Psychology روانشناسی

     غم از دست دادن عزیزان


 

 

 


وقتی شما عزیزی را از دست می دهید دوره ای از غم را که طبیعی است تجربه می کنید. این غیر معمول است که فرد احساسی از غم نداشته باشد. غم پاسخی طبیعی است به از دست دادن فرد عزیز است.

مفهوم غم و از دست دادن:

وقتی فرد عزیزی را از دست می دهد این طبیعی است که عزاداری کند. این مرحله زمان بر است و هیجانات بسیاری را شامل می شود. افراد سرطانی و خانواده هایشان ممکن برای عضو از دست رفته (مثلاً: سینه، رحم، پا و...) عزاداری کنند.

راه های مقابله با غم:

غم از دست دادن عزیزان احساس دردناکی است. ما در زندگی غم های زیادی را تجربه می کنیم. گاهی احساسی مثل درد را تجربه می کنیم که تمامی هم ندارد. در بسیاری از تحقیقات از افرادی که تجربه غم داشتند بیان کردند که بعد از گذشت یک سال شدت غم کمتر می شود. این افراد به سختی راه هایی را پیدا کردند که در آن با زندگی سازگار شوند. اینجا راههایی داریم که میتواند در این زمینه  به شما کمک کند.

راه های مقابله با از دست دادن فرد عزیزی:

وقتی فردی غم خاصی را تجربه می کند راههای مقابله با آن غم هم منحصر به خودش است.

  • به خودتان اجازه دهید درد از دست دادن را تجربه کنید: گاهی افراد از احساسی که تجربه می کنند احساس گناه می کنند، فکر می کنند باید از آن خارج شوند. به خودتان اجازه دهید که عزاداری کنید . کاملاً احساس غم را تجربه کنید. مثلاً: شوکه شدن، ناراحتی، عصبانیت، تنهایی.خودتان را برای داشتن این احساس قضاوت نکنید. به خودتان اجازه دهید هیجاناتتان را آزاد کنید. حتی اگر معنی اش گریه کردن باشد. در جای خاصی و زمانی خاصی را به کسی که از دستش دادید فکر کنید و احساساتتان را برانگیخته کنید. این روش به ویژه برای کسانی که احساساتشان را به راحتی بروز نمی دهند مناسب است.
  • با دیگران درباره ناراحتی از دست دادن عزیزتان صحبت کنید. چرا که این مساله در آزاد کردن احساسات به شما کمک می کند. البته این مساله به خانواده و اطرافیانتان نشان می دهد که هرآنچه برای شما مهم است با آنها تقسیم می کنید، و اینکه حتماً به آنها بگویید که از آنها جوابی نمیخواهید همین که به شما گوش کنند برایتان کافی است.
  • برای خودتان فعالیتهای روزمره جدید پیدا کنید: شما می توانید احساساتتان را در میان فعالیت های خلاقانه جدیدی که از آنها لذت می برید مثل موزیک، نقاشی بیان کنید. از طرفی داشتن فعالیت های روزانه سبب می شود تا به زمان خود ساختار دهید. توجه داشته باشید که از انجام یک سری تصمیم های بزرگ اجتناب کنید. مثل:تغییر شغل
  • مشتاق به فعالیت های فیزیکی باشید: فعالیتهایی مثل دوچرخه سواری، راه رفتن، دویدن و... به شما کمک می کند که با احساساتتان مقابله کنید. یا مثلاً ضربه زدن به کیسه بوکس در تخلیه احساسات شما موثر است.
  • در فاصله بین عزاداری هایتان فرصت(وقفه ای) را ایجاد کنید: با حمایت اطرافیان به خودتان فرصتی برای استراحت و تفریح دهید. مثلاً با دوستی برای شام یا سینما و استخر بیرون بروید.
  • خودتان را ببخشید: خودتان را برای کارهایی که باید برای فرد از دست رفته انجام می دادید یا نباید انجام می دادید، حرف هایی که باید می زدید یا نباید می زدید، ببخشید. چرا که اینگونه به خودتان فرصت تمرکز برخاطرات خوب را می دهید.
  • به گروه های حمایتی بپیوندید: این مساله این فرصت را برایتان فراهم می کند که با دیگران صحبت کنید، دیگرانی که تجاربی شبیه شما دارند.

واکنش های رایج به غم:

واکنش به از دست دادن، واکنش به غم نامیده می شود، از فردی به فردی دیگر متفاوت است. واکنش های رایج به غم شامل:افکار و احساسات و رفتارهای بد است.

احساسات:افرادی که از دست دادن ها را تجربه می کنند احساساتی را که شامل شوکه شدن، بی حسی، ناراحتی، انکار، اضطراب، عصبانیت، گناه، تنهایی، افسردگی، ناامیدی است را تجربه می کنند.

فرد عزادارممکن بعد از شنیدن خبر از دست دادن فرد عزیز شروع کند به گریه کردن.

افکار: رایجترین الگوهای فکری شامل: گیجی، ناباوری، عدم تمرکز، هذیان

احساسات بدنی: غم می تواند علت گرفتگی قفسه سینه یا گلو، تهوع، دل درد، سردرد، تنش، خستگی باشد. غم ما را برابر بیماری ها آسیب پذیر می کند.

رفتارها: فرد عزادار ممکن خواب درستی نداشته باشد. ممکن انرژی کمی داشته باشد که از فعالیتی لذت ببرد یا علاقه کمی داشته باشد به غذا نخوردن یا فعالیتهای اجتماعی. فرد عزادار خیلی زود رنج و عصبانی است. سایر رفتارها می تونه شامل رفتار بیش از حد یا خیلی کم است.

