موسسه سنین CNIN Institute

ارتباط چاقى با انواع سرطان

Obesity Association with Cancer Types


 

چه تعداد از سرطان ها بعلّت چاقى است؟

خلاصه يك مطالعه جهانى در سال ٢٠١٦ در مورد ميزان شيوع سرطان هاى مختلف ناشى از اضافه وزن و چاقى، گزارش كرده كه در مقايسه با ساير كشورها، بيشترين ميزان ابتلا به سرطان كولوركتال (روده بزرگ و راست روده)، سرطان لوزالمعده و نيز، سرطان پستان بعد از يائسگى، در ايالات متحده رخ داده است.

 
  • ‏چاقی و خطر سرطان لايه مخاطى رحم:

زنان چاق يا داراى اضافه وزن، (نسبت به زنان با وزن نرمال) دو تا چهار برابر بيشتر در خطر ابتلا به سرطان جدار داخلى رحم، هستند. چاقى مفرط اين ريسك ابتلا (به دو نوع سرطان با عموميت بيشتر) را هفت برابر مى کند. ريسك ابتلا به اين سرطان، با افزايش وزن در بزرگسالى (بخصوص در زنانى كه در يائسگى هورمون درمانى انجام نداده اند) بالا مى رود.

 

  • ‏چاقی و خطر آدنوکارسینوم مری:

افراد چاق يا داراى اضافه وزن، دو برابر بيشتر از افراد با وزن نرمال در خطر ابتلا و گسترش نوعى از سرطان مرى هستند. اين ريسك در افراد خيلى چاق به چهار برابر مى رسد.

 

  • چاقی و خطر سرطان کاردیای معده:

افراد چاق نسبت به افراد با وزن عادى با احتمال دو برابرى سرطان قسمت بالاى معده و پایین مرى روبرو هستند.

 

  • ‏چاقی و خطر سرطان كبد:

افراد چاق يا داراى اضافه وزن با احتمال بيش از دوبرابرى ابتلا به سرطان كبد (نسبت به افراد با وزن نرمال) روبرو هستند و اين احتمال در مردان بيشتر است.

  • چاقی و خطر سرطان كليه:

افراد چاق يا دارای اضافه وزن، نسبت به افراد با وزن نرمال با احتمال نزديك به دو برابر سرطان سلول هاى كلیوى (شايعترين سرطان هاى كليه) روبرو هستند. اين ارتباط وراى مرتبط بودن فشار خون (بعنوان عامل شناخته شده سرطان كليه)، با گسترش ريسك ابتلا به سرطان كليه مى باشد.

 

  • چاقی و خطر مالتیپل میلوما (نوعى سرطان مغز استخوان):

در مقايسه با افراد با وزن نرمال، ريسك ابتلا به اين سرطان (١٠-٢٠ درصد) در افراد چاق يا داراى اضافه وزن، بيشتر است.

 

  • ‏چاقی و خطر مننژیوما:

احتمال ابتلا به اين سرطان (نوعى تومور مغزى پرده مغز و نخاع) كه رشد آهسته اى دارد، در افراد داراى اضافه وزن به ميزان ٢٠ درصد و در افراد چاق به ميزان ٥٠ درصد شيوع بيشترى (نسبت به افراد با وزن نرمال) دارد.

 

  • چاقی و خطر سرطان لوزالمعده (پانکراس):

در افراد چاق و يا داراى اضافه وزن اين سرطان ١/٥ برابر بيشتر ديده مى شود.

 

  • چاقی و خطر سرطان روده بزرگ و راست روده (کولورکتال):

افراد چاق يا داراى اضافه وزن به ميزان ٣٠ درصد بيشتر از افراد با وزن عادى از ريسك ابتلا به سران روده بزرگ و راست روده ، روبرو هستند. يعنى BMI بالاتر، ريسك ابتلا در هر دو جنس زن و مرد را بالا می برد اما، در ميان مردان اين افزايش ريسك بيشتر است.

 

  • چاقی و خطر سرطان كيسه صفرا:

افراد با اضافه وزن به ميزان ٢٠ درصد و افراد چاق به ميزان ٦٠ درصد افزايش ريسك ابتلا (نسبت به افراد با وزن عادى) به سرطان کیسه صفرا دارند. اين ريسك در زنان نسبت به مردان بيشتر است.

 

  • ‏چاقی و خطر سرطان پستان:

بسيارى از مطالعات حاکی از آن است كه شاخص توده بدنی (BMI) بالاتر، کمی با افزايش ريسك ابتلا به سرطان پستان ارتباط دارد. مثلاً ٥ واحد اضافه، ١٢ درصد بر ريسك ابتلا مى افزايد. در ميان زنان يائسه اى كه چاق هستند، (در مقايسه با زنان با وزن عادى) اين ريسك بين ٢٠ تا ٤٠ درصد بيشتر است، مخصوصاً در ميان زنانى كه هرگز هورمون درمانى مربوط به دوران  يائسگى را انجام نداده، يا براى تومور هايى كه گيرنده هاى هورمونى را بروز مى دهند. چاق نيز يكى از ريسك فاكتورهاى سرطان پستان در مردان مى باشد.

اضافه وزن و چاقى در دوره پيش از يائسگى، (نسبت به زنان با وزن متعادل) ريسك ابتلا به سرطان سينه دارای گيرنده هورمونى، را ٢٠ درصد كم مى کند.

 

  • چاقی و خطر سرطان تخمدان:

شاخص BMI بالا، کمی ريسك ابتلا به سرطان تخمدان (بخصوص در زنانى كه هرگز هورمون درمانى يائسگى را انجام نداده اند) را بالا می برد، مثلاً ٥ واحد افزايش شاخص، ١٠ درصد به ريسك ابتلا مى افزايد.

 

  • چاقی و خطر سرطان غده تيروييد:

BMI بالا ريسك ابتلا به سرطان غده تيروييد را زیاد می کند. مثلاً افزایش ٥ واحدی شاخص، ١٠ درصد افزايش خطر به همراه دارد.

 

منبع: American Cancer Society 2017
مترجم: نادر قطمیری، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سیدسعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

ریسک فاکتورهای سرطان

سرطان در اثر تغییرات ژنتیکی ایجاد می شود. این تغییرات منجربه رشد کنترل نشده سلول ها می شود. اغلب این تغییرات ژنتیکی غیر خانوادگی (تک گیر) است نه ارثی و خانوادگی. عامل بروز این تغییرات ژنتیکی فاکتورهای محیطی است. فاکتور محیطی یعنی هر عامل خارج از بدن انسان که بر بدن انسان تاثیر می گذارد که شامل فاکتورهای فیزیکی (آلودگی هوا، نور خورشید، ...) و شیوه زندگی (بی تحرکی، ...) و رفتارهای ما (تغذیه، ...) می شود. به دلیل ابهامات مطالعات علت شناسی، سرطانزایی اغلب فاکتورهای محیطی مورد تردید است.