موسسه سنین CNIN Institute

ارتباط الکل با انواع سرطان

Alcohol Association with Cancer Types


 

دو عادت نوشیدن الکل و کشیدن سیگار بسیار خطرناک هستند. سرطان­های زبان، حنجره، مری و اندام­های فوقانی تنفسی، اغلب در افرادی که این دو عادت را توامان دارند دیده می­ شود.

 

الکل فاکتور خطر شناخته‌ شده برای سرطانهای زیر است:

  • دهان
  • گلو (حلق)
  • حنجره
  • مری
  • کبد
  • کلون و رکتوم
  • پستان

 الکل همچنین ممکنست خطر سرطان پانکراس و معده را افزایش دهد. برای هر یک از این سرطان ها، با مصرف زیاد تر الکل ، خطر ابتلا به سرطان هم بیشتر می شود.

برخی مطالعات گزارش می­ دهند که مصرف آبجو خطر سرطان روده­ بزرگ را افزایش می ­دهد. همچنین مصرف الکل زیاد سبب ایجاد زخم­هایی در کبد و در نهایت سیروز کبدی می­ شود که می ­تواند به تدریج تبدیل به سرطان کبد شود.

 

  • الکل و خطر سرطان دهان، حلق، حنجره، مری:

مصرف الکل به وضوح خطر ابتلا به این سرطان ها را افزایش می دهد. نوشیدن الکل و سیگار کشیدن توام خطر ابتلا به این سرطانها را بیشتر از مصرف الکل و یا سیگار کشیدن به تنهایی افزایش می دهد. این ممکن است به این دلیل باشد که الکل می تواند جذب مواد شیمیایی مضر توتون به داخل سلول های پوشاننده دهان، گلو و مری را افزایش دهد. همچنین ممکن است باعث محدودکردن فعالیت ترمیم کردن دی ان آ های موجود در سلول های آنها شود.

 

  • الکل و خطر سرطان کبد:

استفاده طولانی مدت از الکل با افزایش خطر ابتلا به سرطان کبد مرتبط است. مصرف منظم و سنگین الکل می تواند به کبد آسیب برساند و منجر به التهاب و زخم شدن آن شود. که ممکن است خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد.

 

  • الکل و خطر سرطان کولون، رکتوم:

مصرف الکل با افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و رکتوم ارتباط دارد. شواهد این امر در مردان عموما قوی تر از زنان است، اما مطالعات نشان می دهد که ارتباط آن در هر دو جنس وجود دارد.

 

  • الکل و خطر سرطان پستان:

حتی نوشیدن کمی از مشروبات الکلی در هفته با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان ارتباط دارد. این خطر ممکن است به ویژه در خانم هایی که به مقدار کافی فولات (یکنوع ویتامین ب) از طریق رژیم غذایی یا مکمل ها دریافت نمی کنند بیشتر باشد. الکل همچنین می تواند سطح استروژن را در بدن افزایش دهد که ممکن است توجیه کننده مقداری از این افزایش خطر باشد. ممکن است نخوردن الکل راه مهمی برای بسیاری از زنان برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه باشد.

 

منبع: 2017 American Cancer Society
مترجم: داریوش اورنگی، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

ریسک فاکتورهای سرطان

سرطان در اثر تغییرات ژنتیکی ایجاد می شود. این تغییرات منجربه رشد کنترل نشده سلول ها می شود. اغلب این تغییرات ژنتیکی غیر خانوادگی (تک گیر) است نه ارثی و خانوادگی. عامل بروز این تغییرات ژنتیکی فاکتورهای محیطی است. فاکتور محیطی یعنی هر عامل خارج از بدن انسان که بر بدن انسان تاثیر می گذارد که شامل فاکتورهای فیزیکی (آلودگی هوا، نور خورشید، ...) و شیوه زندگی (بی تحرکی، ...) و رفتارهای ما (تغذیه، ...) می شود. به دلیل ابهامات مطالعات علت شناسی، سرطانزایی اغلب فاکتورهای محیطی مورد تردید است.