عوامل تاثیرگذار در غم:

عوامل مختلفی طبیعت، شدت و مدت غم را متاثر می کند:

  • ارتباط فرد با مرده
  • -علت مرگ: مثلاً، روند و سیر غم ممکن به این بستگی داشته باشه که فرد از دست رفته ناگهانی مرده یا مدتها مریض بوده.
  • -به سن و جنس فرد عزادار
  • -تاریخچه فرد عزادار، بعلاوه تجارب گذشته همراه با از دست دادن
  • -شخصیت فرد عزادار و سبکهای مقابله ای او
  • -حمایتهایی که از طرف دوستان و خانواده می گیرد.
  • -باورهای مذهبی و معنوی فرد

وظایف فرد سوگوار:

  • پذیرش حقیقت و واقعیت از دست دادن
  • تجربه کردن درد غم
  • سازگاری پیداکردن با زندگی بدون فرد از دست رفته
  • هیجاناتش رو خالی کند و انرژیش رو روی فعالیتها و اطرافیانش بگذارد.

افرادی که بسیار تقلا می کنند و نمی توانند خود را با شرایط تطبیق دهند نیاز به کمک دارند. و بهتره با روانشناس صحبت کنند.

درک غم در فرهنگ های مختلف:

اگرچه غم و اندوه در هر فردی منحصر به فرد و خاص است، تجربه هر فرد برآمده از جامعه و فرهنگ است. هر فرهنگی باورها و تشریفات خاص خودش را برای مرگ و عزاداری  دارد که نحوه بیان و تجربه غم را در افراد بیان می کند.

مقابله با تغییرات بعد از از دست دادن:

مردن فرد عزیز تغییرات زیادی را برای بازمانده ها ایجاد می کند. این تغییرات از کارهای معمول خانه تا برنامه آینه است و تطبیق با موقعیت جدید ممکن سالها و ماه ها طول بکشد.

تغییرات رایج:

روابط: ممکن متوجه تفاوت در روابط اطرافیاننان بعد از مرگ فرد عزیز و از دست رفته شوید. اطافیانتان ممکن است ندانند چی به شما بگن یا چطور با شما رفتار کنند. ممکن خودشان از شما فاصله بگیرن. دیگری ممکن به شما متفاوت از قبل نزدیک شود. تغییر در علائق، اولویت ها و اهدافتان بعد از فوت عزیزتان ممکن علت  از دست دادن ارتباطتان با دیگران باشد.

روزانه: اگر شما از فردی که سرطان دارد مراقبت می کنید خیلی از فعالیتهای شما ممکن کارهای بیمارستانی باشد.وقتی که فرد می میرد و فعالیتهای معمول و روزانه شما پایان می یابد شما احساس از دست دادن چیزی دارید.

مسئولیت پذیری: وقتی فردی از خانواده شما فوت می کند شما باید عهده دار یکی از فعالیت های آن فرد شوید. خیلی از این وظایف ممکن برای شما ناآشنا باشد. و حتی برای شما استرس زیادی را بهمراه داشته باشد.

 کارکردن و پول بدست آوردن: اگر فردی که فوت کرده حقوق بگیر اصلی در منزل بوده، بنابراین شما باید به کاری مشغول شوید یا اگر کار می کنید ساعات آن را افزایش دهید. یا حتی چک هایی که از قبل برای درمان دادید الان باید آنها را پاس کنید.

معنویت: بعد از فوت فرد عزیز در ذهن شما سوالات زیادی از معنی و مفهوم دنیا و اعتقاد دینی شما به وجودآید. یا حتی ممکن متوجه شوید که اعتقادات شما محکم ترشده.

فعالیت ها و علائق شما: شما ممکن مثل قبل از فعالیتی لذت نبرید.یا حتی ممکن علائق جدیدی پیدا کنید.

مقابله با تغییرات:

  • مسئولیتهای جدید را تقسیم کنید. برای شما و خانوادتان زمان براست که با مسئولیت جدید خودشان را سازگار کنند.درباره تغییرات و فعالیتهای جدید صحبت کنید. این برای بچه های کوچیک خیلی مهم است.
  • کمک بخواهید و آن را بپذیرید:دوستان و خانواده ممکن بخوان به شما کمک کنند اما نمی دانند شما چی میخواهید یا چه جوری بپرسن. درباره خواسته هایتان صحبت کنید، و لیستی از کارهایی که دیگران می توانند انجام دهند فراهم کنید.مثلا غذا پختن، مواظبت از بچه ها و...
  •  کمک بخواهید تا اداره کنید امور مالیتان را.
  • به گروه های حمایتی بپیوندید: در این گروه ها با افراد دیگری که تقریباً شبیه شما هستند آشنا می شوید و احساسات و تجاربتان را باهم به اشتراک می گذارید. و آنها می توانند به شما حمایت های عاطفی و توصیه های عملی داشته باشن برای سازگاری شما.
  • مثبت فکرکنید: تغییر اولویت ها، رشد علائق و یادگیری مهارتهای جدید می تواند تغییرات مثبتی را برای شما بهمراه داشته باشد. و احساس افتخار و غرور کنید. و به یاد داشته باشید داشتن اهداف جدید و لذت بردن از فعالیت جدید به معنای بی وفایی شما نیست.

 

 کلمات کلیدی:

 غم ، مفهوم غم ، از دست دادن

 

 

روانشناسی سرطان

      سایر خدمات:

      

      

      روانشناسی سرطان:

       ارتباط با ما:

        درباره ما

      عضویت در سایت

      عضویت در موسسه

      سفارش کتاب