Psychology روانشناسی

چرا کودکان دروغ می گویند؟


 

 


دروغگويي از نظر لغوي به معناي کتمان واقعيت است و بيان سخني که واقعيت خارجي براي گوينده ندارد. فرد دروغگو از طريق دروغ گفتن ضعفهاي خود را مي پوشاند و شنونده را گمراه مي سازد. خود را از تنبيه نجات مي دهد و بدان وسيله توجه ديگران را به خود جلب مي کند. دروغ گفتن يکي از رفتارهاي متداول کودکان زیر 6سال است که از لحاظ اخلاقي اشکالي ندارد. کودکان در این سن و سال با خیال پردازی دروغ می گویند.کودکان زیر 6 سال قدرت درک مسائل انتزاعی را ندارند و تنها با هوش و احساساتشان مسائل اطراف خود را تجزیه و تحلیل می کنند و عقل و منطق در آنها هنوز رشد نکرده است. بنابراین قول گرفتن از کودک، انتظار دانستن فرق بین خوب و بد،درک کلماتی مانند آبرو، خدا، بهشت، دروغ را ندارند بنابراین وقتی کار اشتباهی کردند از آنها نپرسید:

چرا این کار را کردی؟ قول بده دیگه این کار را نکنی. یا چرا دروغ میگی؟

صحبت درباره مسائل انتزاعی باید با کلمات ساده و قابل درک برای آنها باشد.

برخي از علل دروغ گویی در کودکان :

🔸 تخيلاتي بودن كودك، او در حقيقت دروغ نميگويد.

🔺دروغ گویی ناشی از ترس

🔸دروغ گویی از روی علاقه

🔺دروغ گویی به خاطر عدم موفقیت در امور

🔸تقلید از دیگران

🔺هراس از تنبیه شدن

🔸دادن وعده های دروغی

 

چگونه به كودك ياد بدهيم كه حقيقت را بگويد:

آرام باشيد.

🔻وقتي كودك دروغي مي گويد، همواره عكس العمل شما خشم و عصبانيت است. به ياد داشته باشيد او درحال يادگيري است. زماني كه شما زود عصباني مي شويد و تنبيه مي كنيد، كودك چيزي ياد نخواهد گرفت. بنابراين با او صحبت كنيد كه چرا دروغ گويي رفتار مناسبي نيست و فرصت بدهيد تا تمرين كند.

تله نگذاريد.

🔻با بازي مچ گيري، به كودك مي فهمانيد كه شما در كنار او نيستيد، بلكه در مقابل او هستيد و او براي نجات خودش مجبور خواهد شد دروغ هاي بيشتري بگويد تا كمترين آسيب را از شما ببيند. به كودك بگوييد: اين موضوعي است كه من متوجه شدم. سپس به او اشاره كنيد كه چه چيزي اشتباه است و چگونه بايستي تصحيح شود.

برچسب نزنيد.

🔻به هيچ عنوان برچسب دروغ گويي به او نزنيد. بلكه علت ها را پيدا كنيد. اگر او احساس ناامني و يا ترس هايي دارد، آن ها را از بين ببريد. به خاطر داشته باشيد هرگونه برچسبي چه مثبت و چه منفي، كودك آن را در مسير رشد خواهد پذيرفت.

به راست گويي پاداش بدهيد.

🔻براي حذف فرايند دروغ گويي بهتر است، راست گويي او را تشويق كنيد و پاداش بدهيد. بگوييد: من مي دانم گاهي مواقع راست گويي سخت است، ولي زمانيكه حقيقت را مي گويي به تو افتخار مي كنم.

 

بنابراین به یاد داشته باشید که:

🔸كودكان تا هفت سالگي در دنياي تخيلي خود زندگي مي كنند. بنابراين گاهي به خيال خود راست ميگويند و از نگاه ما دروغ.

🔺اما گاهي اوقات دروغ كودكان از ترس است.

🔸بهتر است مچ كودك رو نگيريد چون حس بد بيشتري به خودش پيدا مي كند. ميتوانيد نشان بديد واقعيت را ميدانيد و اشكال ندارد كه فهميديد دروغ گفته

🔺يا به او با شوخي بگيد "اي شيطونك موضوع اينه و من ميدونم". اگر كودك را نترسانيد به شما راست خواهد گفت.

💠 كودكان تا 7 سالگی با تخیلشان زندگی میکنند و تفاوت بين واقعيت و خيال خود را نمي دانند.

🔺 آنها انچه در تخيل خود دارند را  واقعيت مي دانند.

⚜️ از دو سالگي اين تخيلات بسيار جدي ميشود كه ممكن است کودک  حرفهايي بزند يا داستانهايي تعريف كند که از نظر شما دروغ گويي باشد در حالیکه آنها تنها توانايي تفكيك تخيل را از واقعيت ندارند.

 

 

کلمات کلیدی:

علل دروغگویی کودک

 

 

موضوعات روانشناسی

      سایر خدمات:

      

      

      روانشناسی سرطان:

       ارتباط با ما:

        درباره ما

      عضویت در سایت

      عضویت در موسسه

      سفارش کتاب