موسسه سنین CNIN Institute

مسافرت حین درمان سرطان:


بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان می توانند حین یا بعد از درمان سرطان به مسافرت بروند. ممکنست با شنیدن اسم سفر حالت اضطراب به فرد دست دهد بخصوص به فاصله کوتاهی پس از تشخیص بیماری. با اینحال برنامه ریزی دقیق همراه با آماده سازی می تواند سفر ایمن، مفرح و بدون استرسی را فراهم نماید.

 

آماده شدن برای سفر:

  • با تیم درمان خود مشورت نمایید.

با پزشک خود و سایر اعضای گروه درمانتان در ارتباط باشید و تمام برنامه های سفرتان را به ایشان اعلام نمایید و قبل از گرفتن یا رزرو بلیط اجازه آنها را بگیرید. روانشناسان آنکولوژی معتقدند که بهتر است در سفر اعضای خانواده و سایر همراهان شما نیز در این بحث شرکت کنند، زیرا آنها می توانند سوالات خود را بپرسند، نیازهای شما را درک کنند و در سفر با شما احساس راحتی کنند. شماره تماس تیم درمان تان را همراه داشته باشید تا هر زمان نیاز شد به آنها دسترسی داشته باشید. لیست کاملی از تمام داروهایتان (با نام ژنریک، زیرا در کشورهای مختلف نام تجاری داروها فرق می کند)، دوز و برنامه مصرف آنها را تهیه نمایید.

 

  • برنامه ریزی پیشرفته ای داشته باشید.

مطمئن شوید که امکانات مناسبی را در نظر گرفته اید. مثلا اگر سفر هوایی دارید زودتر بلیطی را بگیرید که از نظر فضای صندلی ها بتوانید پای خود را آزادانه حرکت دهید یا حداقل راهرویی برای پیاده روی داشته باشد. به هتل یا محل اقامتتان نیازمندیهای خود را اطلاع دهید مثلا اینکه اتاق شما طبقه اول باشد یا نزدیکترین اتاق به آسانسور باشد و در صورت نیاز مطمئن شوید که امکانات کافی برای افراد با ناتوانی حرکتی را دارد. آژانس هواپیمایی یا سفر دریایی و آژانس های کرایه ماشین باید از هر نکته احتیاطی آگاه باشند. همچنین اگر حین سفر ممکنست به اکسیژن نیاز داشته باشید به آژانس هواپیمایی اطلاع دهید.

 

  • نیازهای پزشکی تان را در نظر بگیرید.

مطمئن شوید تمام داروها و تجهیزات مورد نیازتان را با خود برده اید، همچنین مقداری اضافه تر را نیز با خود ببرید. با پزشکتان درباره داروهای اضافه برای کنترل عوارض درمان، تهوع حین سفر یا اسهال مسافرتی نیز صحبت نمایید. لیست تمام داروهایتان همراه با دوز آنها و هر گونه حساسیت را به همراه داشته باشید و برای پشتیبانی مقداری داروی اضافه تر با خود ببرید. داروها را در محفظه هایی نگه دارید که شبیه کیف همراه شما باشند و آنها را به بار ندهید زیرا ممکنست گم شود.

 

  • مدارک خود را نیز همراه ببرید.

از پزشکتان بخواهید نامه ای بنویسد و وضعیت شما، رژیم درمانتان و داروهایتان را در آن شرح دهد و همیشه آنرا همراه خود ببرید. این مساله بخصوص زمانیکه پورت تزریق وریدی یا سایر پروتزهای داخلی دارید مهم است تا به مسوولین حراست و ارزیابی بدنی این سند را نشان دهید. همچنین می توانید دستبندی داشته باشید که موید شرایط شما باشد. همچنین اگر نیاز به تزریق با سرنگ یا حمل اکسیژن دارید برای اجازه سوار شدن به هواپیما نیاز به تاییدیه پزشکتان دارید.

 

  • واکسیناسیون خود را با کشور مقصد تطبیق دهید.

ممکنست بازدید از یک کشور بیگانه یا درحال توسعه نیاز به واکسیناسیون خاصی داشته باشد. برخی واکسن ها را نیز در برخی سرطان ها یا برخی شیمی درمانی ها نمی توان تجویز نمود زیرا سیستم ایمنی بیمار ضعیف شده و نمی تواند واکسن را تحمل نماید.

 

  • برای وقایع غیرقابل پیشبینی برنامه ریزی کنید.

