موسسه سنین CNIN Institute

علت شناسی سرطان مری

Esophagus Cancer Etiology


 

دخانیات (ازجمله سیگار معمولی، توتون جویدنی و استنشاقی)، الکل و به‌ ویژه ترکیبی از این دو، خطر ابتلا به سرطان دهان، حنجره، گلو (حلق) و مری را افزایش می‌دهند.

 

عوامل خطر ابتلا به سرطان مری:

  • سیگار و انواع دیگر تنباکو و خطر سرطان مری:

مصرف سیگار، قلیان و الکل جزء علل اصلی سرطان مری است.

 

  • الکل و خطر سرطان مری:

نوع الکل مصرفی نیز در بروز سرطان مری مهم است و خطر نوشیدنی هایی مانند شراب و آبجو از دیگر انواع کمتر است.

 

  • بیماری ریفلاکس معده  :و خطر سرطان مری (GERD)

که در آن اسید و محتویات معده وارد مری می­ شود. بازگشت اسید معده به مری به صورت مستمر در افراد مبتلا به رفلاکس می تواند موجب سرطان مری شود.

 

  • مری بارت و خطر سرطان مری:

وضعیتی است که در پایین‌ مری ایجاد می‌شود و می‌تواند منجر به سرطان مری شود. مری بارت ممکنست در اثر GERD ایجاد شود. با گذشت زمان، اسید معده در مری می‌تواند باعث تغییر سلول‌هایی شود که خطر ابتلا به آدنوکارسینوم را افزایش می‌دهد. 

 

  • چاقی و خطر سرطان مری:

به صورت مستقیم در سرطان مری تاثیر ندارد بلکه چاقی موجب افزایش احتمال رفلاکس می شود. چاقی خطر ابتلا به سرطان را در بخش پایین­تر مری و در اتصال مری و معده افزایش می‌دهد (احتمالاً به دلیل افزایش ریفلاکس اسید است).

 

  • سن و خطر سرطان مری:

گروه‌های خاصی از مردان، سالمندان و افراد چاق بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان مری هستند.

 

  • جنسیت و خطر سرطان مری:

 

  • نژاد و خطر سرطان مری:

خطر ابتلا به آدنوکارسینوم مری در مردان سفیدپوست بالاتر است. اما ابتلا به کارسینوم سلول سنگفرشی مری در مردان آسیایی شایع تر است.

 

  • سندرم های ارثی و خطر سرطان مری:

در مبتلایان به سندرم پوتزجگِرز یا سندرم .کودِن ریسک ابتلا به سرطان مری افزایش می یابد

 

  • فاکتور های غذایی و خطر سرطان مری:

  • برخی از غذاها و انواعی از ترشیجات که دارای N-nitroso هستند ریسک ابتلا به این سرطان را افزایش می دهند.
  • نوشیدنی های داغ مانند چای و مواد غذایی بسیار گرم اگر قبل از سرد شدن استفاده شوند نیز ممکنست خطر ابتلا به سرطان دهان و مری را افزایش دهند که ممکنست بعلت آسیب ناشی از گرما باشد.
  • مصرف زیاد گوشت قرمز
  • کمبود روی در رژیم غذایی

 

  • عفونت ها و خطر سرطان مری:

  • عفونت با برخی انواع ویروس پاپیلومای انسانی HPV .خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش می دهد
  • عفونت معده با هلیکوباکتر پیلوری در صورتیکه همراه با التهاب معده آتروفیک باشد ریسک سرطان مری سنگفرشی را افزایش می دهد.

 

  • بیماریهای زمینه ای مری و خطر سرطان مری:

آشالازی مری احتمال ایجاد سرطان مری سنگفرشی را شدیدا افزایش می دهد.

 

"اگر سوالی دارید، بپرسید."

 


منبع: American Cancer Society 2017     
WebMD Medical Reference Reviewed by Louise Chang, MD on January 15, 2018
مترجم: فاطمه عرفانی، کارشناس زبان انگلیسی
 
منبع: Medscape 2018
گردآورنده: محمد خواجه، دانشجوی پزشکی
 
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن

سرطان در اثر تغییرات ژنتیکی ایجاد می شود. این تغییرات منجربه رشد کنترل نشده سلول ها می شود. اغلب این تغییرات ژنتیکی غیر خانوادگی (تک گیر) است نه ارثی و خانوادگی. عامل بروز این تغییرات ژنتیکی فاکتورهای محیطی است. فاکتور محیطی یعنی هر عامل خارج از بدن انسان که بر بدن انسان تاثیر می گذارد که شامل فاکتورهای فیزیکی (آلودگی هوا، نور خورشید، ...) و شیوه زندگی (بی تحرکی، ...) و رفتارهای ما (تغذیه، ...) می شود. به دلیل ابهامات مطالعات علت شناسی، سرطانزایی اغلب فاکتورهای محیطی مورد تردید است.