موسسه سنین CNIN Institute

آشنایی با مدیکال آنکولوژی

Introduction to Medical Oncology


 

تنوع درمانهای سرطان زیاد است. نوع درمانی که شما دریافت می کنید بستگی دارد به نوع سرطان شما و میزان پیشرفت آن.

برخی مبتلایان به سرطان تنها یک نوع درمان می گیرند. اما برخی هم ترکیبی از درمانها را دریافت می کنند مثلا جراحی با شیمی درمانی و/یا پرتو درمانی. زمانیکه شما نیاز به درمان سرطان دارید شما نیاز دارید خیلی چیزها را یاد بگیرید و درباره آن فکر کنید. طبیعی است احساس کنید گیج شده اید و درمانده اید. اما صحبت کردن با پزشک متخصص در این زمینه و کسب اطلاعات در مورد انواع درمانهایی که ممکنست شما دریافت نمایید می تواند این احساس را منتقل کند که تسلط شما بر بیماری افزایش یافته است.

 

متخصصین درمان سرطان عبارتند از:

1.جراح سرطان:

متخصصین رشته جراحی عمومی، پس از سپری نمودن دوره فلوشیپ جراحی سرطان، با عنوان جراح سرطان توانایی جراحی تومورهای سرطانی را پیدا می کنند.

لازم به ذکر است که متخصصین جراحی زنان و زایمان نیز پس از گذراندن دوره فلوشیپ جراحی سرطان، جراحی سرطان های زنان را فرا می گیرند.

سایر رشته های جراحی مانند ارتوپدی، یورولوژی (کلیه، مجاری ادراری)، گوش و حلق و بینی، نوروسرجری (جراح مغز و اعصاب) ... نیز سرطانهای حوزه تخصصی خود را جراحی می کنند.

جراحی سرطان عملی است که در آن جراح توده سرطانی را از بدن شما خارج می کند. جراحی به روشهای مختلفی انجام می شود که آنها را باید بشناسید و باید بدانید که قبل، حین و بعد از جراحی انتظار چه چیزی را باید داشته باشید.

 

2.مدیکال آنکولوژیست و هماتولوژیست:

پزشکان این رشته، پس از اخذ مدرک تخصص داخلی (اطفال یا بزرگسالان) و آشنایی با اختلال عملکرد اعضای بدن (کبد، کلیه، قلب، ریه، دستگاه گوارش، ...) و نحوه درمان دارویی آنها، 3 سال دوره فوق تخصصی آشنایی با انواع سرطان های اعضای بدن (کبد، کلیه، ریه، دستگاه گوارش، ...) سرطان های خون و غدد لنفاوی و درمان آنها و همچنین پیوند مغز استخوان را می گذرانند. از جمله درمانهایی که در حیطه دانش فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی است موارد زیر می باشد:

  • شیمی درمانی سرطان:

در این روش درمانی از داروها برای کشتن سلولهای سرطانی استفاده می شود. شما باید بدانید شیمی درمانی چگونه بر علیه سرطان عمل می کند و چرا موجب عوارض جانبی می شود و چگونه با سایر درمانهای سرطان تر کیب می شود.
  • ایمونوتراپی سرطان:

نوعی از درمان است که کمک می کند سیستم ایمنی شما با سرطان مبارزه کند. شما باید درمورد انواع ایمونوتراپی و اینکه چه انتظاری از درمان باید داشته باشید اطلاع داشته باشید. بیشتر بدانید.
  • تارگت تراپی سرطان:

نوعی از درمان سرطان است که تغییرات درون سلولهای سرطانی را هدف می گیرد و کمک می کند رشد و تقسیم و انتشار آنها مختل شود. در مورد نقش تارگت تراپی و چگونه کار کردن این درمان و عوارض آن باید آگاه باشید.
  • هورمون درمانی سرطان:

درمانی است که رشد کنسر پستان و پروستات را متوقف می کند.
  • درمان های شخص محور:

به درمانهایی گفته می شود که اجازه می دهد پزشکان درمانهایی را انتخاب کنند که بر اساس مشخصات ژنتیکی بیماری بیشترین کمک را به بیمار میکنند.
  • پیوند مغز استخوان:

در این روش درمانی ذخیره سلولهای بنیادی خونساز که با دوز بالای شیمی درمانی یا پرتو درمانی از بین رفته اند مجدد احیا می شود.

 

3.رادیوتراپیست (متخصص پرتو درمانی):

متخصصین پرتودرمانی (رادیوتراپی) پس از سپری نمودن دوره تخصص رادیوتراپی توانایی پرتودرمانی تومورهای سرطانی را پیدا می کنند. رادیوتراپی نوعی از درمان سرطان است که از دوز بالای اشعه برای کشتن سلولهای سرطانی و جمع کردن تومورها استفاده می کند. شما باید انواع پرتو درمانی و علت بروز عوارض آن و اینکه احتمالا به کدام عارضه دچار می شوید را بدانید.

 

منبع: American Cancer Society 2107
مترجم: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی