موسسه سنین CNIN Institute

هورمون ها و خطر سرطان

Hormones & Cancer Risk


 

مقدمه:

استروژن ها گروهی از هورمونهای جنسی زنانه هستند و بعنوان کارسینوژن های انسانی شناخته می شوند. هرچند این هورمونها هم در مردان و هم در زنان نقشهای فیزیولوژیک اساسی دارند، همچنین با افزایش ریسک سرطانهای خاصی نیز همراهند. مثلا، دریافت هورمون درمانی ترکیبی در یائسگی (استروژن بعلاوه پروژستین که یک نوع سنتتیک پروژسترون زنان است) می تواند موجب افزایش ریسک سرطان سینه در یک خانم شود. هورمون درمانی یائسگی با استروژن تنها موجب افزایش ریسک کنسر اندومتر میشود و تنها در در خانمهایی که هیسترکتومی شده اند به کار میرود. خانمی که به هورمون درمانی در یائسگی فکر میکند باید درمورد خطرات و فواید بالقوه آن با پزشک اش مشورت نماید.

مطالعات همچنین نشان داده اند که ریسک سرطان پستان در یک خانم با میزان تولید استروژن و پروژسترون توسط تخمدان های وی (که بعنوان استروژن و پروژسترون اندوژن شناخته می شود) مرتبط است. مواجهه طولانی با سطح بالای این هورمونها با افزایش ریسک کنسر پستان همراه است. افزایش مواجهه میتواند ناشی از شروع زودهنگام قاعدگی، یائسگی دیر هنگام، اولین حاملگی در سن بالا و هرگز بچه دار نشدن باشد. برعکس، زایمان یک فاکتور محافظتی در برابر سرطان سینه است.

دی اتیل استیل بسترول فرمی از استروژن است که در امیکا طی سالهای 1940 و 1971 به برخی از خانمهای حامله داده میشد تا اززایمان زودهنگام، مشکلات مرتبط با حاملگی، سقط جلوگیری شود. خانمهایی که حین حاملگی DES دریافت میکردند افزایش ریسک سرطان سینه داشتند. دختران آنها افزایش ریسک سرطان واژن یا سرویکس داشتند. اثرات بالقوه  DES بر بچه های بزرگ شده خانمهایی که حین حاملگی DES گرفته بودند در دست مطالعه است.

 

منبع: American Cancer Society 2017
مترجم: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

ریسک فاکتورهای سرطان

سرطان در اثر تغییرات ژنتیکی ایجاد می شود. این تغییرات منجربه رشد کنترل نشده سلول ها می شود. اغلب این تغییرات ژنتیکی غیر خانوادگی (تک گیر) است نه ارثی و خانوادگی. عامل بروز این تغییرات ژنتیکی فاکتورهای محیطی است. فاکتور محیطی یعنی هر عامل خارج از بدن انسان که بر بدن انسان تاثیر می گذارد که شامل فاکتورهای فیزیکی (آلودگی هوا، نور خورشید، ...) و شیوه زندگی (بی تحرکی، ...) و رفتارهای ما (تغذیه، ...) می شود. به دلیل ابهامات مطالعات علت شناسی، سرطانزایی اغلب فاکتورهای محیطی مورد تردید است.