موسسه سنین CNIN Institute

چربی/روغن و ریسک سرطان (مورد تردید)

Fat/Oil & Cancer Risk (Indefinite)


 

  • آيا خوردن چربى كمتر موجب كاهش ريسك سرطان می شود؟

برخى مطالعات حاکی از آنست كه در كشورهايى كه مردم شان رژيم غذايي چرب تری دارند، سرطان پروستات، پستان و راست روده شایع تر است، اما مطالعات بيشتر ارتباطی بین افزودن يا كاستن از ريسك سرطان، با كم و زياد شدن مصرف چربى ها، نشان نمی دهد و در حال حاضر اثباتى براى اين موضوع در دست نيست.

 

اطلاعاتى در مورد انواع مختلف چربى ها:

  • چربى غير اشباع تك مولكولى :Monounsaturated fats

اين نوع چربى در روغن زيتون و كانولا وجود دارد و تاثيرى در كاستن از ريسك ابتلا به سرطان ندارد، فقط از ريسك بيمارى هاى قلبى می كاهد.

 

  • چربى غير اشباع چند مولكولى :Polyunsaturated fats

اين چربى ها در دماى اتاق بصورت مايع يا بافت نرم وجود دارند و انان نيز احتمالاً تاثيرى در كاستن از ريسك سرطان ندارند. اين روغن در مارگارين، بعضى غذاهاى دريايى و دانه ذرت وجود دارد.

 

  • اسيد هاى چرب امگا-٣:

بيشتر در غذاهاى دريايى پيدا ميشوند، مخصوصاً در ماهيهاى با چربى بالا مثل سالمون، تون .... و از ريسك ابتلا به بيماريهاى قلب وعروق می كاهند.

 

  • چربى هاى اشباع:

اين چربى ها در غذاهاى حيوانى (گوشت ومنابع لبنى)، روغن پالم و روغن نارگيل وجود دارند. اين روغن باعث افزايش كلسترول خون شده و نه تنها موجب بيماريهاى قلب و عروق ميشوند بلكه احتمالاً ريسك سرطان را نيز افزايش ميدهند.

 

  • اسيدهاى چرب ترانس و ریسک سرطان:

در فرايند هيدروژنه كردن (جامد سازى) روغن هاى غير اشباع، اين اسيد هاى چرب ترانس بوجود می آیند، و در فراورده هاى گوشتى قرمز، كره و شير و نيز بسيارى از غذاهاى فراورى شده، به وفور وجود داشته ومصرف آنها بايد محدود باشد. تاثير آنها بر ريسك سرطان تا بحال نا شناخته بوده، اما با افزايش كلسترول خون، باعث تجمع پلاك هاى چربى در عروق كرونر شده و ريسك بيمارى هاى قلبى عروقى را افزايش ميدهند.

 

روغن زيتون:

  • آيا روغن زيتون تاثيرى برريسك ابتلا به سرطان دارد؟

مصرف روغن زيتون از ريسك بيماريهاى قلبى عروقى می كاهد و تاثيرى بر سرطان ندارد، جايگزين خوبى براى كره ومارگارين است، اما كالرى بالايى دارد و در مصرف آن نبايد افراط كرد.

 

منبع: 2017 American Cancer Society
مترجم: نادر قطمیری، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

ریسک فاکتورهای سرطان

سرطان در اثر تغییرات ژنتیکی ایجاد می شود. این تغییرات منجربه رشد کنترل نشده سلول ها می شود. اغلب این تغییرات ژنتیکی غیر خانوادگی (تک گیر) است نه ارثی و خانوادگی. عامل بروز این تغییرات ژنتیکی فاکتورهای محیطی است. فاکتور محیطی یعنی هر عامل خارج از بدن انسان که بر بدن انسان تاثیر می گذارد که شامل فاکتورهای فیزیکی (آلودگی هوا، نور خورشید، ...) و شیوه زندگی (بی تحرکی، ...) و رفتارهای ما (تغذیه، ...) می شود. به دلیل ابهامات مطالعات علت شناسی، سرطانزایی اغلب فاکتورهای محیطی مورد تردید است.