موسسه سنین CNIN Institute

ظرف پلاستیکی و ریسک سرطان (مورد تردید)

Plastic Container & Cancer Risk (Indefinite)



شواهد درباره پلاستیک و ریسک سرطان:

مردم ادعا می کنند که نفوذ مواد شیمیایی پلاستیک به درون خوراکی و آشامیدنی ها باعث سرطان می شود. مشخصا نگرانی هایی درمورد بیسفنول آ و دیوکسین موجود در بطریها و ظروف پلاستیکی وجود دارد. اما شواهد متقاعد کننده ای مبنی بر سرطان زا بودن بطری ها و ظروف پلاستیک وجود ندارد.

 

تحقیقات انجام شده روی سرطانزایی ظروف پلاستیکی:

بیشترین نگرانی در باره بطریها و ظروف پلاستیکی این موضوع متمرکز است که آیا مواد شیمیایی پلاستیک به داخل مواد غذایی و نوشیدنی نفوذ می کند و آیا سطح و مقدار این مواد شیمایی می تواند به ما آسیب برساند.

 

آیا مواد شیمیایی و پلاستیک وارد غذا و نوشیدنی می شود؟

بعضی از مطالعات نشان داده است که مقداری از مواد شیمیایی  ظروف پلاستیکی وارد مواد خوراکی و آشامیدنی هایی می شود که در آن ظروف نگهداری می شوند. اما سطح و مقدار این مواد بسیار پایین است.

سطح مواد شیمیایی به نحوه برخورد و نگهداری ظروف بستگی دارد. برای مثال حتی زمانیکه بطری پلاستیکی برای آزمایش به مدت طولانی (برای چندین ساعت) تا دمای 60 در جه سانتی گراد حرارت داده می شود، در چنین شرایطی سطح مواد شیمایی که از بطری پلاستیکی به غذا و آشامیدنی نفوذ می کند معمولا بالاتر از سطحی نیست که غیر ایمن محسوب می شود. این تجربیات خیلی با استفاده روزانه ما از این بطریها متفاوت است، بنابراین این احتمال وجود دارد که سطح مواد شیمیایی غذا یا نوشیدنی خیلی کمتر از سطحی است که مضر تلقی شود.

 

چه مواد شیمیایی ای در پلاستیک ها مجاز هستند؟

قوانین سخت گیرانه ای در بریتانیا وجود دارد که کارخانجات ملزم به رعایت آن هستند. این قوانین برای اطمینان از اینستکه مواد شیمیایی نمیتوانند از پلاستیک ها خارج شوند و به میزان فراوان و سطح مضر وارد غذا و نوشیدنی شود. محصولات آزمایش می شوند تا از همسو بودن آنها با قوانین و آیین نامه ها اطمینان حاصل شود. می توانید برای مطالعه بیشتر به وب سایت آژانس استاندارد های غذایی مراجعه فرمایید.

 

آیا می توان ظرف غذای پلاستیکی را در ماکروویو قرار داد یا غذا را با سلفون پوشاند؟

شواهد علمی کافی مبنی بر اینکه ماکروویو کردن غذا و فیلم چسبان بر بالا بردن ریسک سرطان اثر دارد، وجود ندارد.

شما می توانید پلاستیک و فیلم چسبان در ماکرووی به کار ببرید به شرط آنکه به دستورالعمل گفته شده عمل کنید.

اگر علاقه مند به اطلاعات بیشتر در باره پخت سالم غذا در ماکروویو هستید به توصیه های دانشگاه جانز هاپکینز یا سرویس بازرسی سلامت غذایی نگاهی بیندازید.

 

ایمیل های فریبنده و غلط درباره ظروف پلاستیکی:

ایمیل ها و مقالات اینترنتی غیر قابل اطمینان فراوانی در باره ظروف و بسته های پلاستیکی وجود دارد. معمولا ایمیل ها به مردم درباره استفاده مجدد ظروف و بطریهای پلاستیکی، منجمد کردن آب در آنها، رها کردن آنها در ماشین های گرم، ماکروویو کردن مواد غذایی و بسته بندی کردن با پوشش های پلاستیکی هشدار می دهند . با این حال شواهد علمی متقاعد کننده ای برای این مدعا و سرطان زا بودن این محصولات وجود ندارد .

 

بیسفنول آ: مقالات زیادی وجود داشته اند که در باره  BPA صحبت کرده اند. اما شواهد خوبی مبنی بر سرطانزا بودن BPA وجود ندارد. مراجع سلامت امنیت غذایی اروپا  یک بازبینی  علمی روی BPA انجام دادند و نتیجه گرفتند که خطری ندارد.

 

دیوکسین: بعضی از ایمیلها ی غیر علمی منتشر شده ادعا دارند که استفاده مجدد، حرارت دادن و یا منجمد کردن بطریهای پلاستیکی آب مواد سرطان زایی آزاد می کنند که DIOXINS   نام دارد.

برخی از ایمیلهای منتشر شده نیز به ماده شیمیایی به نام DEHA اشاره کرده اند که باعث بروز سرطان می شود. برخی از این ایمیل ها اشاره دارند که  این مطلب را از وبسایت جان هاپکینز گرفته اند در صورتیکه جان هاپکینز این مطلب را انکار می کند.

اینترنت غرق در هشدارهایی بر علیه استفاده از ظروف و بطریهای پلاستیکی و استفاده از ظروف غیر پلاستیکی در ماکروویو است و آنرا بطور کاذب تحت عنوان اخبار مرکز سرطان جان هاپکینز یا رویدادهای جدید مرکز سرطان جان هاپکینز منتشر کرده اند.

پرفسور رولف هالدن از سلامت عمومی جان ها پکینز بلومبرگ نقل کرده است که انجماد در واقع مانع از آزاد شدن مواد شیمیایی می شود. هالدن تاکید کرد که مردم نباید از نوشیدن آب به خاطر مقدار جزئی آلودگی به مواد شیمیایی بترسند. برخی نیز این ادعاها را از طرف Walter Reed Army Medical Center منتشر کرده اند که این نیز شایعه است.

 

منبع: 2017 Cancer Research UK
مترجم: رضا رضایی، کارشناس ارشد کشاورزی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

ریسک فاکتورهای سرطان

سرطان در اثر تغییرات ژنتیکی ایجاد می شود. این تغییرات منجربه رشد کنترل نشده سلول ها می شود. اغلب این تغییرات ژنتیکی غیر خانوادگی (تک گیر) است نه ارثی و خانوادگی. عامل بروز این تغییرات ژنتیکی فاکتورهای محیطی است. فاکتور محیطی یعنی هر عامل خارج از بدن انسان که بر بدن انسان تاثیر می گذارد که شامل فاکتورهای فیزیکی (آلودگی هوا، نور خورشید، ...) و شیوه زندگی (بی تحرکی، ...) و رفتارهای ما (تغذیه، ...) می شود. به دلیل ابهامات مطالعات علت شناسی، سرطانزایی اغلب فاکتورهای محیطی مورد تردید است.