موسسه سنین CNIN Institute

درمان سرطان پاراتیرویید

Parathyroid Cancer Treatment


 

چه پزشكانی، "سرطان پاراتیرویید" را درمان می کنند؟

بسته به نوع سرطان پاراتیرویید، ممكنست چندين پزشك متخصص با هماهنگى يكديگر، در يك تیم درمانى، به تصميم گيرى براى انتخاب گزينه هاى درمانى مشغول باشند. مثلاً:

  • متخصص جراحی گوش و حلق و بینی: پزشک متخصص درمان بیماریهای گوش و حلق و بینی و گردن با جراحی.
  • فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی: پزشک فوق تخصص درمان سرطان با داروهای شیمی درمانی، تارگت تراپی و ایمونوتراپی و پیوند مغز استخوان.
  • فوق تخصص غدد و متابولیسم: پزشک  فوق تخصص تشخیص بیماریهای پاراتیروئید و درمان آن بیماریها با دارو.
  • متخصص پزشکی هسته ای: پزشک متخصص تشخیص و درمان بیماری ها با کمک مواد رادیواکتیو.
  • متخصص رادیوتراپی آنکولوژی: پزشک متخصص درمان سرطان با پرتودرمانی.

ممکنست شما سایر تخصص ها را نیز در تیم درمان سرطان خود ببینید، مانند: پزشک دستیار، پرستار، متخصص تغذیه، روانشناس، مددکار اجتماعی و ... .

 

سرطان پاراتیروئید درمانهای متنوعی دارد:

برخی درمانها استاندارد هستند و برخی در حال تست شدن در مطالعات هستند. یک کارآزمایی بالینی درمان، مطالعه تحقیقاتی ایست که به بهبود درمانهای کنونی و بدست آوردن اطلاعات جدید در مورد درمانهای جدید سرطان کمک می کند. زمانیکه کارآزمایی بالینی نشان میدهد که درمان جدیدی بهتر از درمان استاندارد است، ممکنست درمان جدید تبدیل به درمان استاندارد شود. برخی از کارآزمایی های بالینی تنها بروی بیمارانی باز است که درمان را شروع نکرده اند.

برای کاهش مقدار هورمون پاراتیروئید تولید شده و کنترل سطح کلسیم خون، تا حد امکان بافت توموری با جراحی خارج میشود. برای بیمارانی که نمیتوانند جراحی شوند، ممکنست از دارو استفاده شود.

 

4 نوع درمان استاندارد وجود دارد:

1.جراحی سرطان پاراتیروئید:

خارج سازی سرطان با عمل جراحی شایعترین درمان سرطان محدود به غده پاراتیروئید یا انتشار یافته به سایر اعضای بدن است. چون سرطان پاراتیرویید خیلی آهسته رشد میکند ممکنست سرطان انتشار یافته به سایر اعضای بدن برای رسیدن به شفا یا کنترل علایم بیماری برای طولانی مدت با جراحی خارج شود. قبل از جراحی درمان کنترل هیپرکلسمی انجام میشود.

ممکنست اعمال جراحی زیر بکار روند:

  • خارج سازی (رزکشن) کل پاراتیرویید:

با جراحی کل غده پاراتیروئید و کپسول آن خارج میشود. گاهی غدد لنفاوی، نیمی از غده تیروئید همان سمت سرطان و عضله ها ، بافتها و عصب مجاور در گردن نیز خارج میشود.

 

  • کاهش حجم تومور:

عمل جراحی ایست که تا جای ممکن بافت توموری را خارج میکند. گاهی تومورها کامل قابل خارج کردن نیستند.

 

  • متاستاتکتومی:

جراحی خارج سازی هر سرطان انتشار یافته به اعضای دوردست مانند ریه است.

گاهی جراحی سرطان پاراتیروئید به اعصاب تارهای صوتی آسیب میزند. درمانهایی برای کمک به مشکلات تکلم ناشی از این آسیب عصبی وجود دارد.

