موسسه سنین CNIN Institute

مسایل حقوقی بیمار مبتلا به سرطان و حریم خصوصی:

 

1. آیا بیمار می‌تواند وصیت کند درصورتی‌که به بیماری بسیار بدی مبتلا شود، هیچ اقدام درمانی برای وی صورت نگیرد؟

وصیت تعریف مشخصی دارد: م 826 قانون مدنی «وصیت تملیکی عبارتست از اینکه کسی عین یا منفعتی را از مال خود برای زمان بعد از فوتش به دیگری مجانی تملیک کند. وصیت عهدی عبارت است از اینکه شخصی یک یا چند نفر را برای انجام امر یا اموری یا تصرفات دیگری مأمور کند ...»

بنابراین وصیت آن است که انسان سفارش کند بعد از مرگش برای او کاری انجام دهند یا چیزی از اموال  او برای کسی باشد یا برای فرزندان خود قیم (سرپرست) تعیین کند. لذا علاوه بر اینکه وصیت به انجام کار، یا انتقال پول اشاره دارد، وصیت‌نامه  از زمانی قابلیت اجرا پیدا می‌کند که فرد فوت کرده باشد و نمی‌توان آن را در زمان حیات وی اجرا کرد.

 

2. آیا اگر بیمار مبتلا به سرطان به دلیل قطع امید پزشکان از درمان تصمیم بگیرد در شرایط بسیار بدحال نیز در بیمارستان بستری نشود از نظر قانون اقدام به خودکشی کرده است؟

از نظر قانونی خودکشی جرم نیست لذا وارد مباحث قانون جزا و مجازات نمی‌شود. اما به‌طورکلی اینجا فوت ناشی از ترک فعل بیمار نبوده است و ناشی از بیماری می‌باشد.( به این معنا که اگر بیمار ادامه بستری را نیز می‌پذیرفت بازهم فوت می‌کرد، اما اگر درمان منجر به بهبودی او می‌شد، بیمار با عدم پذیرش درمان خودش منجر به فوت خودش شده است.)

 


گرد آورنده: الهه السادات کسایی، دکترای حقوق