موسسه سنین CNIN Institute

شیر حیوانات و درمان سرطان:


شیر حاوی بیش از 25 پروتئین مختلف است. بسیاری از تحقیقات گزارش کرده اند که اجزای شیر فراتر از اهمیت تغذیه ای آن، دارای خواص بیولوژیک است. عملکرد بیولوژیکی شیر عمدتا به دلیل پپتیدها و پروتئین های آن است. پروتئین های شیر شامل تقریبا 20٪ پنیر و 80٪ کازئین هستند. پنیر حاوی پنج پروتئین عمده از جمله ایمونوگلوبولین ها و آلبومین سرم است. گزارش های متعددی از فعالیت های ضد باکتری، ضد ویروسی، ضد قارچی و آنتی اکسیدانی کازئین و پروتئین های پنیر وجود دارد. نتایج مختلفی در مورد فعالیت ضد سرطانی شیرهای حیوانی گزارش شده است. مطالعات مشابهی نشان داده است که پروتئین های پنیر گاوی و خری دارای عملکرد سیتوتوکسیک (کشندگی سلول های سرطانی) در برابر سلول های A549 و سلول های سرطان سینه در انسان می باشد.

در این مطالعه، فعالیت ضد سرطانی شیرهای مختلف و کازئین ها و پروتئین های پنیر آنها مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که شیرهای مادیان (اسب)، خر و گاو و کازئین های آنها فعالیت ضد سرطانی قوی در برابر سلول های MCF7 دارند. بیشترین فعالیت ضد سرطانی از کازئین مادیان به دست آمده و پس از آن کازئین های شتر، خر و گاو می باشد. نتایج نشان داد که شیرهای گوسفند و بز و کازئین های آنها هیچگونه عملکرد ضد سرطانی ندارند. این شواهد نشان می دهد که فعالیت ضد سرطانی شیرهای حیوانی بیشتر مربوط به ویژگی های فیزیکی و شیمیایی کازئین های آنها است. نتایج ما نشان داد که پروتئین های پنیر شتر، گاو و خر دارای فعالیت سیتوتوکسیک (کشندگی سلول های سرطانی) ضعیفی هستند.

این تحقیق نشان می دهد که بین فعالیت ضد سرطان کازئین های شیر و خواص فیزیکی و شیمیایی آنها مانند ساختار آلفا هلیکس و بارهای مثبت و منفی آن رابطه قابل توجهی وجود دارد. بالاترین درصد از بارهای مثبت و منفی، حاصل از کازئین های مادیان، شتر و خر است. کازئین شیر مادیان دارای بالاترین سطح ساختار آلفا هلیکس و فعالیت ضد سرطانی قوی بود.

 

نتیجه:

این مطالعه خارج از بدن انسان و در محیط آزمایشگاه (in vitro) در ایران انجام شده است. لذا مانند سایر مطالعات برای اینکه بتوان از نتایج آن برای درمان سرطان استفاده نمود لازم است تا مطالعات بالینی روی انسان (in vivo) نیز انجام شود تا بتوان نتیجه گیری نمود که شیر مادیان، شتر، خر و گاو در درمان سرطان قابل استفاده است. براساس تحقیقات آزمایشگاهی، کازئین شیر می تواند یک نامزد خوب برای تحقیقات درمانی روی بیماران سرطانی باشد.

 


مترجم: علیرضا رودکی، دکترای دامپزشکی