موسسه سنین CNIN Institute

توتون بدون دود و ریسک سرطان

Smokeless Tobacco & Cancer Risk


توتون بدون دود چيست؟

توتونی كه بدون استفاده از آتش مورد مصرف قرار بگيرد، تنباكوی بدون دود است كه اغلب مردم با خيس كردن آن در دهان، جويدن، و بعضاً با تف كردن بقايای آن به بيرون، از آن استفاده مي نمايند. انواعي نيز وجود دارد كه نيازي به پرتاب به بيرون ندارد و بعضي نيز از نوع خشك پودری آن استفاده مي نمايند. نيكوتين موجود در تنباكو از مخاط دهان جذب گرديده و اهالي امريكاي شمالي و اروپا، هند، بعضي از كشورهاي آسيايی و قسمتهايی از افريقا، سابقه زيادي در مصرف توتون جويدني (بدون دود) دارند. 
اين توتون بصورت برگ، قطعات فشرده مكعبي يا لوله شده وجود دارد و قطعه اي از آن مابين لب و لثه در قسمت عقبي دهان قرار داده شده كه يا با جويدن و يا بدون آن مورد استفاده قرار گرفته  و بزاق آغشته به آن يا بلعيده شده و يا به خارج پرتاب ميگردد. تنباكوي پودري خشك و يا برگهاي كوچك مرطوب (براي استفاده در پيپ و چپق) دربوها وطعمهاي مختلف وجود دارد و در فاصله لب و لثه و يا  پشت لب بالا و پايين ، مقداری از آن بصورت پودر، قرص، برگ ريز، لوله و .... قرار داده ميشود . نوع خشك آن از طريق بينئ استنشاق شده و به داخل بيني كشيده ميشود (انفيه)، در امريكا به آن snoose (اسنووز) گفته ميشود.(snus)
 

آيا در توتون جويدنی و بدون دود تركيبات مضر وجود دارد؟

بله. هيچ نوع توتون بي ضرری وجود ندارد و ٢٨ نوع ماده سمى و سرطان زا در آن شناخته شده است كه مهلك ترين آنها، Nitrosamine است كه در فرايند كاشت، داشت و برداشت به وجود آمده، تدريجاً تشكيل گرديده و ميزان آن در انواع متنوع توتون، متفاوت ميباشد و با ايجاد سرطان رابطه مستقيم دارد.
علاوه بر گونه هاى مختلف نيترو زامين، عوامل سرطانزاى ديگرى از قبيل :
Polonium- 210
(عنصر راديواكتيو موجود در كود مورد نياز گياه توتون) ونيز انواع : 
Polynuclear aromatic hydrocarbons
در آن موجود است . اين نوع توتون علاوه بر ايجاد سرطان هاى دهان ، مرى و پانكراس ، باعث بيماريهايى قلبى، لثه و زخمهاى پيش سرطانى دهان leukoplakia ميگردد.
 

آيا انواع تنباكو و توتون اعتياد آور است؟

بله. انواع توتون به علت دارا بودن ماده شيمايى نيكوتين، اعتياد آور هستند.
نيكوتين بدست آمده از جويدن توتون، در دهان جذب و وارد جريان خون شده و از آن طريق به مغز ميرسد. اين عمل حتى بعد از خارج شدن توتون از دهان ادامه دارد، زيرا كه نيكوتين اين نوع توتون مدت بيشترى در خون باقى ميماند (بيش از نيكوتين حاصل از كشيدن سيگار) و ميزان نيكوتين اين نوع توتون بستگی به ضخامت، گونه، نوع  و pH نيكوتين دارد.
در بررسى بيش از چهل نوع  پرمصرف توتون ، مشخص شده كه تنباكوی مرطوب بين 4.4 الي 25 ميلی گرم نيكوتين در هر گرم و نوع خشك پودر آن 10.5 الي24.8 ميلى گرم نيكوتين و نوع جويدني بين 3.4 الى 39.7 ميلى گرم نيكوتين در هر گرم دارد.
چون تمامى انواع توتون سرطان زا  هستند ، تمامى مصرف كنندگان آن بايد توصيه و ترغيب به ترك مصرف آن شوند. براى كمك گرفتن ، ميتوان به : 
NCI fact sheet : where to get help when you decide to quit smoking

مراجعه و كمك گرفت.

از حدود سال 1986 بهدارى كل فدرال امريكا اعلام نمود كه تنباكو و توتون جويدنى جايگزين مناسبى براى سيگار كشيدن نيست و علاوه بر زخمهاى دهانى و ايجاد انواع سرطان ، موجب اعتياد ووابستگى به نيكوتين ميگردد.
ًدر سال 2006 تعدادى از متخصصين كميته ملى سلامت اعلام كردند كه دامنه احتمالات سرطان زايى و يا اعتياد به نيكوتين، بستگى زيادى به نوع توتون وميزان مواد سمى مهلك و مرگ آور در آن دارد.
 

آيا بايد از تنباكوى جويدنى در ترك كشيدن سيگار استفاده نمود؟

خير. هيچ مدرك علمى مبنى بر مفيد فايده بودن توتون جويدنى در ترك كشيدن آن وجود ندارد، زيرا تمامى انواع آن سرطان زا و مرگ آور بوده  و همگان را فقط بايد به ترك يكباره آن تشويق نمود. 
برائ ترك مصرف نيكوتين، از گروه درمانى، مشورت با پزشك، راهنمايان تلفنى ترك و يا ساير روش هاى مناسب ميتوان بهره مند گرديد.
 

منبع: American Cancer Society 2017
مترجم: نادر قطمیری، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی                                                                          

ریسک فاکتورهای سرطان

سرطان در اثر تغییرات ژنتیکی ایجاد می شود. این تغییرات منجربه رشد کنترل نشده سلول ها می شود. اغلب این تغییرات ژنتیکی غیر خانوادگی (تک گیر) است نه ارثی و خانوادگی. عامل بروز این تغییرات ژنتیکی فاکتورهای محیطی است. فاکتور محیطی یعنی هر عامل خارج از بدن انسان که بر بدن انسان تاثیر می گذارد که شامل فاکتورهای فیزیکی (آلودگی هوا، نور خورشید، ...) و شیوه زندگی (بی تحرکی، ...) و رفتارهای ما (تغذیه، ...) می شود. به دلیل ابهامات مطالعات علت شناسی، سرطانزایی اغلب فاکتورهای محیطی مورد تردید است.