موسسه سنین CNIN Institute

میوه/سبزی/دانه/ادویه و پیشگیری از سرطان:

 

:میوه جات و سبزیجات و پیشگیری از سرطان

قبلاً قوياً باور داشتند خوردن ميوه وسبزى تاثير شگرفى بر اين كاهش دارد، اما اين اعتقاد امروزه تا حدودى ضعيف شده وتحقيقات نشان از تاثير نه چندان مهم بر چند نوع سرطان مثل دهان، مرى معده، ريه، حلق، حنجره، كولون و مقعد، دارد. با توجه به تفاوت ميوه ها وسبزى ها و متفاوت بودن تركيبات فيتوشیمی در آنها، دقيقا مشخص نيست كه كدام، ماده تاثير بيشترى دارد، اما چون با خوردن نباتات و ميوه ها از چاقى پيشگيرى مي شود، پس تاثير غير مستقيمى بر كاهش ريسك سرطان دارند. بايد روزانه حداقل ٢/٥ فنجان ميوه و سبزى ميل نمود.

 

  • آيا تفاوتى در ارزش غذايى ميوه و سبزيجات تازه، با انواع يخ زده و کنسرو شده وجود دارد؟

میوه و سبزيجات تازه بهترين طعم و مزه را دارند و تصور می شد كه از حداكثر ريز مغذى ها برخوردار باشند، اما غذاها وميوه هاى بسته بندى شده، چون بسرعت تحت اين عمل قرار گرفته اند، سرشارتر ميباشند (نباتات تازه در فاصله برداشت و مصرف، مقدارى از ارزش غذايى خود را از دست ميدهند(.

در روش کنسرو كردن، ريز مغذى هاى محلول در آب و مواد حساس به حرارت آسيب ميبينند. پس بايد ميوه و سبزى را در انواع و اقسام اشكال آن، مصرف نمود.

 

  • آيا پختن سبزيجات به مواد مغذى آن صدمه وارد مي كند؟

جوشانيدن سبزيجات به مدت طولانى باعث از دست رفتن ويتامين هاى محلول در آب آن ميشود و تعدادى از فيتوكميكال هاى محلول در روغن، نيز با سرخ كردن ازدست ميروند. پختن باعث تخريب ديواره سلول ها شده و درنتيجه فتوكميكال ها ومواد مغذى سريع تر جذب بدن ميشوند.

بهترين روش پخت، بخار پز كردن و مايكروفر (اشعه دادن) است ،زيرا مواد و تركيبات گياهان بهتر حفظ ميشود. خام خوارى سبزيجات، مثلاً در سالاد هم موجب ميشود موادى كه در پخت از دست ميروند، به بدن برسد و همه نوع فيتوكميكال و ريز مغذى، در دسترس باشد.

 

  • آيا ميوه وسبزى را بايد با آب شست؟

آب ميوه وسبزى طيف وسيعى از تمامى مواد شيميايى، ريز مغذى ها و فيتو كميكال ها در اختيار ما قرار می دهد، خصوصاً اگر جويدن و بلع به دلايلى دشوار باشد آب ميوه ها و نباتات، از ميزان فيبر كمترى برخوردار است و در نتيجه سيرى كمترى ايجاد كرده و اگر هم زياد خورده شود، كالرى دريافتى بالا رفته و ايجاد اضافه وزن ميشود. اميوه وسبزى هاى تجارى بايد جداگانه بسته بندى شده، پاستوريزه باشد تا از آلودگى ها اجتناب شود.

 

  • آيا رژيم گياه خوارى از ريسك ابتلا به سرطان مي كاهد؟

رژيم هاى گياه خوارى از روغن هاى اشباع عارى هستند، فيبر و ويتامين فراوانى دارند، سرشار از فيتو كميكال ها ميباشند و از خوردن گوشت قرمز و ساير انواع گوشت فر آورى شده در آنها خبرى نيست.

بنابراين، منطقاً اين نوع تغذيه بايد از ريسك سرطان بكاهد، حال آيا اين نوع از رژيم، در مقايسه با رژيم هاى غذايى غربى كه مقدارى محصولات حيوانى در خود دارند، تفاوتى ايجاد مي كند؟ معلوم نيست.

كسانى كه خام خوار صرف هستند و اصلاً از محصولات حيوانى مثل شير و تخم مرغ استفاده نمى نمايند، بايد از مكمل هاى حاوى ويتامين B-12، روی، آهن، استفاده نمايند، مخصوصاً كودكان و زنان پيش از يائسگى. در ضمن كلسيم هم بايد به ميزان كافى مصرف شود، كه كمبود آن ريسك پوكى، شكستگى و عدم رشد كافى را بسيار افزايش ميدهد.

 

سير و موسير و پیشگیری از سرطان:

صحبت هايى در مورد اثر ضد سرطانی تركيبات Allium (كه در گياهان خانواده پياز وجود دارد)، در ميان مردم عموميت دارد. اكنون سير تحت بررسى است كه ببينند آيا از ريسك ابتلا به سرطان می كاهد، یانه؟ بعضى مطالعات نتيجه گرفته اند كه احتمالاً بر سرطان كولون بى تاثير نيست. اگرچه، فعلاً نتايجى دال بر موثر بودن تركيبات Allium و ساير محصولات خانواده پياز و موسير، (تازه یا انبارشده) بر كاهش ريسك ابتلا به سرطان هاى متفاوت، وجود ندارد. اما سير وخانواده پياز ميتوانند در ميان سبزيجاتى قرار بگيرند كه براى كاهش ريسك سرطان توصيه شوند.

 

چاى و پیشگیری از سرطان:

چاى نوشيدنيى است كه از دم كردن برگ و سرشاخه هاى گياه Camellia sinensis درست شده، و بسته به نوع فراورى آن، چاى سفيد، سياه يا سبز بدست ميايد. بعضى محققين ميگويند كه چاى بخاطر داشتن پلی فنول و نيز فلاونوئید، خواص ضد سرطان دارد. در تحقيقات حيوانى اثراتی از كم كردن ريسك سرطان ديده شده اما در مورد انسان، چنين نتايجى بدست نيامده، هر چند نتايج مطالعات و آزمايشات اخير، اميدوار كننده بوده، فعلاً دليل قاطعى در مورد كم كردن ريسك سرطان با نوشيدن چاى، وجود ندارد.

 

محصولات سويا و پیشگیری از سرطان:

مانند ساير حيوبات وبقولات، غذاهايى كه با سويا تهيه ميشوند، منابع بسيار خوبى از پروتويين هستند، جايگزين مناسبى براى گوشت ميتوانند باشند و داراى مقادير زيادى فيتوكميكال شامل ايزو فلاوون (isoflavone) كه عملكردى مانند استروژن دارد، ميباشند. ايزو فلاوون. شايد بر عليه سرطان هايى كه با هورمون ها مرتبط هستند موثر باشد .

مدارك روز افزون دال بر اينستكه خوردن غذاهاى سنتى مثل tafu كه با سويا تهيه شده، اثرات خوبى بر پيشگيرى از سرطان هاى مخاط رحم، پروستات و پستان دارد. در مورد تاثير مكمل هاى سويا بر سرطان ها، اطلاعات چندانى وجود ندارد.

 

زردچوبه و ساير ادويه جات و پیشگیری از سرطان:

تحقيقاتى در جريان است كه بدانند آيا زردچوبه خواص ضد سرطان دارد، يا خير و ساير ادويه ها نيز در حال بررسى و آزمايش هستند، مثل فلفل قرمز، كارى، زيره سبز ... اما تا كنون نتايج قاطعى حاصل نگرديده است.

 

منبع:  2017 American Cancer Society
مترجم: نادر قطمیری، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی