موسسه سنین CNIN Institute

مقدمه سرطان پوست SCC/BCC

Introduction to Skin Cancer SCC/BCC


 

کارسینوم سلول بازال :BCC

شایعترین سرطان پوست است و 75 درصد موارد را شامل می شود. BCC از لایه بازال کراتینوسیت اپیدرم منشا می گیرد. در هر سنی ایجاد میشود ولی در سنین بالای 50 سال شایعتر است و در مردان بیشتر دیده میشود. افراد با پوست بسیار سفید، موی روشن و قرمز، و رنگ چشم آبی یا سبز در معرض خطر ابتلای بالاتری قرار دارند.

تماس مکرر و کوتاه مدت با آفتاب و اشعه UVB، سابقه آفتاب سوختگی خصوصا در اطفال، سرکوب ایمنی به علت پیوند عضو، پرتوهای یونیزان و ... فاکتورهای خطر ایجاد BCC هستند.

شایعترین محل ایجاد BCC سروگردن و بویژه بینی است و پشت دست بندرت دچار BCC می شود. سیربیماری کند بوده و متاستاز در آن شایع نیست اما اگر BCC درمان نشود می تواند به بافتهای اطراف تهاجم کند و موجب تخریب بافتهای زیرین شود.

 

کارسینوم سلول سنگفرشی SCC:

در جنس مذکر شایعتر است. با افزایش سن شانس ابتلا به SCC بالا می رود. در سفیدپوستان شایعتر است اما شایعترین تومور بدخیم پوست در سیاهپوستان است.

علت اصلی تابش اشعه UV و نور آفتاب است. سایر علل عبارتند از: مواجهه با پرتوهای یونیزان، عفونت با HPV، زخم سوختگی، سرکوب ایمنی پس از پیوند و ...

ضایعات پوستی SCC بندرت در پوست سالم بوجود می آید و معمولا برروی مناطق آسیب دیده از نور آفتاب ایجاد می شود.

مناطق درگیر عبارتند از پشت دست، ساعد، قسمت فوقانی صورت، لب تحتانی، لاله گوش مردان و گاهی درگیری غدد لنفاوی موضعی نیز رخ می دهد.

تومور سیر متغیری دارد ولی در مقایسه با BCC سرعت بیشتری دارد و می تواند از طریق عروق لنفاوی متاستاز بدهد و موجب افزایش مورتالیتی شود.

 


انواع سرطان پوست SCC/BCC

Skin Cancer SCC/BCC Types


 

انواع BCC:

  • BCC ندولار:

شایعترین نوع بوده بطوری که 60 درصد موارد را تشکیل میدهد و بیشتر در سر و گردن و بخصوص بینی رخ میدهد.

 

  • BCC پیگمانته:

که دارای پیگمانهای قهوه ای است.

 

  • BCC سطحی:

دومین نوع شایع می باشد و شبیه به یک ضایعه اگزمایی تظاهر میکند و در تنه و اندامها رخ میدهد اما گاهی در سر و گردن نیز دیده می شود.

 

  • BCC مورفه آ فرم و اسکلروتیک:

ضایعه ای سطحی و اتروفیک یا پلاکی با حاشیه نامشخص است و بشدت تهاجمی بوده و تمایل به عود دارند و باید دقیق تر مورد پیگیری قرار گیرند.

 

  • BCC کیستی:

رنگ خاکستری-آبی شفاف دارد و حاوی مایع زلال می باشد.

 

انواع SCC:

اشکال مختلفی دارد از جمله پلاکی دانه ای، زگیلی، زخمی، شقاق یا خراش (بویژه در ناحیه لب و مقعد) فرم گل کلمی رنگی و شبه ضایعات عروقی.

 
 

منبع: Harrisons Principles of Internal Medicine 19e
        Goldman's Cecil Medicine 24e  
گردآورنده: محمد شریف شریفی، دانشجوی پزشکی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن