موسسه سنین CNIN Institute

انتظار بیمار از بازسازی سینه

Patient Expectance of Breast Reconstruction


 

مقدمه:

مهم است که بیمار بداند، باید چه انتظاری از بازسازی سینه داشته باشد و از خطرات و عوارض آن آگاه باشد. مدت زمانی که طول می کشد تا بیمار پس از جراحی بهبود یابد به نوع روش بازسازی بستگی دارد. اغلب خانم ها طی چند هفته بهبود می یابند و می توانند طی چند ماه به زندگی عادی برگردند. درباره انتظاراتتان به پزشک بگویید. روش مراقبت از محل جراحی و سینه را خوب یاد بگیرید درباره زمان انجام ماموگرافی ها هم اطلاعات بگیرید.

 

خطرات بالقوه حین و پس از بازسازی سینه:

هر جراحی ای خطرات و عوارض خود را دارد و بازسازی سینه ممکنست برای برخی خانم ها عوارض خاص خود را داشته باشد (اگرچه خیلی از این عوارض شایع نیستند).

 

خطرات و عوارض زودهنگام در حین یا پس از بازسازی سینه:

  • مشکلات بیهوشی
  • خونریزی
  • لخته خون
  • تورم ناحیه بازسازی شده یا ناحیه ای که بافت از آنجا برداشته شده (فلپ)، با تورم و درد.
  • عفونت محل جراحی
  • مشکلات ترمیم زخم
  • خستگی بیش از اندازه

 

عوارض دیرهنگام بازسازی سینه:

  • مرگ بخشی یا تمام بافت فلپ، پوست یا چربی (نکروز)
  • تغییر یا از دست رفتن حس نوک سینه یا کل سینه
  • کاهش قدرت عضلانی محلی که بافت بازسازی از آنجا برداشته شده است.
  • نیاز به جراحی های بیشتر برای برطرف نمودن مشکلات ایجاد شده.
  • تغییر بازوی سمت بازسازی شده.
  • مشکلات پروتز (حرکت آن، نشت، پارگی یا تشکیل اسکار و چروکیده شدن کپسول)
  • سینه های نامتقارن

 

خطر عفونت:

با هر عمل جراحی ای می تواند عفونت رخ دهد اغلب در چند هفته اول پس از عمل دیده می شود. اگر پروتز کاشته اید ممکنست نیاز شود تا برطرف شدن کامل عفونت پروتز خارج گردد. بعدا می توان یک پروتز جدید کار گذاشت. اگر از فلپ بافتی استفاده شده است ممکنست برای پاکسازی زخم نیاز به جراحی باشد.

 

خطر چروکیدگی کپسول:

شایعترین مشکل با ایمپلنت های سینه چروکیدگی کپسول است. اسکار (یا کپسول) می تواند اطراف ایمپلنت نرم تشکیل شود. این کپسول می تواند به تدریج سفت شود و ایمپلنت را تحت فشار قرار دهد و سینه را در لمس سفت و سخت کند. این خشک شدن کپسول قابل درمان است. گاهی جراحی می تواند بافت اسکار را بردارد یا ایمپلنت خارج یا تعویض شود.

 

خطرات اضافه برای سیگاریها:

استفاده از تنباکو موجب می شود رگهای خونی تنگ شوند و خونرسانی (مواد غذایی و اکسیژن) به بافت ها کاهش یابد. سیگار کشیدن می تواند ترمیم هر بافت جراحی شده را به تاخیر بیندازد. این امر می تواند موجب اسکارهای بارزتز و زمان بهبودی طولانی تر شود. گاهی این مشکلات آنقدر بد هستند که برای اصلاح آنها نیاز به جراحی های بیشتری می شود. ممکنست از بیمار درخواست شود برای چند هفته یا ماه قبل از جراحی سیگار کم یا قطع شود تا این خطرات کاهش یابد. این کار می تواند سخت باشد و باید از پزشک کمک خواست.

 

بهبودی پس از بازسازی سینه:

احتمالا برای مدت 1-2 هفته پس از جراحی بازسازی یا بمدت طولانی تر پس از جراحی فلپ گذاری (2 محل جراحی باقی می گذارد یکی مربوط به سینه و دیگری مربوط به محل برداشتن بافت) شما احساس خستگی و کوفتگی می کنید. برای کمک به کنترل درد و سایر ناخوشی ها پزشک شما به شما داروهایی را خواهد داد.

بسته به نوع جراحی به احتمال زیاد شما خواهید توانست پس از چند روز بستری در بیمارستان به منزل بروید. ممکنست شما با یک یا بیشتر درن (لوله باریک مخصوص تخلیه ترشحات ناحیه عمل در زمان ترمیم) در محل جراحی ترخیص شوید. در اغلب موارد مایعات از طریق لوله به کیسه یا محفظه پلاستیکی تخلیه می شود. پزشک بر اساس اینکه روزانه چه مقدار مایع از طریق درن تخلیه می شود تصمیم می گیرد که درن کی با اطمینان خاطر قابل درآوردن می باشد. به آموزشهای پزشکتان در زمینه مراقبت از زخم و درن توجه کنید. همچنین درباره لباس مناسبی که باید بپوشید بپرسید.

