موسسه سنین CNIN Institute

مقدمه سرطان پوست ملانوما

Introduction to Melanoma Skin Cancer


 

به تومور با منشا سلول های ملانین دار، ملانوما گویند. این تومور بدخیم اصولا یک تومور پوستی است اما در سطوح مخاطی مانند واژن و مقعد نیز دیده می شود. ملانوما در مقایسه با کارسینوم سلول سنگفرشی یا بازال شیوع کمتری دارد ولی بسیار کشنده تر از آنهاست. امروزه به دلیل افزایش آگاهی عموم از علایم اولیه ملانوماهای پوستی، اغلب آنها با جراحی درمان پذیر هستند. بروز این ضایعات در چند دهه اخیر افزایش یافته که تا حدودی به دلیل افزایش تماس با آفتاب یا میزان بیشتر تشخیص در اثر مراقبت های شدیدتر است.

همانند سایر بدخیمی های پوستی، نور خورشید در ایجاد ملانوما نقش مهمی دارد. بالاترین شیوع آن در مناطق جغرافیایی نظیر استرالیا است، که تماس با آفتاب زیاد بوده است و اکثر افراد پوستی روشن دارند. تماس شدید و متناوب در سن پایین بسیار مضر است. مطالعات نشان داده اند که بیشتر جهش های ژنی همانند جهش هایی هستند که در اثر نور UV اتفاق می افتد، می باشد. با این حال نور خورشید تنها عامل مستعدکننده نیست و استعداد ارثی نیز در این امر نقش دارد.

 

سیر پیشرفت ملانوما:

عقیده بر این است که همانند سایر سرطان ها، ملانوم هم به شیوه گام به گام از ضایعات پیش ساز منشا می گیرد. مراحل کلیدی تشکیل تومور با رشد شعاعی و عمودی مشخص می شوند. رشد شعاعی ملانوم، رشد افقی درون قسمت خارجی پوست است که معمولا مدتها طول می کشد (درجا). در این مرحله سلول های ملانوم توانایی پخش شدن و تحریک رگسازی را ندارند. با گذشت زمان یک مرحله رشد عمودی اضافه شده و در این زمان تومور به سمت پایین به داخل لایه های عمقی تر پوست به صورت توده گسترش یابنده که فاقد تمایز سلولی است رشد می کند. پیش درآمد این حادثه ظهور ندول روی ضایعه مسطح قبلی و قابلیت پخش شدن ملانوم است.

 


انواع سرطان پوست ملانوما

Melanoma Skin Cancer Types


 

"اگر سوالی دارید، بپرسید."

 


منبع: Robbins and cotran pathologic basis of disease 2017
گردآورنده: محمد سلطانی، دانشجوی پزشکی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن