موسسه سنین CNIN Institute

آنتى اكسيدان/ویتامین/مکمل و پیشگیری از سرطان مجدد:

 

عادات خوراکی انسان­ها می­ توانند بر چگونگی مبارزه بدن با بیماری­ها تأثیر به ­سزایی داشته باشند.

آنتی اکسیدان/ویتامین و پیشگیری از سرطان مجدد:

نقش آنتى اكسيدان در مقابله با سرطان:

آنتى اكسيدان ها، شامل ويتامين هاى C و E و نيز كاروتنوييدها (carotenoids)، يعنى تركيباتى كه به گياهان رنگ مى دهند، و نيز بعضى از فيتوكميكال ها (مواد و تركيبات شيميايى گياهان) می شود.

آن ها از اكسيد شدن سلول ها در اثر واكنش با اكسيژن تا حدودى مى كاهند، زيرا اكسيداسيون، می تواند موجب بروز و گسترش سرطان شود. مدت ها است كه تصور مى شود آنتى اكسيدان ها تا حدودى مانع اين فرايند، می شوند. محققين عقيده دارند  كسانى كه به فراوانى از ميوه ها و سبزى ها كه منابع اصلى آنتى اكسيدان هستند، استفاده مى نمايند، ممكنست ريسك كمتر ابتلا به بعضى از سرطان ها را داشته باشند. از آنجايیكه نجات يافتگان از سرطان، ريسك بالاى ابتلا و گسترش نوعى ديگر از سرطان ها را دارند، بايد هر روزه مقادير زيادى از ميوه و سبزى مصرف نمايند. تا اين زمان، مطالعات نشانى از مفيد بودن مولتى ويتامين ها يا مكمل هاى غذايى و معدنى، در كاستن از ريسك سرطان پيدا نكرده اند، پس بهترين توصيه، استفاده از آنتى اكسيدان هاى طبيعى موجود در غذاها مى باشد.

 

آيا مصرف مكمل و آنتى اكسيدان، حين درمان سرطان بى ضرر است؟

بسيارى از مكمل ها از مقاديرى بسيارزياد آنتى اكسيدان ها مثل ويتامين هاى E و C برخوردارند، كه اين ميزان بسيار فراتر از ميزان مورد لزوم يك سلامتى مناسب است. در اين زمان، بسيارى از پزشكان مخالف خوردن اين مولتى ويتامين ها در حين دوره شيمى درمانى ويا پرتو درمانى هستند. اين احتمال وجود دارد كه اين آنتى اكسيدان ها، تخريبى را كه در سلول هاى سرطانى ايجاد شده است (به وسيله دارو درمانى و يا ...)، ترميم و بازسازى نمايند، و درمان را بى اثر كنند. بعضى نيز عقيده دارند كه اين يك فرضيه است، و خوردن اين آنتى اكسيدان ها، مانع از تخريب سلول هاى سالم بر اثر درمان، میشوند. پس فعلاً، در مجموع، دقيقاً مشخص نيست كه ضرر و زيان بيشتر است، يا منافع. 

حال تا دلايل و شواهد ديگرى بر له و عليه ديگرى پيدا شوند، بهتر است كه جان به در بردگان از سرطان، كه اين درمان ها را انجام مى دهند، از اين مكمل ها دورى نمايند، مگر كمبود مشخصى از يك نوع از ريزمغذى ها وجود داشته باشد و فقط آن را بر طرف نمايند. از مكمل هايى كه بيش از صد در صد احتياج روزانه به آنتى اكسيدان ها را در تركيب خود دارند، بايستى اجتناب نمود.

 

مكمل و پیشگیری از سرطان مجدد:

آيا مولتى ويتامين يا مكمل هاى سرشار از آنتى اكسيدان و مواد معدنى براى درمان شدگان سرطان مفيد است؟

بايد سعى كنيم ويتامين ها و مواد معدنى و ساير ريزمغذى ها را از غذاها دريافت و جذب بدن نماييم و نه مكمل ها. اگر كمبود زيادى در يكى از ويتامين ها و يا مواد شيميايى آلى مورد نياز بدن، وجود داشته باشد، بايد طبق دستور پزشك معالج، از آنها استفاده نمود. از مكمل هايى كه بيش از نياز بدن، در تركيب آن ها، انواع ريز مغذى ها وجود دارند، بايد اجتناب نمود كه ممكن است ضررشان بيش از منفعت آن ها باشد.

 

آيا مكمل غذايى، از ريسك سرطان يا احتمال بازگشت آن مى كاهد؟

هيچ مدرك يا اثباتى بر اين موضوع كه مكمل هاى غذايى مى توانند از ريسك ابتلا به سرطان كاسته و يا، افزايش طول عمر ايجاد كنند، وجود ندارد. دلايل محكمى در دست هست كه استفاده از سبزيجات، ميوه ها و غذاهاى گياهى، تا حدودى از ريسك ابتلا به بعضى از سرطان ها مى كاهد. تركيباتى كه در گياهان وجود دارند، موجب پديدارى اين خواص مى گردند. بهترين منبع ويتامين و مواد معدنى، فقط غذاها هستند.

خلاصه: شواهدی دال بر مفيد بودن مولتى ويتامين ها يا مكمل هاى غذايى و معدنى، در كاستن از ريسك سرطان وجود ندارد، و بهترين توصيه، استفاده از آنتى اكسيدان هاى طبيعى موجود در میوه ها و سبزیجات است.

 

منبع: American Cancer Society 2107
مترجم: نادر قطمیری، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی