موسسه سنین CNIN Institute

مقدمه سرطان مثانه

Introduction to Bladder Cancer


 

مثانه، كيسه اى است ميان تهى و انعطاف پذير كه در حفره لگن قرار دارد. كار مثانه نگهدارى از ادرار، تا رسيدن به ميزان معيّن پيش از خروج از بدن مي باشد. پيشاب يا ادرار، توسط كليه ها ساخته شده واز طريق ميزنای ها به مثانه ميرسد و ماهيچه هاى جدار مثانه، اين ادرار را از طريق لوله ميزراه به خارج از بدن انتقال ميدهند.

هنگامى كه سلول هاى ديواره مثانه شروع به رشد و گسترش خارج از كنترل و غير معمول بنمايند، بيمارى سرطان مثانه پديدار شده و با گذشت زمان توده سلولى (تومور) شكل گرفته كه ميتواند به بافت و چربى هاى اطراف گسترش يافته و يا حتى نقاط دور تر بدن، همانند غدد لنفاوى، استخوان ها، ريه و كبد را در گير نمايد (متاستاز).

پوشش مخطی مثانه سالم از اپی تلیوم (لایه پوششی سطح داخل مثانه) ترانزیشنال شامل ۳ تا ۷ لایه سلولی تشکیل شده که بر روی لامینا پروپریا قرار گرفته است. لامینا پروپریا یه صورت یک لایه که حاوی الیاف عضلانی است، مخاط مثانه را از لایه زیر مخاط جدا میکند. ممکنست اپی تلیوم مثانه تحت تاثیر عواملی همانند التهاب، تحریک مزمن و عوامل سرطانزا، تغییرات پرولیفراتیو (رشد بیش از حد) یا متاپلازیک (تبدیل به بافتی دیگر) و یا هر دو پیدا کند.

سرطان مثانه، در حدود ٥ درصد از مجموع سرطان های امريكا را تشكيل مي دهد. سرطان مثانه چهارمین سرطان مردان بعد از سرطان پروستات، ریه، کولورکتال و هشتمین سرطان زنان است.

لازم به ذکر است که تومورهای مثانه در سنین پایین، اغلب پیش آگهی نسبتا خوبی دارند و اقدامات درمانی با توجه به درجه تمایز سلولی و مرحله تومور همانند بزگسالان انجام می شود.

 


انواع سرطان مثانه

Bladder Cancer Types


 

سرطان دّرجا (این سایتو) مثانه (Cis):

به شکل ضایع مخملی شکل در مثانه و بطور شایع بدون ضایعه قابل رویت تظاهر می کند. می تواند بدون علامت یا همراه سوزش ادرار و تکرر ادرار و علایم تحریکی باشد. سرطان درجا پیش درآمد تومور مهاجم و گرید بالای مثانه است و با تومور سطحی ارتباط ندارد.

 

سرطان سلول ترازیشنال مثانه (TCC):

بیش از ۹۰ درصد تومور های مثانه از این نوع هستند. در اغلب موارد تومور شکل پاپیلری یا اگزوفیتیک دارد ولی ممکنست بدون پایه، فرورفته در جدار، ندولر یا مخلوطی از آنها باشد. درجه تمایز سلولی و مرحله تومور با هم رابطه تنگاتنگی دارند.

 

سرطان سلول اسکواموس مثانه (SCC):

در نقاط مختلف جهان شیوع متفاوتی دارد. در مصر ۶۰-۷۵ درصد تومورهای مثانه از این نوع هستند‌‌. این نوع تومور معمولا درجه تمایز پایین دارد و گرفتاری غدد لنفاوی و متاستاز دور دست شایع نمی باشد.

 

آدنوکارسینوم مثانه:

کمتر از ۲ درصد تومور های مثانه را تشکیل می دهد و به اشکال زیر ممکن است باشد:

  • آدنوکارسینوم اولیه مثانه:

محل ابتلا معمولا در قاعده و گنبد مثانه است. این نوع سرطان به خصوص در مثانه های اکستروفیک شایع است و علت آن تحریک و التهاب مزمن است.

 

  • آدنوکارسینوم مثانه با منشاء اوراک:

منشاء آن از پوشش داخل اوراکوس است، تومور ابتدا خارج از مثانه تشکیل میشود و پس از آن با تهاجم به مخاط مثانه سبب هماچوری، خروج ترشحات مخاطی همراه با ادرار یا خروج ترشحات خونی و مخاطی از ناف میگردد. پیش آگهی این نوع از نوع قبل بدتر است.

 

  • آدنوکارسینوم متاستاتیک مثانه:

تومور های رکتوم، معده، آندومتر، پستان، پروستات و تخمدان ها به ندرت به مثانه متاستاز می دهد. از این رو لازم است در هر بیمار مبتلا به آدنوکارسینوم مثانه، قبل از هرگونه اقدام درمانی منشاء و نوع آدنوکارسینوم مشخص گردد.

 

"اگر سوالی دارید، بپرسید."

 


منبع: 2017 WebMD
مترجمین: نادر قطمیری، کارشناس زبان انگلیسی
               فاطمه عرفانی، کارشناس زبان انگلیسی
 
منبع: یورولوژی عمومی، تالیف: دکتر ناصر سیم فروش و دکتر اکبر نورعلیزاده
گردآورنده: فاطمه مسرور، پزشک عمومی
 
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن