موسسه سنین CNIN Institute

تشخیص سرطان غدد بزاقی

Salivary Glands Cancer Diagnosis


 

اگر دلیلی وجود دارد که شما به وجود این نوع سرطان مشکوک شده اید، یک یا چند روش برای تشخیص قطعی وجود دارد.

 

شرح حال و معاینه پزشکی:

نخستین قدم گرفتن یک شرح حال پزشکی و بررسی عوامل خطر و علایم این بیماری است.

معاینه درباره علایم این سرطان اطلاعات زیادی به ما می­ دهد. پزشک باید ناحیه غدد بزاقی و گردن را به دقت معاینه کند. ضمناً باید به وجود بی حسی در عضلات ناحیه صورت نیز توجه داشته باشد.

 

CT) سی تی اسکن) در سرطان غدد بزاقی:

یک روش برای دیدن درون بدن CT اسکن است. از این روش می­ توان به جای رادیوگرافی استفاده کرد. برای دیدن و بررسی بسیاری تومورها از این روش استفاده می­ شود. بیشتر اوقات بعد از گرفتن یک سری عکس یک ماده رنگی یا رادیواکتیو به داخل سیاهرگ­های بدن تزریق می­شود تا ساختمان داخلی بدن بهتر نشان داده شود. سپس دومین سری عکس­ها گرفته می­ شود. CT اسکن نسبت به رادیوگرافی زمان بیشتری می­ برد و لازم است که در طی انجام این کار فرد کاملاً بی­ حرکت دراز بکشد. دراز کشیدن در درون یک دستگاه باعث ایجاد احساس بدی در بعضی افراد می ­شود. برخی افراد نیز نسبت به ماده رنگی که به درون سیاهرگ­ها تزریق می ­شود حساسیت دارند و دچار احساس گر گرفتگی، کاهش فشار خون یا اختلال در نفس کشیدن می­ شوند.

 

 ام آر آی(MRI) در سرطان غدد بزاقی:

در این روش به جای اشعه X از امواج قوی رادیویی استفاده می­ شود. انرژی حاصل از امواج رادیویی توسط قسمت­های مختلف بدن جذب می­ شود و تصاویری ایجاد می­ کند. سپس این تصاویر توسط یک کامپیوتر تفسیر می­ شود و جزئیات قسمت­های مختلف بدن را نشان می­دهد. در این روش هم ممکن است یک ماده به داخل بدن تزریق شود. با این روش می­ توان تومورهای بدخیم یا خوش­ خیم را تشخیص داد. MRI اغلب یک ساعت طول می­ کشد. فرد باید در داخل یک لوله دراز بکشد این مسئله گاهی اوقات باعث ایجاد ترس می­ شود. صدایی که دستگاه ایجاد می­ کند نیز می­ تواند باعث ایجاد اضطراب در فرد شود. به همین دلیل گاهی اوقات از یک گوشی استفاده می­ شود تا فرد به یک موزیک گوش بدهد. این روش محل، اندازه و میزان گسترش تومور به غدد لنفاوی ناحیه گردن را نیز نشان می­ دهد.

 

آسپیره کردن با سوزن ظریف (FNA) در سرطان غدد بزاقی:

این روش نمونه­ برداری توسط پزشک و به وسیله یک سوزن در مطب یا کلینیک صورت می­ گیرد. پزشک ابتدا محل را بی­حس می­ کند سپس سوزن را وارد توده کرده، تعدادی از سلول­ها را به داخل سرنگ می­ کشد. سپس این سلول­ها را زیر میکروسکوپ بررسی می ­کند. اما همیشه از این روش استفاده نمی ­شود. این کار اغلب برای تصمیم­ گیری درباره انجام جراحی یا انجام سایر تست­های تشخیصی صورت می­ گیرد.

 
 

منبع: American Cancer Society 2017
مترجم: بنفشه جوادی "انجمن امداد به بیماران سرطانی ایران"
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن