موسسه سنین CNIN Institute

  کوچه باغ های قصردشت


 

مشخصات: قصردشت یا قصرالدشت یکی از قدیمی‌ترین محله‌های شیراز است که در شمال غربی این شهر قرار دارد و در قدیم به «مسجد بردی» هم شهرت داشته‌ است. در نزدیکی مکانی که در حال حاضر میدان قصردشت قرار دارد، روستا و همچنین مسجدی به نام مسجد بَردی وجود داشته، مسجد سنگی مربوط به قرن ششم هجری بوده و کتیبه‌های سنگی آن هنوز در مسجد رئیس احمدی قصردشت موجود است؛ در فارسنامه ناصری، مسجد بردی قریه ای در یک فرسنگی میانه شمال و مغرب شیراز ذکر شده است. همچنین در فرهنگ جغرافیایی ایران جلد هفتم، این روستا، قصبه ای از دهستان حومه بخش مرکزی شهرستان شیراز، واقع در ۶ هزارگزی شمال باختری شیراز، با ۵۲۹۳ سکنه ذکر شده که آب آن از قنات و نهر اعظم و راه آن آسفالته به شیراز است. هنوز هم گاهی محله قصردشت، در گویش اهالی بومی منطقه، با نام «مسجد بردی» خوانده می شود. اهالی قدیم شیراز این محله را «شربت خانه شیراز» می‌نامیده‌اند که علت اطلاق این صفت باغهای میوه فراوان این محله‌ است که در وسعتی بیش از دهها هکتار در گستره شهر شیراز قرار دارد. آب و هوای خوب و باغهای مصفا باعث گردیده که شهرت این محله شیراز نه تنها در دیگر شهرهای ایران بلکه در کشورهای حوزه خلیج فارس نیز طنین انداز شود و سرمایه گذاران بسیاری از این کشورها در منطقه قصر دشت اقدام به خرید باغ و ویلا نموده‌اند.

این محله تا سی سال قبل در بیرون از شهر قرار داشت و یکی از ییلاق های خوش آب و هوای شیراز بوده‌ است ولی با افزایش جمعیت و مهاجرت روزافزون این محله در قلب شهر شیراز جای گرفته و زندگی شهرنشینی و ماشینی روز به روز بیشتر به نابودی طبیعت این محله دامن می زند.

علت نام این محله هنوز مشخص نیست زیرا در این محله نه قصری وجود دارد و نه دشتی که بتوان این نام را به آن تعمیم داد. ولی بر اساس قول قدما، بزرگان و فرهیختگان این محل مانند محمود شعبانی (صاحب کتاب مجموعه اشعار هزارباغ) و پروفسور علیرضا شاپور شهبازی (باستان شناس شهیر ایران) نام باستانی این منطقه هزار باغ بوده که با توجه به عمارتهای زیبایی که در بعضی از باغهای این محل مانند باغ نوابی وجود داشته است مانند نگین و قصری مقابل دشت شیراز خود نمایی می کرده و می درخشیده است. همچنین در این محله حَرَم امامزاده ای به نام شاهزاده محمد قرار دارد که به روایتی فرزند امام موسی کاظم است.

 

نشانی: گستره باغهای قصردشت بسیار وسیع است و از سینما سعدی تا پل معالی آباد (انتهای) خیابان قصردشت ادامه دارد.

 

مسیر: 1-انتهای خیابان صاحب الامری مسیر سمت راست، شروع مسیر خاکی و باغ شمس آباد، امتداد مستقیم مسیر خاکی در میان کوچه باغ ها (بدون پیچش به فرعیهای راست یا چپ) تا رسیدن به جوی آب (اخیرا سیمانی شده) و گرفتن امتداد جوی آب تا رسیدن به انتهای خیابان سجادیه.

2-

 


منبع: ویکی پدیا 1396
گردآورنده: سید سعید کسایی