موسسه سنین CNIN Institute

علت شناسی سرطان بیضه

Testis Cancer Etiology


 

ريسك فاكتورهاى ابتلا به سرطان بيضه:

ريسك فاكتور (عامل افزايش احتمال ابتلا)، چيزى است كه شانس ابتلا به يك بيمارى را تغيير مى دهد، و در سرطان هاى مختلف متفاوت است. بعضى ريسك فاكتورها، مثل سيگار كشيدن، قابل تغيير هستند، اما برخى مثل سن، تاريخچه خانوادگى، ... غيرقابل تغيير هستند. داشتن چند ريسك فاكتور، دليلى بر ابتلا نيست و عده اى هم بدون هيچ ريسك فاكتورى، مبتلا به سرطان مى شوند، و دقيقاً نمى توان گفت كه يك ريسك فاكتور تا چه ميزان در پديدارى سرطان موثر خواهد بود. یکسری ريسك فاكتورها هستند که در مطالعات در ابتلا به سرطان تاثير بيشترى داشته اند (هرچند بيشتر مردان و پسربچه هاى مبتلا به سرطان بيضه، هيچ ريسك فاكتورى هم ندارند).

  

این ريسك فاكتورها عبارتند از:

  • بيضه نزول نکرده
  • سابقه خانوادگى ابتلا به سرطان بيضه
  • آلودگى به عفونت "HIV"
  • وجود "كارسينوما اين سيتو" در بيضه
  • ابتلا قبلى به سرطان بيضه
  • نژاد ويا قوميّت خاص
  • اندازه بدن
 
در اين جا، به بررسى تك به تك اين ريسك فاكتور ها مى پردازيم:
  • Undescended testicle, بيضه نزول نکرده و سرطان بیضه:

مهمترين ريسك فاكتور، در امر ابتلا به سرطان بيضه، پايين نيامدن يك بيضه (يا هردو) از درون شكم به كيسه محافظ بيضه ها، قبل از تولد مى باشد و شانس ابتلا را چندين برابر مى کند. بيضه ها، در حدود ٣ درصد كل پسر بچه ها، پيش از تولد پايين نيامده است (گاهى در شكم مانده و گاهى هنگام پايين آمدن در ناحيه كشاله ران "گير" مى کند)، در اغلب موارد هم، طى سال اول عمر پسربچه ها، به تدريج بيضه ها پايين آمده و به جاى خود مى رسند، اما بعد از يك سال احتمال آن بسيار كم مى شود. گاهى اين كار را با جراحى انجام مى دهند. مردانى كه يك بيضه آن ها پايين نيامده (حداقل يكى از آن ها)، از ريسك بالا تر ابتلا به سرطان بيضه برخوردارند، و چنانچه سرطان رخ دهد، معمولاً در بيضه پايين نيامده اتفاق مى افتد (اما، از هر ٤ مورد، يك مورد در بيضه نزول کرده حادث مى شود).

و به اين خاطر بعضى پزشكان معتقدند كه پايين نيامدن بيضه دليل سرطان بيضه نيست، و چيزهاى ديگرى عامل موقعیت غير طبيعى بيضه و سرطان بيضه مى باشد. هر چه كودك كم سن و سال تر باشد، و عمل رها سازى بيضه، براى او انجام شود، ريسك سرطان پايين تر مى آيد (اما در كودكان مسن تر مشخص نيست)، متخصصين يك سالگى را به اين دليل پيشنهاد مى دهند كه ممكن است براى پيشگيرى از نابارورى، زمان مناسبى باشد.

 

  • سابقه خانوادگى و سرطان بیضه:

داشتن يك پدر يا برادر با سرطان بيضه، احتمال ابتلا را افزایش می دهد، اما فقط تعداد كمى از موارد سرطان بيضه، در خانواده ها روى مى دهد. اغلب مردان مبتلا، سابقه خانوادگى نداشته اند.

 

  • آلودگي به ويروس اچ آى وى و سرطان بیضه:

مداركى در دست هست كه مردان مبتلا به عفونت ويروس  اچ آى وى (خصوصاً كسانى كه "ايدز" داشته اند،) از ريسك بالای ابتلا به سرطان بیضه برخوردارند. اما، هيچ عفونت ديگرى بر ريسك ابتلا به سرطان بيضه نمی افزاید.

