موسسه سنین CNIN Institute

درمان سرطان کبد

Liver Cancer Treatment


 

چه پزشكانی، "سرطان کبد" را درمان می کنند؟

بسته به مرحله سرطان کبد (گستردگى، مكان و شدت)، ممكنست چندين پزشك متخصص با هماهنگى يكديگر، در يك تیم درمانى، به تصميم گيرى براى انتخاب گزينه هاى درمانى مشغول باشند. مثلاً:

  • متخصص جراحی: پزشک متخصص درمان بیماریهای کبد با جراحی.
  • فلوشیپ جراحی سرطان: پزشک متخصص جراحی عمومی که دوره تکمیلی (فلوشیپ) جراحی سرطان را طی کرده و سرطان های کبد را با جراحی و درآوردن بافت سرطانی درمان می کند.
  • فلوشیپ پیوند کبد: پزشک متخصص جراحی عمومی که دوره تکمیلی (فلوشیپ) پیوند کبد را طی کرده و سرطان های کبد را با پیوند کبد درمان می کند.
  • فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی: پزشک فوق تخصص درمان سرطان با داروهای شیمی درمانی، تارگت تراپی و ایمونوتراپی و پیوند مغز استخوان که کل برنامه درمان را طرح ریزی می کند.
  • فوق تخصص گوارش: پزشک فوق تخصص تشخیص بیماریهای دستگاه گوارش و کبد و درمان آن بیماریها با دارو.
  • متخصص رادیوتراپی آنکولوژی: پزشک متخصص درمان سرطان با پرتودرمانی.

ممکنست شما سایر تخصص ها را نیز در تیم درمان سرطان خود ببینید، مانند: پزشک دستیار، پرستار، فیزیوتراپیست ریه، متخصص تغذیه، روانشناس، مددکار اجتماعی و ... .

 

درمان سرطان کبد بر اساس مرحله بیماری:

اگرچه اغلب برای توصیف انتشار دقیق سرطان کبد از سیستم AJCC (TNM) استفاده می شود، پزشکان از یک سیستم کاربردی تر دیگری برای تعیین درمان استفاده می کنند. سرطان های کبد به انواع قابل خارج سازی (قابل پیوند)، غیرقابل خارج سازی، بیماری موضعی غیرقابل عمل و بیماری پیشرفته هم دسته بندی می شود.  

 

درمان سرطان های کبد قابل خارج سازی یا پیوند (مرحله I و برخی مرحله II ها):

درمان سرطان کبد قابل خارج سازی:

اگر سرطان در مرحله ابتدایی باشد و بقیه کبد سالم باشد ممکنست جراحی (هپاتکتومی نسبی) موجب شفا شود. فقط تعدادکمی از بیماران با سرطان کبد  در این دسته هستند. یک فاکتور مهم تاثیر گذار بر نتیجه سایز تومور و درگیری رگهای خونی مجاور است. تومورهای بزرگ یا آنهاییکه به رگهای خونی تهاجم می دهند پس از عمل به احتمال بیشتری در کبد عود می کنند یا به جای دیگر انتشار می یابند. عملکرد بقیه کبد و سلامت کلی شما نیز مهم است. در برخی افراد با سرطان در مراحل ابتدایی پیوند کبد یک گزینه است.

کارآزمایی های بالینی در حال بررسی ابن مساله هستند که آیا درمانهای غیر از جراحی در کنار جراحی می تواند به خارج سازی بخشی از کبد کمک نماید؟ برخی مطالعات متوجه شده اند که کموامبولیزاسیون یا سایر درمان ها در کنار جراحی می توانند موجب افزایش طول عمر بیمار شوند. هنوز همه مطالعات به این نتیجه نرسیده اند و تحقیقات بیشتری  لازم است تا  ارزش افزودن سایر درمان ها به جراحی را بشناسیم.

 

درمان سرطان کبد قابل پیوند:

اگر سرطان شما در مراحل اولیه است اما بقیه کبد شما سالم نیست ممکنست با پیوند درمان شوید. پیوند کبد همچنین ممکنست در مواردیکه تومور در بخشی از کبد قرار دارد که غیر قابل خارج سازی است (خیلی نزدیک به رگهای بزرگ) یک گزینه باشد. ممکنست کاندیداهای پیوند کبد مدت زمان طولانی ای منتظر بمانند تا کبد مناسب پیدا شود. در حالیکه منتظر هستند اغلب سایر درمان ها (مانند ابلیشن، آمبولیزاسیون) داده می شود تا سرطان را در کنترل نگه دارد.

