موسسه سنین CNIN Institute

علت شناسی سرطان غدد بزاقی

Salivary Glands Cancer Etiology


 

ریسک فاکتورهای سرطان غدد بزاقی:

عامل خطر چیزی است که می­ تواند باعث افزایش بروز سرطان در فرد شود. این عوامل برای هر سرطان­ی متفاوت است. مثلاً قرار گرفتن به مدت طولانی در برابر نور خورشید خطر ابتلا به سرطان پوست را زیاد می­ کند. سیگار کشیدن هم باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان ریه، حنجره، مری، دهان و چندین نوع سرطان دیگر در فرد می ­شود. چندین عامل خطرآفرین وجود دارد که می­ توانند احتمال بروز سرطان غدد بزاقی در فرد را افزایش دهند اما نمی­ توان گفت که وجود این عوامل قطعاً باعث ایجاد سرطان در غدد بزاقی می­ شود.

 

  • مواجهه با اشعه ایکس و ریسک سرطان غدد بزاقی:

اشعه درمانی در ناحیه سر و گردن و نیز قرار گرفتن در معرض مواد رادیواکتیو صنعتی احتمال بروز سرطان غدد بزاقی را زیاد می­ کند.

 

  • مواجهه با مواد صنعتی و ریسک سرطان غدد بزاقی:

برخی تحقیقات مشخص کرده ­اند که فلزات و مواد معدنی خطر ابتلا به سرطان غدد بزاقی را در فرد زیاد می­ کنند. اما تمام تحقیقات این را ثابت نکرده ­اند.

 

  • رژیم غذایی و ریسک سرطان غدد بزاقی:

مصرف زیاد سبزیجات و میوه­ ها احتمال ابتلا به سرطان غدد بزاقی را کم کرده، بالعکس مصرف زیاد چربی­های حیوانی احتمال ابتلا را افزایش می­دهد. مصرف تنباکو می­ تواند خطر بروز سرطان سلول اسکواموس دهان و گلو را زیاد کند.

 

  • سابقه خانوادگی و ریسک سرطان غدد بزاقی:

خطر ابتلا به سرطان در افرادی که یک نفر از خانواده ­شان به سرطان مبتلا شده است، بیشتر است. از جمله این سرطان­ها، سرطان غدد بزاقی است.

 

دلایل پیدایش سرطان غدد بزاقی چیست؟

علت اصلی بروز سرطان غدد بزاقی معلوم نیست. اما همان طور که گفته شد می­ دانیم که سرطان به دلیل اختلال در ماده درون سلول و اختلال در ژن­ها یا سیستم ایمنی بدن بوجود می­ آید. قرار گرفتن در برابر اشعه یا مواد شیمایی می­ تواند باعث اختلال در ماده درون سلول شود. اما در بیشتر موارد علت اصلی ناشناخته است.

دخانیات (ازجمله سیگار معمولی، توتون جویدنی و استنشاقی)، الکل و به‌ ویژه ترکیبی از این دو، خطر ابتلا به سرطان دهان، حنجره، گلو (حلق) را افزایش می‌دهند.

نوشیدنی‌ها و مواد غذایی بسیار گرم نیز ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش دهند که ممکنست بعلت آسیب ناشی از گرما باشد. ممکنست رژیم غذایی حاوی سبزیجات و میوه‌ها خطر ابتلا به سرطان دهان را کاهش دهد.

 
 

منبع: American Cancer Society 2017
مترجم: بنفشه جوادی "انجمن امداد به بیماران سرطانی ایران"
           فاطمه عرفانی، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن

سرطان در اثر تغییرات ژنتیکی ایجاد می شود. این تغییرات منجربه رشد کنترل نشده سلول ها می شود. اغلب این تغییرات ژنتیکی غیر خانوادگی (تک گیر) است نه ارثی و خانوادگی. عامل بروز این تغییرات ژنتیکی فاکتورهای محیطی است. فاکتور محیطی یعنی هر عامل خارج از بدن انسان که بر بدن انسان تاثیر می گذارد که شامل فاکتورهای فیزیکی (آلودگی هوا، نور خورشید، ...) و شیوه زندگی (بی تحرکی، ...) و رفتارهای ما (تغذیه، ...) می شود. به دلیل ابهامات مطالعات علت شناسی، سرطانزایی اغلب فاکتورهای محیطی مورد تردید است.