 

  • Carcinoma in situ, "كارسينوما این سيتو" و سرطان بیضه:

اين ريسك فاكتور (كه در قسمت سرطان بيضه توضيح داده شد)، اغلب هيچ گونه برجستگى و يا ساير علائم ايجاد نمى نمايد. اینكه چه زمانى CIS بيضه ها سرطانى می شود مشخص نيست. در برخى موارد، CIS طی نمونه بردارى (براى ارزیابی نابارورى)، ويا خارج سازى يك بيضه، کشف میشود، اما چون ما نمى دانيم كه CIS, چه زمانى ممكن است تهاجمى شود، مشخص نيست كه درمان آن مفيد است یا نه (برخى پزشكان مى گويند تا زمان تهاجمى شدن بايد صبر نمود)، و اين موضوع برای اجتناب از عوارض جانبى شيمى درمانى و ساير احتمالات، ممكن است فكر بدى نباشد. در درمان آن از شيمى درمانى و راديو تراپى بهره مى برند.

 

  • سرطان در بيضه ديگر:

يك ريسك فاكتور ديگر، سابقه شخص در ابتلا به سرطان بيضه است. ٣ تا ٤ درصد مردانى كه از سرطان يك بيضه رنج برده اند، نهايتاً به سرطان بيضه ديگر هم مبتلا مى شوند.

 

  • سن و سرطان بیضه:

حداقل نيمى از موارد سرطان بيضه در مردان ٢٠ تا ٣٤ ساله پديدار مى شود، اما اين سرطان مى تواند از نوزادی تا پيری، ظاهر شود.

 

  • نژاد و قوميّت و سرطان بیضه:

ميزان ابتلا به سرطان بيضه در مردان سفيد پوست، ٤ تا ٥ برابر سياه پوستان و يا آسيايى آمريكايى ها مى باشد (ريسك ابتلا براى سرخ پوستان، بين اين دو رقم است)، و كلاً دليل اين تفاوت ها مشخص نيست. احتمال ابتلا در مردان اروپا و امريكا بالا، و در مردان آفريقا و آسيا پايين است.

 
  •  اندازه بدن و سرطان بیضه:

مطالعات زيادى اشاره به اين موضوع دارند كه مردان بلند قد، از ريسك ابتلا به سرطان بيضه بيشترى برخوردارند، بعضى مطالعات هم چيزى در اين مورد نيافته اند. در ضمن رابطه اى بين وزن بدن و سرطان بيضه كشف نشده است.

 

  • ريسك فاكتور هاى اثبات نشده سرطان بیضه:

بين آسيب ها و يا زخم هاى قبلى (وارد شده به بيضه) و يا كارهاى مكرر و تكرارى (اسب سوارى ...) و سرطان بيضه ارتباطى مشخص نشده است. در مورد كارهاى سخت و توان فرسا هم، مطالعات نتوانسته اند ارتباطى بین سرطان بيضه و انجام آن ها به دست بدهند. مشخص شده که فعاليت هاى جسمى، ورزش، نرمش و خلاصه تحرك، همچون ديگر سرطان ها، كه از ريسك ابتلا به سرطان بيضه مى كاهد.

 


مترجم: نادر قطمیری، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن

سرطان در اثر تغییرات ژنتیکی ایجاد می شود. این تغییرات منجربه رشد کنترل نشده سلول ها می شود. اغلب این تغییرات ژنتیکی غیر خانوادگی (تک گیر) است نه ارثی و خانوادگی. عامل بروز این تغییرات ژنتیکی فاکتورهای محیطی است. فاکتور محیطی یعنی هر عامل خارج از بدن انسان که بر بدن انسان تاثیر می گذارد که شامل فاکتورهای فیزیکی (آلودگی هوا، نور خورشید، ...) و شیوه زندگی (بی تحرکی، ...) و رفتارهای ما (تغذیه، ...) می شود. به دلیل ابهامات مطالعات علت شناسی، سرطانزایی اغلب فاکتورهای محیطی مورد تردید است.