Psychology روانشناسی

سرطان سینه


   


سرطان سینه یکی از رایج ترین سرطان ها در اروپا است. در سال(( 2011))، 49936 مورد جدید از بیماری گزارش شد و میزان شیوع  7نسبت به سالهای پیش 7 درصد افزایش داشته است. خوشبختانه، به هرحال، نرخ زنان نجات یافته از سرطان سینه روبه افزایش است، که این مساله را می توان به تشخیص زودتر و بهبود بالینی بیمار نسبت داد. در نتیجه تعداد زنانی که با بقایای بیماری و اثرات درمان آن زندگی افزایش یافته است.

درمان برای سرطان سینه مستلزم چندین روش در دوره زمانی طولانی است . درمان اولیه معمولاً جراحی، که می تواند شیمی درمانی و پرتودرمانی و درمان هورمونی را هم به دنبال داشته باشد. این درمان ها  اثرات سویی هم دارند، بسیاری از آنها تغییر در ظاهر فرد است.

تغییرات ظاهری ناشی ازدرمان سرطان سینه:

به خاطر از دست دادن سینه به طور کامل یا نسبی، جراحی سینه ممکن باعث عدم تقارن دو سینه شود، که ممکن نیاز به پروتز یا بازسازی باشد، زخم شدید، از دست دادن سینه و حساسیت نوک سینه   و لنف ادم(تورم ناشی از برداشته شدن مجاری لنفاوی توسط جراح). جراحی سینه یک روش معمول، که طی دوره 15 ماه برای 16485 نفر استفاده شد. که از این تعدا 21 درصدشان به بازسازی تن دادند، در حالیکه 10.5 درصد با تاخیربازسازی کردن.

شیمی درمانی هم اثراتی را با خودش بهمراه دارد که ظاهر فرد را تغییر می دهد، مثل کم شدن مو، تغییر و نوسان در وزن، گر گرفتگی که مرتبط است با شروع زودهنگام یائسگی، و تغییر رنگ پوست و ناخن. چالش از زمانی شروع می شود که پرتو درمانی موجب تغییر رنگ و واکنش پوستی در کنار عوارض عصبی آهسته پیش رونده طولانی مدت می شود. به هرحال هورمون درمانی می تواند باعث شروع زود هنگام یائسگی شود که با یک سری تغییرات همراه می شود. زنان تمایل دارند که تن در بدهند به ترکیبات این درمان ها، در یک زمان با تغییرات بالایی در ظاهرشان روبه رو می شوند، البته گاهی هم باتاخیر است ، در صورتی که بین هر درمان چند ماه یا چند سال فاصله باشد.

اثرات ظاهری تغییرات بر تصویر از بدن:

تغییرات ظاهری می توانند منبع معنادار استرس و نارضایتی بدنی برای زنان با سرطان سینه باشد به خصوص اینکه این تغییرات در کنترل فرد نیستند. فوبر و همکارانش(2006) نگرانی های ظاهری را بین 17-33 درصد از زنان طی 7 ماه بعد از تشخیص شناخته شدند. این اختلالات درظاهر بدن می تواند مدت زیادی بعد از درمان باقی باشد،به طوری که توسط 27 درصد از نجات یافتگان گزارش شد. به راستی که تغییرات ظاهری می توانند ثابت باشند، و اونهایی که مشخصاً برای زنان ناتوتن کننده هستند مسائل مربوط به سینه ها و مو است.

تغییرات سینه:

سینه با جذابیت، تمایلات جنسی، زنانگی، هویت، مادری وپرستاری همراه است. لذا نداشتن سینه می تواند اثربدی را روی تصویر از بدن،زنانگی، تمایالات جنسی و احساس از خود داشته باشد. به دنبال عمل جراحی، زنان احساس ناقصی  یا احساسی مثل اینکه قسمتی از بدنشان نیست، دارند. بخصوص جراحی و زخم های روی سینه اثرات منفی را روی تصویر از بدن، احساسات و حالات جنسی دارد. به هرحال، زنانی که تحت عمل سینه قرار گرفتند، بدون امکان بازسازی، بیشتر از زنانی که امکان بازسازی داشتند تظاهرات و علائم استرس را داشتند. این می تواند اثرات عمیقی را روی زندگی اجتماعی داشته باشد، در مقایسه با زنانی که امکان بازسازی سینه برای آنها فراهم است.

از دست دادن مو:

داشتن مو در خیلی از فرهنگ ها ارزش است، که منعکس کننده سن، جنس، زیبایی، مذهب است درحالیکه با رشد فردی و زندگی همراه می شود. از دست دادن مو یک تروما است که می تواند اثرات دردناکی را روی تصویر از بدن، تمایلات جنسی و مفهوم زندگی داشته باشد. در حقیقت، اثرات سوء از دست دادن مو که به دنبال شیمی درمانی ظاهر می شود مثل از دست دادن ابرو و مژه است.

از دست دادن مو تجربه ی بدتر و منفی تری است نسبت به از دست دادن سینه، کمبود خودش نماینده سرطان است، باعث می شود که فرد بیمار در احساس کند که بیمار سرطانی است. حتی رشد دوباره مو هم می تواند عامل استرس در فرد باشد چرا که مو در این زمان اغلب رنگ و بافتی متفاوت از قبل خواهد داشت. البته این مورد در مطالعات مختلف متفاوت گزارش شده است.

کم کردن نگرانی های ظاهری در میان زنانی که سرطان سینه دارند:

در حال حاضر درمان های شناختی رفتاری بزرگترین حمایت ها را دارند. اصول و چهارچوبی که این روانشناسان استفاده می کنند شامل تکنیک های شناختی، آموزش مهارت ها، تعیین هدف، به جای اینکه افکار، هیجانات و باورهای ناکارآمد را هدف قرار دهند.

نتیجه گیری:

رضایت بدنی مسئله مهمی است برای زنان با سرطان سینه، کسانی که تحت چندین درمان قرار گرفتن که این درمان ها ظاهر آنها را تغییر داده است. نگرانی هایی از تصویر بدن اثرات عمیقی را بر کیفیت زندگی، که حتی بعد از بهبودی آنها این نگرانی ها ادامه دارد.

 


منبع  :

Physical and psychological scars: the impact of breast cancer on women's body image. PhD Researcher, Centre for Appearance Research, University of the West of England, Bristol.     https://doi.org/10.12968/joan.2015.4.2.80.

مترجم:

زهرا دستغیب، کارشناس ارشد روانشناسی

 

 


      سایر خدمات:

      

      

      روانشناسی سرطان:

       ارتباط با ما:

        درباره ما

      عضویت در سایت

      عضویت در موسسه

      سفارش کتاب