موسسه سنین CNIN Institute

مکانیسم سرطانزایی الکل

Alcohol Carcinogenicity Mechanism


 

دقیقا معلوم نیست الکل چگونه بر خطر سرطان تاثیر می گذارد. در حقیقت، ممکنست از چند راه مختلف خطر را افزایش دهد، و این ممکن است به نوع سرطان بستگی داشته باشد.

 

  • آسیب بافتهای بدن توسط الکل:

الکل می تواند بصورت یک تحریک کننده، به خصوص در دهان و گلو عمل کند. ممکنست سلول هایی که در اثر الکل آسیب دیده اند سعی کنند خود را ترمیم کنند، که میتواند منجربه تغیرات دی ان ا  شود که می تواند یک گام به سمت سرطانی شدن باشد.

باکتری هایی که به طور طبیعی در روده بزرگ و راست روده زندگی می کنند می توانند الکل را به مقادیر زیاد استالدئید که یک ماده شیمیایی است تبدیل کنند که عامل ایجاد سرطان در حیوانات است.

همچنین الکل و محصولات جانبی آن می توانند به کبد آسیب برسانند و منجر به التهاب و زخم شوند. همانطور که سلول های کبد سعی می کنند آسیب های سلولی خود را برطرف کنند، می توانند منجر به اشتباه در دی ان ا شوند، که می تواند منجر به سرطان شود.

 

  • اثر الکل بر سایر مواد شیمیایی مضر:

ممکنست الکل به دیگر مواد شیمیایی مضر در افراد سیگاری، کمک کند تا به راحتی وارد سلول های دستگاه گوارش فوقانی شوند. این شاید توضیحی باشد که چرا ترکیب سیگار ونوشیدن الکلنسبت به سیگار کشیدن ویا نوشیدن الکل تنها به احتمال بیشتری باعث ایجاد سرطان دهان یا گلو می شود.

در موارد دیگر، الکل ممکن است توانایی بدن برای شکستن و از بین بردن برخی از مواد شیمیایی مضر را آهسته کند.

 

  • اثر الکل بر جذب فولات یا سایر مواد مغذی:

الکل ممکن است بر توانایی بدن برای جذب بعضی مواد مغذی مانند فولات که یک نوع ویتامین است تاثیر بگذارد. سلول های بدن برای سالم نگه داشتن خود نیازمند فولات هستند. جذب مواد مغذی درافراد معتاد به الکل شدید که اغلب سطح پایین فولات را دارند، می تواند حتی بدتر باشد. این سطوح پایین ممکن است در ایجاد خطر برخی از سرطانها، مانند سرطان سینه و کولورکتال نقش داشته باشد.

 

  • اثر الکل بر استروژن و هورمون های دیگر:

الکل می تواند سطوح استروژن، هورمون مهم در رشد و توسعه بافت پستان را افزایش دهد. این می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه زن را تحت تاثیر قرار دهد.

 

  • اثر الکل بر وزن بدن:

الکل بیش از حد می تواند کالری اضافی به رژیم غذایی اضافه کند، که می تواند باعث افزایش وزن در برخی افراد شود.  اضافه وزن یا چاقی عامل شناخته شده افزایش خطر ابتلا به انواع سرطان ها است. همراه با این اثرات، الکل ممکن است با روشهای ناشناخته دیگر نیز به رشد سرطان کمک کند.

 

  • سایر اثرات درازمدت نوشیدن الکل بر سلامت انسان:

اکثر مردم در مورد اثرات کوتاه مدت نوشیدن الکل، مانند اثرات آن بر خلق، تمرکز، قضاوت و هماهنگی، آگاهی دارند. اما الکل همچنین می تواند اثرات بهداشتی بلند مدت داشته باشد. که این اثرات درافراد مختلف، متفاوت است.

برای برخی افراد، الکل اعتیاد آور است. نوشیدن می تواند در طول زمان سنگین تر شود و منجر به مشکلات جدی بهداشتی و اجتماعی شود. ممکن است مصرف کنندگان سنگین الکل که به طور ناگهانی نوشیدن الکل  را متوقف می کنند، در چند روزپیش رو علائم ترک مانند لرزش، سردرگمی، توهم، تشنج و سایر مشکلات جدی را تجربه کنند. در برخی افراد این موضوع  می تواند تهدید کننده زندگی باشد. این بدان معنا نیست که این مصرف کنندگان سنگین الکل نباید نوشیدن خود را متوقف کنند. بلکه این بدان معناست که این افراد باید با تیم مراقبت های بهداشتی خود درباره امن ترین راه برای ترک مصرف صحبت کنند.

در طول زمان، نوشیدن سنگین می تواند باعث التهاب (هپاتیت) و زخم های سنگین (سیروز) کبد شود. این می تواند منجر به نارسایی کبد شود. نوشیدن سنگین می توانند به اندام های دیگر مانند پانکراس و مغز آسیب برسانند و می توانند فشار خون را افزایش دهد. همچنین خطر بیماری قلبی و سکته را افزایش می دهد.

در زنان باردار، مصرف الکل، به ویژه نوشیدن زیاد، ممکن است منجر به نقایص زایمان یا مشکلات دیگر در جنین شود.

از سوی دیگر، استفاده کم و نسبتا متوسط از الکل  در برخی افراد ریسک ابتلا به بیماری قلبی را کم میکند. مصرف کم و متوسط، معمولا به صورت یک یا دو بار نوشیدن در روز برای یک مرد یا یک نوشیدن برای یک زن تعریف می شود. مزایای بالقوه کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی باید در برابر خطرات بهداشتی ممکن برای هر فرد ارزیابی شود.

 

منبع: 2017 American Cancer Society
مترجم: داریوش اورنگی، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

ریسک فاکتورهای سرطان

سرطان در اثر تغییرات ژنتیکی ایجاد می شود. این تغییرات منجربه رشد کنترل نشده سلول ها می شود. اغلب این تغییرات ژنتیکی غیر خانوادگی (تک گیر) است نه ارثی و خانوادگی. عامل بروز این تغییرات ژنتیکی فاکتورهای محیطی است. فاکتور محیطی یعنی هر عامل خارج از بدن انسان که بر بدن انسان تاثیر می گذارد که شامل فاکتورهای فیزیکی (آلودگی هوا، نور خورشید، ...) و شیوه زندگی (بی تحرکی، ...) و رفتارهای ما (تغذیه، ...) می شود. به دلیل ابهامات مطالعات علت شناسی، سرطانزایی اغلب فاکتورهای محیطی مورد تردید است.