 

درمان سرطان های کبد غیر قابل خارج سازی (برخی تومورهای T4,N0, M0تا T1):

سرطان های غیر قابل خارج سازی شامل سرطان هایی می شود که هنوز به غدد لنفاوی یا مکانهای دوردست انتشار نیافته اند، اما نمی توانند با خارج سازی نسبی کبد، خارج شوند. علت این مساله ممکنست موارد زیر باشد:

  • تومور آنقدر بزرگ است که بطور ایمن قابل خارج سازی نیست.
  • تومور در بخشی از کبد است که جراحی آن سخت است (خیلی نزدیک به رگهای خونی بزرگ).
  • تومورها متعدد است یا از کبد فراتر رفته است.

گزینه های درمان شامل ابلیشن، آمبولیزاسیون یا هر دو می شود. ممکنست سایر گزینه ها شامل تارگت تراپی، ایمونوتراپی، شیمی درمانی (انفوزیون سیستمیک وریدی یا از طریق شریان کبدی)، و/یا پرتودرمانی باشد. در برخی موارد، ممکنست درمان موجب جمع شدن کافی تومور شود، بطوریکه جراحی (خارج سازی نسبی کبد یا پیوند) میسر شود.

این درمان ها موجب شفای سرطان نمی شود، اما می تواند علایم را کاهش دهد و حتی به شما کمک نماید تا زندگی طولانی تری داشته باشید. چون گاهی درمان این سرطان ها سخت است، کارآزمایی های بالینی روی درمان های جدید ممکنست در بسیاری از موارد گزینه خوبی باشد.

 

درمان سرطان های کبد موضعی در بیمار غیر قابل عمل:

این سرطان ها آنقدر کوچک هستند و در محل مناسبی قرار دارند که بتوان آنرا خارج نمود اما بیمار انقدر سالم نیست که بتواند جراحی شود. گزینه های درمانی شامل ابلیشن، آمبولیزاسیون یا هر دو است. سایر گزینه ها عبارتند از تارگت تراپی، ایمونوتراپی، شیمی درمانی (سیستمیک یا انفوزیون شریان کبدی) و/یا پرتودرمانی.

 

درمان سرطان های کبد پیشرفته (متاستاتیک) (تمام تومورهای N1 یا  M1):

سرطان های کبد پیشرفته به غدد لنفاوی یا سایر اعضا انتشار یافته است. چون این سرطان ها گسترده اند، نمی توانند با جراحی درمان شوند.

اگر عملکرد کبد شما به حد کافی خوب باشد (کلاس *آ* یا *بی* چایلد) داروی تارگت تراپی سورافنیب (نکساوار) می تواند برای مدتی رشد سرطان را کنترل نماید و طول عمر را زیاد کند. اگر این دارو دیگر موثر نباشد، داروی تارگت تراپی ریگورافنیب یا ایمونوتراپی نیولوماب می تواند کمک کننده باشد.

مانند سرطان کبد غیرقابل خارج سازی با جراحی ممکنست شیمی درمانی های جدید (داروهای جدید و روشهای جدید تجویز)، فرمهای جدید پرتودرمانی و سایر درمان های جدید به شما کمک نماید. همچنین این کارآزمایی های بالینی به بهبود نتایج بیماران آینده نیز کمک می کند.

پرتودرمانی می تواند درد و سایر علایم را کم کند.

 

درمان عود سرطان کبد:

سرطانی که پس از درمان بر می گردد عود سرطان نامیده می شود. عود می تواند موضعی (نزدیک محل تومور اولیه) یا دوردست (درگیری ریه یا استخوان) باشد. درمان عود سرطان کبد، بستگی به فاکتورهای زیادی دارد: محل عود، نوع درمان اولیه، خوبی کارکرد کبد.

بیمارانی که با توده قابل خارج سازی عود می کنند ممکنست مجدد جراحی شوند یا درمان های موضعی مانند ابلیشن یا آمبولیزاسیون بگیرند. اگر سرطان منتشر است، تارگت تراپی، ایمونوتراپی یا شیمی درمانی می تواند استفاده شود. ممکنست بیمار بخواهد وارد کارآزمایی بالینی شود.

 
 

مترجم: سیدسعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن

««اطلاعات درمانی ارایه شده توسط ما، جایگزین توصیه های درمانی پزشک و تیم درمان شما نیست. هدف ما کمک کردن به شما و خانواده تان است تا بتوانید با داشتن اطلاعات صحیح در کنار پزشک تان آگاهانه تصمیم بگیرید. ممکنست پزشک شما برای درمان توصیه هایی خارج از درمان هایی که ما ارایه کرده ایم به شما بنماید. به نظر پزشک تان احترام بگذارید و سوالات خود را از وی بپرسید.»»