قبل از ترک خانه لیست محل های قابل مراجعه در شهر مقصد مانند بیمارستان مختص سرطان، پزشک آنکولوژی و امکانات اورژانس را داشته باشید تا اگر مشکلی پیش آمد بتوانید مراجعه نمایید. ممکنست در مورد سفر دریایی کار سخت تر باشد اما به خط دریایی وضعیت خود را اطلاع دهید تا آمادگی داشته باشند. آماده بودن قبل از رویارویی غافلگیرانه با مشکل آرامش همه را بیشتر می کند.

 

  • از بیمه خود مطمئن باشید.

از بیمه تان بپرسید زمانیکه شهر خود را ترک می کنید چه پوشش بیمه ای را تامین می کند؟ بپرسید که آیا هر گونه مراقبتی که در مقصد بگیرید را تقبل می کند؟ ممکنست نیاز داشته باشید تا بیمه سفر جداگانه با پوشش مناسب را تهیه نمایید. همیشه دفترچه بیمه تان همراهتان باشد.

 

مراقبت های حین سفر:

  • کمکی بگیرید.

برای حفظ قوای خود و کاهش استرس، برای سوار شدن به هواپیما یا قطار ویلچر رزرو نمایید و تقاضای کمکی بنمایید. اغلب فاصله بین ترمینال ها زیاد است و پیاده روی می تواند خسته کننده باشد.

 

  • اگر پرواز می کنید احتیاط نمایید.

پرواز های طولانی مدت برای هرکسی خطر لخته شدن خون را دارد. سرطان های مشخصی مانند ریه، معده و روده و برخی درمان ها مانند هورمون درمانی برای سرطان سینه می تواند ریسک را بالا ببرد. لباس های شل بپوشید و در حین سفر بطور متناوب در کابین راه بروید و برای به گردش درآوردن خون، پاها را ورزش خفیف بدهید. آب کافی بنوشید و الکل مصرف ننمایید. چنانچه کم خونی دارید از پزشکتان بپرسید که آیا نیاز به اکسیژن اضافه دارید تا با فشار هوای داخل هواپیما تطابق پیدا کنید.

 

  • از عفونت پیشگیری نمایید.

دستانتان را مکرر بشویید و از همراهانتان نیز بخواهید که اینکار را بکنند. از ژلهای ضدعفونی کننده و دستمال برای پاک کردن سطوح و تجهیزات آشپزخانه استفاده نمایید. فقط آب معدنی بنوشید و از مصرف یخ دوری کنید. تنها غذاهایی را مصرف کنید که خوب پخته شده باشد.

 

  • انرژی خود را حفظ کنید.

ممکنست منظم غذاخوردن یا پیدا کردن غذای مناسب در سفرمشکل باشد. همراهتان بیسکوییت ترد یا سایر غذاها و نوشیدنی هایی که از تهوع و استفراغ جلوگیری می کنند و انرژی زا هستند داشته باشید.

 

  • نور خورشید را امتحان کنید.

ممکنست شیمی درمانی، آنتی بیوتیک های مشخص و پرتودرمانی حساسیت پوستی شما به نور خورشید را افزایش دهند. از کرم ضدآفتاب استفاده کنید و همیشه در بیرون از منزل کلاه و پوشش مناسب داشته باشید.

 

  • منعطف باشید.

خستگی جزء مهمی از سرطان و درمان آن است و اغلب بیماران سرطانی روزهای خوب و بدی را خواهند داشت. با خودتان گام به گام پیش بیایید و سعی نکنید در تمام فعالیت ها شرکت کنید. زمان کافی به استراحت و بازیابی انرژی اختصاص دهید.

 

  • از علایم چشم پوشی نکنید.

اگر احساس تب بالا، تنگی نفس، تهوع و استفراغ ناگهانی یا درد و علایم جدید دارید فورا به اورژانس مراجعه نمایید. زمانیک همه لیست و نامه و مدارک شما و اقدامات از پیش مهیا شده شما جواب نداد از پزشک آنکال (کشیک) بخواهید تا با آنکولوژیست شما تماس بگیرد و وضعیت بالینی شما را به اطلاع او برساند.


قدر لحظه ها را بدانید:

هرجایی را که برای سفر انتخاب کردید بر لذت بردن از آن تمرکز نمایید همه این کارها برای اینستکه لذت ببرید و پرانرژی تر به خانه برگردید. سفر حتی در بهترین شرایط سلامتی نیز می تواند خسته کننده باشد در سفر زمان کافی برای استراحت و مشاهده غروب صرف نمایید. در برخی روزها تنها فعالیت های خفیف یا تنها آرامش اعصاب و بدن داشته باشید.

چنانچه یک نوع سفر برای شرایط شما مناسب نبود می توانید نوع و مکان دیگری را انتخاب نمایید.

 

منبع: NCCN 2019
مترجم: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی