

 

3- باور نادرست: رفتار من (مثبت یا منفی) ریسک ابتلا به سرطان یا بهبودی از آن را تحت تاثیر قرار میدهد.

درست: تا کنون هیچ شواهد علمی متقاعد کننده ای وجود ندارد که رفتار یک فرد با ریسک وقوع سرطان یا مرگ ناشی از سرطان مرتبط باشد. اگر شما سرطان داشته باشید طبیعی است گاهی مواقع احساس ناراحتی، عصبانیت یا نا امیدی کنید و گاهی احساس مثبت یا شادمانی داشته باشید. مردمی که رفتارهای مثبتی دارند ارتباطات اجتماعی را حفظ می کنند و فعال میمانند وفعالیت بدنی و حمایت روحی ممکنست به شما کمک کند بر سرطان غلبه کنید.

 

4- باور نادرست: سرطان در مواجهه با هوا بدتر میشود.

درست: مواجهه بیمار با هوا موجب رشد سریعتر تومور یا انتشار آن به سایر اعضای بدن نمیشود.

 

5- باور نادرست: خطوط انتقال برق موجب سرطان میشوند.

درست: بر اساس بهترین مطالعات انجام شده تا کنون چنین نیست. خطوط انتقال نیرو هم انرژی الکتریسیته و هم مغناطیسی را منتشر میکنند. دیوارها یا سایر اشیا براحتی سد راه انرژی الکتریکی میشوند. انرژی مغناطیسی رها شده از نوع پرتوهای با فرکانس پایین است و به ژنها آسیب نمیزند.

 

6- باور نادرست: گوشی همراه موجب سرطان میشود.

درست: بر اساس بهترین مطالعات انجام شده تا کنون مشخص شده که سرطان در اثر موتاسیونهای ژنتیکی ایجاد میشود و گوشیهای همراه نوعی از انرژی با فرکانس پایین (مانند اجاقهای میکروویو) را منتشر میکنند که به ژنها آسیب نمیزند. نیاز به تحقیقات بیشتری است اما ایمنی را رعایت کنید و:

  • از موبایل در مواردیکه خط تلفن وجود ندارد استفاده کنید.
  • از هندس فری استفاده نمایید.

 

7-باور نادرست: رنگ مو ریسک سرطان را افزایش میدهد.

درست: هیچگونه شواهد قانع کننده ای وجود ندارد که استفاده از رنگ مو موجب افزایش ریسک سرطان شود. با اینحال برخی مطالعات حاکی از آن است که آرایشگرهای زنانه و مردانه که بطور منظم با مقادیر بالای رنگ مو و سایر محصولات شیمیایی مواجه میشوند ممکنست افزایش ریسک سرطان مثانه داشته باشند.

 

8- باور نادرست: مواد ضد تعریق یا خوشبو کننده ها موجب سرطان سینه میشوند.

درست: بهترین مطالعات تا کنون شواهدی پیدا نکرده اند که مواد شیمیایی درون ضدتعریق ها و خوشبوکننده ها در بافت پستان تغییراتی ایجاد نماید.

 

9- باور نادرست: برخی سیگارها و قلیان خطری ندارد.

درست: هیچ سیگاری بی خطر نیست و نیکوتین موجود در سیگار، یک ماده اعتیادآور است. افراد سیگاری، مصرف کننده سیگار لایت، دود سیگار را به صورت عمیق وارد بدن خود می کنند و برای ارضا شدن، دود را برای مدت طولانی در ریه نگه می دارند و به اندازه سایر سیگاریها در معرض خطر هستند. سیگارهای الکترونیکی نیز بی خطر نیستند. قلیانی ها نسبت به سیگاری ها، 200 برابر بیشتر در معرض خطر سرطان هستند.

 

10- باور نادرست: من فقط در مهمانی ها سیگار می کشم، بنابراین خطری مرا تهدید نمی کند.

درست: یکی از باورهای غلط مردم این است که اگر گاهی وقت ها سیگار بکشند، از خطرات سیگار در امان هستند. در حقیقت، خطرات سیگار کشیدن با روشن کردن اولین سیگار شروع می شود. کشیدن 1 تا 4 عدد سیگار در روز باعث می شود که شما سه برابر بیشتر در معرض ابتلا به سرطان ریه باشید.

 

منبع: American Cancer Society 2017
مترجم: سیدسعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

««موسسه سرطان نیازمند ایده های نوین (سنین) معرفی اعتقادات نادرست سرطان را وظیفه خود می داند. ما معتقدیم تشخیص باورهای اشتباه و دسترسی به اطلاعات صحیح حق شماست. بیاییم برای اینکه بازیچه دست شایعات و سودجویان نشویم هیچ مطلبی را حداقل در زمینه سرطان بدون منبع موثق نپذیریم.»»