 

برگشتن به حالت طبیعی پس از بازسازی سینه:

اغلب خانم ها می توانند طی 6-8 هفته به فعالیت طبیعی برگردند. اگر ایمپلنت ها بدون فلپ (پروتز گذاری بدون جابجایی بافت از جای دیگر بدن) به کار روند ممکنست زمان بهبودی شما کوتاهتر شود. مواردیکه باید در ذهن داشته باشید:

  • بازسازی احساس طبیعی سینه را بر نمی گرداند اما برخی از حس ها ممکنست به مرور زمان طی چند سال برگردد.
  • ممکنست 8 هفته طول بکشد که تورم و کبودی برطرف شود. برای دیدن نتیجه نهایی صبور باشید.
  • ممکنست برای برطرف شدن کامل اسکار (جای برش) و بهبودی کامل بافت ها 1-2 سال زمان لازم باشد.
  • بپرسید که چه موقع می توانید سوتین های معمول را بپوشید. با جراحتان درباره نوع سوتینی که می توانید بپوشید، صحبت کنید. گاهی این بستگی دارد به نوع جراحی ایکه داشته اید. پس از بهبودی ممکنست نوارهای سیمی یا شبکه موجود در سوتین، اگر بر اسکار فشار بیاورد یا روی پوست ساییده شود، ناراحت کننده باشد.
  • از جراحتان بپرسید که چه زمانی می توانید ورزش های کششی و فعالیت های طبیعی را شروع کنید. زیرا بر اساس نوع متفاوت بازسازی فرق می کند.
  • بعنوان یک قاعده کلی باید برای 4-6 هفته پس از بازسازی از بالابردن وزنه به بالای سر، ورزش سنگین و برخی فعالیت های جنسی باید اجتناب نمایید.
  • خانم هایی که ماهها یا سال ها پس از ماستکتومی عمل بازسازی را انجام می دهند زمان می برد تا با سینه بازسازی شده سازگار شوند. درست مانند زمانیکه برای سازگاری با از دست رفتن سینه باید دوره ای طی می شد، برای فکر کردن بیمار به اینکه سینه بازسازی شده بخشی از بدن وی است زمان لازم است. صحبت با سایر خانم هایی که بازسازی سینه کرده اند می تواند کمک کننده باشد. صحبت با روانشناس می تواند برای کاهش استرس و سایر احساسات مضطرب کننده مفید باشد.
  • ایمپلنت های ژل سیلیکون می توانند بدون ایجاد علایم درون سینه باز شوند و نشت کنند. جراحان معمولا توصیه می کنند برای اطمینان از عدم نشت ایمپلنت ها توصیه می کنند بطور منظم ام آر آی انجام شود. با ایمپلنت های نمکی اینکار لازم نیست. احتمالا اولین ام آرآی 1-3 سال پس از جراحی ایمپلنت و سپس هر 2 سال انجام می شود (بر اساس نوع ایمپلنت متفاوت است). ممکنست بیمه شما این را پوشش ندهد.
  • درصورت بروز هر ضایعه پوستی جدید، تورم، توده، درد، نشت مایع از سینه، زیربغل، یا محلی که فلپ از آنجا برداشته شده، یا هرگونه علایمی که شما را نگران می کند، با پزشکتان درمیان بگذارید.

 

نیاز به ماموگرافی پس از بازسازی سینه:

معمولا خانم هایی که برای درمان سرطان سینه ماستکتومی شده اند، نیاز به ماموگرافی غربالگری منظم آن سمت ندارند اگرچه سمت مقابل باید بطور منظم ماموگرافی غربالگری را داشته باشد. در سینه ماستکتومی شده بافت کافی برای ماموگرافی وجود ندارد. سرطان می تواند در پوست یا دیواره قفسه سینه سمت ماستکتومی شده برگردد اما اگر این اتفاق بیفتد با احتمال بالا در معاینه کشف می شود.

برای خانم های با سینه بازسازی شده می توان ماموگرافی کرد اما افراد خبره معتقدند خانم های با بازسازی سینه پس از ماستکتومی، نیاز به ماموگرافی روتین ندارند.  اگر طی معاینه ناحیه نگران کننده ای وجود داشت می توان ماموگرافی تشخیصی (نه غربالگری) کرد. برای دیدن دقیق ناحیه می توان از سونوگرافی یا ام آر آی استفاده کرد.

اگر شما ایمپلنت سینه دارید و نیاز به ماموگرافی دارید آنرا در مرکز مجهزی انجام دهید که در جابجا کردن ایمپلنت برای دستیابی به بهترین تصویر از سایر قسمت های سینه تبحر دارند. گاهی ایمپلنت باعث خراب شدن تصویر می شود (بیشتر در پروتزهای سیلیکونی تا نمکی). قبل از ماموگرافی تکنسین رادیولوژی باید نوع ایمپلنت را بداند.

اگر درباره نوع ماستکتومی یا بازسازی مطمئن نیستید و قرار است ماموگرافی کنید از پزشکتان بپرسید.

 


مترجم: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

««اطلاعات درمانی ارایه شده توسط ما، جایگزین توصیه های درمانی پزشک و تیم درمان شما نیست. هدف ما کمک کردن به شما و خانواده تان است تا بتوانید با داشتن اطلاعات صحیح در کنار پزشک تان آگاهانه تصمیم بگیرید. ممکنست پزشک شما برای درمان توصیه هایی خارج از درمان هایی که ما ارایه کرده ایم به شما بنماید. به نظر پزشک تان احترام بگذارید و سوالات خود را از وی بپرسید.»»