موسسه سنین CNIN Institute

پیش آگهی سرطان سینه:

Breast Cancer Prognosis

 

مقدمه:

میزان حیات به شما می گوید چه نسبتی از افراد با نوع و مرحله مشابه از سرطان طی مدت زمان مشخص (معمولا 5 سال) از زمان تشخیص زنده می مانند. این آمار نمی توانند به شما بگویند که شما چقدر زنده می مانید اما به شما کمک می کند بهتر متوجه شوید که چقدر احتمال دارد درمان شما موفق باشد. برخی افراد می خواهند بدانند میزان حیاتشان با توجه به نوع و مرحله سرطانشان چقدر است ولی برخی نمی خواهند بدانند. اگر نمی خواهید بدانید مجبور نیستید بپرسید.

 

میزان حیات 5 ساله سرطان سینه:

آمار نوع و مرحله خاصی از سرطان اغلب بصورت حیات 5 ساله ارایه می شود اما بسیاری افراد بیش از 5 سال عمر می کنند. میزان حیات 5 ساله یعنی درصد افرادی که حداقل 5 سال پس از تشخیص سرطان زنده می مانند. مثلا میزان حیات 5 ساله 90% یعنی 90 نفر از 100 بیمار مبتلا به سرطان پس از 5 سال از تشخیص سرطان هنوز زنده هستند.

 

میزان حیات 5 ساله نسبی سرطان سینه:

میزان حیات نسبی راه دقیق تری برای تخمین تاثیر سرطان بر طول عمر است. حیات نسبی میزان مرگ خانم های مبتلا به سرطان سینه را با خانم های معمول جامعه مقایسه می کند. مثلا اگر میزان حیات نسبی 5 ساله نوع خاصی از سرطان 90% باشد یعنی افراد مبتلا به سرطان بعد از 5 سال از تشخیص به احتمال 90% نسبت به افرادیکه سرطان ندارند زنده می مانند.

بخاطر داشته باشید که میزان حیات 5 ساله یک تخمین است و احتمال زنده ماندن شما بر اساس شرایط خاص شما متفاوت خواهد بود و عددی است مختص شما.

 

محدودیت های آمار میزان حیات:

نرخ حیات اغلب بر پایه نتایج قبلی تعداد زیادی از بیماران نهاده شده است اما پیش بینی کننده وقایع برای هیچ فرد بیماری نیست. محدودیت این آمارها عبارتست از:

  • این آمار مربوط به آمارهای در دسترس است. برای به دست آوردن میزان حیات 5 ساله پزشکان باید حداقل به بیمارانی نگاه کنند که 5 سال پیش درمان شده اند. چون درمان ها به مرور زمان بهتر می شوند، خانمهایی که امروز مبتلا به سرطان سینه می شوند ممکنست از آنچه آمارهای گذشته نشان می دهد نتایج بهتر داشته باشند.
  • آمارهای موجود سرطان سینه برای زیرگروهها (مثلا IA و IB) معلوم نیست. مقادیر این زیر گروهها احتمالا شبیه مرحله اصلی است. مثلا میزان حیات مرحله IA کمی بهتر از I است درحالیکه میزان حیات  IB کمی بدتر از I است.
  • این آمارها بر پایه مرحله سرطان در زمان تشخیص گذاشته شده است. این آمار برای سرطان هایی که عود می کنند یا منتشر شده اند به کار نمی رود.
  • فاکتورهای زیاد دیگری وجود دارد که چشم انداز فرد را تغییر می دهد، مثلا سن و سلامت فرد وجود گیرنده های هورمونی روی سلول های سرطانی، درمان تجویز شده و میزان پاسخ به درمان سرطان.

پزشک شما می تواند برایتان توضیح دهد که با توجه به شرایط شما این آمار چه مفهومی برای شما دارند.

 

میزان حیات سرطان سینه بر اساس مرحله بیماری:

چشم انداز خانم های مبتلا به سرطان سینه  بر اساس مرحله بیماری تفاوت دارد. در کل میزان حیات برای خانم هایی که در مراحل ابتدایی تر هستند بهتر است. اما به یاد داشته باشید که چشم انداز هر فرد منحصر به شرایط وی است. اعداد زیر که توسط موسسه ملی سرطان امریکا ارایه شده مربوط به افرادیست که بین سالهای 2007 تا 2013 تشخیص سرطان سینه داشته اند.

  • میزان حیات نسبی 5 ساله در مرحله صفر یا I سرطان سینه نزدیک به 100% است.
  • میزان حیات نسبی 5 ساله در مرحله II سرطان سینه 93% است.
  • میزان حیات نسبی 5 ساله در مرحله III سرطان سینه 72% است.
  • میزان حیات نسبی 5 ساله در مرحله IV سرطان سینه 22% است. (منظور سرطان سینه ای است که به جاهای دیگر بدن کشیده شده است و درمان سخت تری دارد با چشم انداز ضعیف تر). در این مرحله نیز هنوز گزینه های درمانی گوناگونی وجود دارد.

 

نکته دیگر اینکه مرحله بندی سرطان ها نیز هر از چند سالی تغییر میکند و مثلا آمار فوق برای مرحله II، الان کارآیی ندارد زیرا طبق مرحله بندی جدید بخشی از مرحله II قدیم اکنون مرحله IB قلمداد می شود.

 

"اگر سوالی دارید، بپرسید."

 

منبع: American Cancer Society 2017
مترجم: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن

««ما می دانیم که این آمارها ممکنست برای شما کمی گیج کننده باشد و منجر به ایجاد سوالهای بیشتری شود. این را بدانید که این آمارها نمی توانند به شما بگویند که شما چقدر زنده می مانید، برای شفافیت بیشتر با پزشکتان که با شرایط ویژه شما آشنا است صحبت نمایید و نظر وی را جویا شوید.»»