موسسه سنین CNIN Institute

باورهای نادرست: انواع سرطان


 

1- باور نادرست: اگر نشانه ای از سرطان پروستات ندارید، به سرطان پروستات مبتلا نیستید.

درست: سرطان پروستات یکی از بی نشانه ترین سرطانهای غدد است. یعنی ممکنست کاملا بدون نشانه باشد. بسیاری از نشانه های آن ممکنست با نشانه های بیماری دیگری اشتباه گرفته شود. معمولا نشانه های سرطان پروستات در حین آزمایشات عادی توسط پزشک تشخیص داده میشود. نشانه های شایع آن عبارتند از: نیاز مکرر به دفع ادرار، ادرار همراه با سوزش و درد، وجود خون در ادرار یا منی، درد قسمت کمر یا نشیمنگاه و ران.

اگر هر یک از این نشانه ها را دارید با پزشکتان مشورت کنید.

 

2- باور نادرست: مردان به سرطان سینه مبتلا نمی شوند.

درست: شانس بروز سرطان سینه در بین مردان یک درصد زنان است اما صفر نیست.یعنی از هر 100 مورد ابتلا به سرطان سینه در خانمها یک مورد از مردان مبتلا میشوند.

 

3- باور نادرست: هر توده ای با رشد غیر طبیعی سرطانی است.

درست: تومورهای خوش خیم هم میتوانند رشد غیر طبیعی داشته باشند اما توانایی متاستاز ندارند و اگر مشکل بالینی زمینه ای در کار نباشد میتوان تومورهای خوش خیم را با جراحی به طور کامل خارج کرد.

 

4- باور نادرست: سرطان سینه یک نوع بیشتر ندارد.

درست: بیش از 12 نوع سرطان سینه وجود دارد. از انواع شایع سرطان سینه کارسینوماها هستند که از بافت پستان منشا میگیرد. اغلب سرطانهای سینه نوعی از کارسینوما هستند که به آدنوکارسینوما شهرت دارند و از مجاری شیر یا غدد تولید کننده شیر شروع میشوند. اما انواع دیگری از سرطان سینه هم وجود دارد که از سلولهای عضله، چربی یا بافت پیوندی بر میخیزد.

 

5- باور نادرست: تمام سرطان ها مانند هم هستند و میتوانند مانند هم درمان شوند.

درست: سرطان نامی است که بر گروهی از بیماریهای با صفت مشترک تقسیم سلولی کنترل نشده و انتشار به بافتهای اطراف، گزارده شده. نه تنها بیش از 100 نوع سرطان وجود دارد بلکه هر سرطانی در افراد مختلف به شیوه متفاوتی عمل میکند. حتی در افراد با تومور مشابه در عضو بدن مشابه، انواع مختلف تغییرات ژنتیکی میتواند سرطان را تحت تاثیر قرار دهد و متفاوت درمان شود.

به همین خاطر ظهور یک درمان ماورایی برای کل سرطانها خیلی غیرمحتمل است. و به همین خاطر است که حتی بهترین ترکیب های درمانی برای هر بیمار موجب نتایج خیلی متفاوتی میشود. درمان موفق سرطان اغلب به یک تیم مجرب و فداکار پزشکی نیاز دارد تا گزینه های درمانی را تشریح کنند و بهترین راه بهبودی را نشان دهند.

 

6- باور نادرست: سرطان سینه همیشه بصورت توده تظاهر میکند.

درست: وجود توده ممکنست دال بر سرطان سینه باشد (یا یک توده خوش خیم باشد)، اما خانمها باید از سایر انواع تغییراتی که ممکنست علامت سرطان سینه باشند نیز آگاه باشند. اینها عبارتند از: تورم، تورفتگی یا قرمزی پوست، درد سینه یا نوک پستان، برگشتگی نوک پستان، قرمزی، پوسته پوسته شدن یا ضخامت نوک پستان یا پوست سینه، یا ترشحات غیر شیری.

سرطان سینه میتواند همچنین به غدد لنفاوی زیر بازو گسترش یابد و قبل از اینکه توده سینه به حد کافی بزرگ و قابل لمس شود موجب تورم زیر بغل شود. از طرف دیگر ممکنست یک ماموگرافی توده سینه بدون علایم بیرونی را کشف نماید.

 

7- باور نادرست: سرطان پروستات، مختص پيرمردان است.

درست: هر چند درست است كه، هر چه شما پيرتر باشيد، احتمال تشخيص سرطان پروستات در شما بيشتر است (٦٥ درصد موارد در افراد بيش از ٦٥ سال ديده مى شود) ، اما حقيقت آن است كه ٣٥ درصد باقى مانده يعنى ٧٦٠٠٠ مورد در آمريكا، همه ساله در سنين زير ٦٠ سال، يافته مى شوند. مردان زيادى هستند كه در سن ٤٠ سالگى مبتلا به سرطان پروستات شده اند، يعنى از هر ٣٨ نفر ٤٠ تا ٥٩ سال، يك نفر و از هر ١٥ نفر ٦٠ تا ٦٩ سال، يك نف، حتماً مبتلا مى شود. نژاد، سابقه خانوادگى، سلامت جسمى و روش گذران زندگى (حتى، منطقه جغرافيايى) ريسك فاكتور هايى هستند كه در افزايش احتمال بروز سرطان پروستات نقش دارند.

 

8- باور نادرست: رشد سرطان پروستات كند بوده و لازم نيست در مورد آن نگران باشيم.

درست: پاسخ به اين مورد گاهى بله و گاهى خير مى باشد. با وجود شناخته شدن ٢٥ نوع سرطان پروستات، بله، ما تاييد مى نماييم كه سرطان پروستات هايى وجود دارند، كه حتى تا آخر عمر طبيعى فرد، عامل مرگ وى نمى شوند. اما انواع بسيار تهاجمى هم دارد. زمانیكه با نمونه بردارى سرطان پروستات تشخيص داده شد و پزشك با استفاده از داده هاى آزمايشگاه پاتولوژى (آسيب شناسى) تعيين كرد كه سرطان چقدر مهاجم است و در چه مرحله اى است، با توجه به سن و شرایط سلامت بیمار، نوع درمان را تعیین مى نمايد (درمان هاى متعددى وجود دارند). بيمار بايد بداند كه اين يك بيمارى بسيار پيچيده است، و بايد نوع معالجه با تصميم مابين آنان و مشورت پزشكان حرفه اى آنكولوژيست، اتخاذ گردد. خوشبختانه، با سرعت بالای كشفيات علمى، ما به زودى به قابليت تشخيص نوع سرطان و تعیین صحيح درمان مناسب و ثمر بخش (متناسب با ساختار بيولوژيكى فرد) نائل خواهيم شد، كه منجر به شفاى بيشتر شده و از درمان هاى "اضافى" پيشگيرى خواهد شد.

 

منبع:   American Cancer Society 2107

Top 10 Misconceptions about Cancer, Listverse

مترجم: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی


 

 

««موسسه سرطان نیازمند ایده های نوین (سنین) معرفی اعتقادات نادرست سرطان را وظیفه خود می داند. ما معتقدیم تشخیص باورهای اشتباه و دسترسی به اطلاعات صحیح حق شماست. بیاییم برای اینکه بازیچه دست شایعات و سودجویان نشویم هیچ مطلبی را حداقل در زمینه سرطان بدون منبع موثق نپذیریم.»»