 

2.پرتودرمانی سرطان پاراتیرویید:

درمانی است که با استفاده از پرتوهای X پرانرژی یا سایر انواع اشعه سلولهای سرطانی را می کشد یا مانع از رشد آنها میشود. دو نوع پرتودرمانی وجود دارد:

  • پرتودرمانی خارجی سر و گردن:

ماشینی در خارج از بدن پرتوهایی را به سمت سرطان میفرستد. ماشین میتواند اطراف بیمار بچرخد و از زوایای مختلف پرتوهایی را به تومور بتاباند تا درمان شکل تومور را پوشش دهد. یک ماسک توری مانند از حرکت سر و گردن حین درمان جلوگیری می کند. نشانه های کوچک جوهر روی ماسک گذاشته میشود. نشانه های جوهر کمک میکند تا قبل از هر درمان ماشین در وضعیت مشابه قبل قرار گیرد.

 

  • پرتودرمانی داخلی:

از مواد رادیو اکتیو بسته بندی شده در سوزن، دانه، سیم یا کاتتر استفاده می کند که مستقیم درون یا نزدیک سرطان کار گذاشته میشود.

راهی که پرتودرمانی داده میشود بستگی دارد به نوع و مرحله پیشرفت سرطان دارد.

 

3.شیمی درمانی سرطان پاراتیرویید:

درمانی است که از داروها برای متوقف نمودن رشد سلولهای سرطانی (یا با کشتن آنها یا با متوقف نمودن تقسیم سلولی) استفاده میکند. زمانیکه شیمی درمانی بصورت خوراکی، تزریقی یا عضلانی داده میشود داروها وارد گردش خون میشوند و میتوانند به سلولهای سرطانی در سراسر بدن برسند (شیمی درمانی سیستمیک).

زمانیکه شیمی درمانی مستقیما درون مایع مغزی نخاعی، یک عضو یا حفره بدن مانند شکم تزریق میشود، دارو اساسا سلولهای سرطانی این نواحی را تحت تاثیر قرار میدهد (شیمی درمانی منطقه ای).

روش تجویز شیمی درمانی بستگی دارد به نوع و مرحله ایکه سرطان تحت درمان قرار میگیرد.

 

4.اقدامات حمایتی سرطان پاراتیرویید:

ممکنست درمان سرطان پاراتیروئید موجب عوارض جانبی شود (برای آگاهی بیشتر بخش "درمان عوارض سرطان" در وبسایت سنین را ببینید). برای کاهش مشکلات ناشی از بیماری یا درمان آن استفاده میشود. ممکنست اقدامات حمایتی برای هیپرکلسمی (کلسیم بالای خون) در بیماران با پاراتیروئید بیش از حد فعال شامل موارد زیر شود:

  • مایعات وریدی
  • داروهای افزایش دهنده برون ده ادراری.
  • داروهای متوقف کننده جذب کلسیم از غذایی میخوریم.
  • داروهای متوقف کننده تولید هورمون پاراتیرویید.

 

انواع جدید درمان سرطان پاراتیروئید در کار آزمایی های بالینی در دست بررسی است:

ممکنست بیماران بخواهند در مورد شرکت در یک کارآزمایی بالینی فکر کنند.

برای برخی بیماران ممکنست بهترین گزینه شرکت در کارآزمایی بالینی باشد. کارازمایی های بالینی بخشی از تحقیقات سرطان هستند. و برای بردن به اینکه آیا درمانهای جدید ایمن و موثر یا بهتر از درمان استاندارد هستند بکار می رود.

بسیاری از درمانهای استاندارد امروزی سرطان بر پایه کارآزماییهای بالینی پیشین بوجود آمده اند. بیمارانی که در این کارآزماییها شرکت میکنند ممکنست درمان استاندارد بگیرند یا اولین کسی باشند که درمان جدید را میگیرند.

ممکنست بیماران شرکت کننده در کارآزمایی بالینی به بهبود روش درمان سرطان در آینده کمک کنند. حتی وقتیکه کارآزمایی بالینی منجر به درمانهای جدید موثری نمی شود، آنها اغلب پاسخ سوالات مهمی را میدهند و موجب پیشبرد تحقیقات به جلو می شوند.

بیمار میتواند قبل، حین یا پس از شروع درمان سرطان وارد کارآزمایی بالینی شود. برخی کارآزماییهای بالینی تنها بیمارانی که درمان نشده اند را وارد مطالعه میکنند. سایر کارآزماییها بیمارانی را تست میکنند که با درمانهای قبلی بهتر نشده اند. همچنین برخی از کارآزماییهای بالینی روی راههای جدید جلوگیری از عود یا کاهش عوارض درمان سرطان کار میکنند.

 

تستهای پیگیری پس از درمان سرطان پاراتیرویید:

برخی تستها که برای تشخیص سرطان یا کشف مرحله سرطان استفاده میشود ممکنست تکرار شود. برای بررسی تاثیر درمان برخی تستها مجدد تکرار میشود. تصمیم به ادامه، تغییر یا توقف درمان ممکنست بر اساس نتایج این تستها صورت گیرد.

برخی از این تستها پس از پایان درمان هم انجام میشوند. نتایج این تستها می تواند نشان دهد که آیا وضعیت شما تغییر کرده یا سرطان عود کرده است. گاهی به این آزمایشات، تست های  چک آپ هم میگویند.

سرطان پاراتیرویید اغلب عود میکند. بیماران باید بطور منظم برای بقیه زندگی شان چک آپ شوند تا عود آنها زود کشف و درمان شود.

 

درمان سرطان پاراتیرویید محدود:

درمان ممکنست شامل موارد زیر باشد:

  • جراحی (خارج سازی کامل)
  • جراحی و سپس پرتودرمانی
  • پرتودرمانی
  • درمان حمایتی هیپرکلسمی

 

درمان سرطان پاراتیرویید متاستاتیک:

درمان سرطان پاراتیرویید متاستاتیک ممکنست شامل موارد زیر شود:

  • جراحی (متاستاتکتومی) برای خارج سازی سرطان از جاهای انتشار یافته.
  • جراحی و سپس پرتو درمانی
  • پرتودرمانی
  • شیمی درمانی
  • اقدامات حمایتی برای درمان هیپر کلسمی (کلسیم فراوان خون).

 

درمان عود سرطان پاراتیرویید:

اگر پس از درمان سرطان پاراتیرویید برگردد، عود سرطان نامیده میشود. بش از نیمی از بیماران دچار عود میشوند. معمولا سرطان پاراتیرویید بین 2 تا 5 سال پس از جراحی اول عود میکند، اما میتواند تا 20 سال بعد هم عود کند. و معمولا در بافتها یا غدد لنفاوی گردن عود میکند. ممکنست سطح بالای کلسیم خون بعد از درمان اولین علامت عود باشد.

 

درمان سرطان پاراتیرویید عود کرده ممکنست شامل موارد زیر شود:

  • جراحی (متاستاتکتومی) برای خارج سازی سرطان از مکانهایی که در آنجا عود کرده است.
  • جراحی (کاهش حجم تومور)
  • جراحی و سپس پرتو درمانی
  • پرتودرمانی
  • شیمی درمانی
  • اقدامات حمایتی درمان هیپرکلسمی (کلسیم فراوان در خون)
 

مترجم: فاطمه عرفانی، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن

««اطلاعات درمانی ارایه شده توسط ما، جایگزین توصیه های درمانی پزشک و تیم درمان شما نیست. هدف ما کمک کردن به شما و خانواده تان است تا بتوانید با داشتن اطلاعات صحیح در کنار پزشک تان آگاهانه تصمیم بگیرید. ممکنست پزشک شما برای درمان توصیه هایی خارج از درمان هایی که ما ارایه کرده ایم به شما بنماید. به نظر پزشک تان احترام بگذارید و سوالات خود را از وی بپرسید.»»