موسسه سنین CNIN Institute

 ایمونوتراپی (ايمنی درمانى) سرطان

Cancer Immunotherapy


 

اگر پزشك شما، "ايمنی درمانى" را براى مقابله با سرطان به شما پیشنهاد مى دهد، ممكن است سوالات زيادى براى شما به همراه داشته باشد. اين يك روش نوين در درمان سرطان مى باشد، اما پاسخ به اين پرسش ها، ممكن است به شما در اتخاذ تصميم صحيح براى دريافت اين نوع درمان يارى رساند، تا بدانيد در انتظار چه چیزی باید باشید.

 

ایمونو تراپی (ايمنى درمانى) چيست؟

دستگاه ايمنى بدن شما از مجموعه گلبول هاى سفيد خون، اعضاء و بافت هاى سيستم لنفاوى (مانند مغز استخوان)، تشكيل شده و وظيفه اصلى آن، مبارزه با بيمارى ها و ايجاد و حفظ سلامتى پايدار مى باشد. بر خلاف ساير روش هاى درمان سرطان، داروهاى ايمنى درمانى، سلول هاى سرطانى را هدف نمى گيرند، بلكه اين داروها به سيستم ايمنى بدن كمك مى نمايند كه اين عمل را يا، از طريق كار سريع تر و بهتر انجام دهد و يا، پيدا كردن و پاکسازی سلول هاى سرطانى را آسان تر مى سازد.

راه هاى مختلفى براى دريافت ايمنى درمانى وجود دارد: مى تواند از طريق وريدى وارد بدن شود، به صورت قرص وكپسول به بيمار داده شود، يك كرم باشد كه روى پوست ماليده شود، ويا، گاهى مستقيماً درون مثانه تزریق مى شود. اين روش درمانى را مى توان براى سرطان هايى مانند:

مثانه، مغز، پستان، گردن رحم، روده بزرگ و راست روده، معده، كليه، خون ولنف، ريه، پوست، تخمدان  و پروستات به كار گرفت.

 

منافع ایمونوتراپی (ایمنی درمانی) چيست؟

دلايل متعددى وجود دارند كه ممكن است پزشك شما بر اساس آنها، تصور كند كه اين نوع از درمان سرطان براى شما مفيد فايده خواهد بود: 

  • گاهى ايمونو تراپى از ساير روش ها موثرتر است، مثلاً بعضى از سرطان ها مانند پوست، به شيمى درمانى ويا پرتو درمانى پاسخ مناسبى نمى دهند، اما با شروع ايمنى درمانى، روند رشد و گسترش تومور كند ويا متوقف مى گردد.
  • گاهى عملكرد ساير درمان ها را بهبود مى بخشد، مثلاً ديده شده كه بعضى اوقات، به كار گرفتن آن به همراه شيمى درمانى، بسيار موثرتر و بهتر بوده است.
  • اين نوع درمان عوارض جانبى كمترى را موجب مى شود و علّت آن اينست كه فقط سيستم ايمنى بدن در آن مورد هدف است و نه سلول هاى تمامى اعضاء بدن. بيشتر عوارض جانبى ديده شده، همانند عوارض سرماخوردگى و آنفولانزا، از قبيل تب، كوفتگى، كهير و حساسيت، و احساس گيجى و منگى، مى باشند. در اغلب موارد، اين عوارض جانبى پس از دريافت اولين دور درمان تخفيف زيادى مى يابند.
  • در اين نوع درمان، احتمال بازگشت (سرطان) كمترى وجود دارد، چرا كه سلول هاى سيستم ايمنى بدن، جستجو، يافتن و از بين بردن سلول هاى توده سرطانى را به خوبى فرا مى گيرند كه به نام "حافظه ايمنى" خوانده مى شود، و كمك مى كند كه شما، مدت زمان بيشترى را عارى از سرطان بمانيد.
 

معایب ایمونوتراپی (ايمنى درمانى) چيست؟

اين روش درمان، على رغم فوايد بسيار، متأسفانه هنوز كامل نيست، گاهى بدن ما، پس از دريافت آن عكس العمل بدى را از خود نشان ميدهد: موجب درد مى شود، باعث تورم، آماس و خارش مى شود، در نقاط ورود به بدن، توليد زخم و قرمزى و حساسيّت مى كند.

  • همانند ساير درمان ها، عوارض جانبى دارد. بعضى انواع ايمنى درمانى، سيستم ايمنى بدن را زيادى تقويت نموده و موجب مى شود كه علائمى شبيه به آنفلوانزا را، احساس كنيد. تب و لرز، خستگى و كوفتگى، ايجاد حس بادكردگى، افزايش وزن (به علت مايعات اضافه)، احساس منگى و پُرى در سر، اسهال، و يا ضربان تند و نامنظم قلب، از  عوارض ديگر است. همچنين، احتمال ابتلا به عفونت ها را بالا برده، بر سيستم اعصاب تاثير سوء گذارده، بر ريسك ايجاد لخته خون نيز می افزاید.
  • احتمال آسيب به بعضى اعضاء حياتى داخلى بدن وجود دارد، زيرا گاهى سيستم ايمنى، به اشتباه، قلب، ريه ها، كبد، كليه ها  و روده ها را مورد هدف و حمله قرار مى دهد.
  • سرعت درمان و معالجه، نسبت به ساير روش ها (مثلاً، شيمى درمانى) پايين تر بوده و زمان طولانى ترى لازم است تا سرطان متوقف، يا رشد آن كنترل و نهايتاً از بين برود.
  • كمتر از نيمى از كسانى كه اين نوع از معالجات سرطان را دريافت مى كنند، متاسفانه پاسخ و بازخوردى از آن دريافت مى دارند، و براى بسيارى از آنان، ميزان اثر درمان نسبى مى باشد. اين به  معناى آن است كه، مثلاً رشد تومور سرطانى متوقف شده و حتى كوچك تر هم شده، اما از بين نمى رود، و پزشكان هنوز دلايل اين كه چرا اين روش درمانى، فقط براى عده اى موثر است را نمى دانند.
  • بدن مى تواند به اين روش معالجه عادت كند، يعنى  ايمن درمانى اثر خود را بر سلول هاى سرطانى از دست بدهد، و، با اين كه در ابتداء شروع معالجات، پاسخ خوبى از درمان ديده شده، اما به تدريج تومور سرطانى رشد دوباره خود را آغاز كند. در مورد ايمونو تراپى و نوع داروهايى كه پزشك براى معالجه شما در نظر دارد، سوال نماييد.
 

تا اين زمان، فعلاً فقط چند داروى ايمنى درمانى  مورد تاييد هستند كه با سرطان مقابله مى نمايند، و ده ها نوع ديگر تحت معاينات و آزمايشات كلينيكى قراردارند، و اين ها شامل تحقيقاتى هستند كه در آن داروهايى را كه هنوز در اختيار عموم قرار ندارند را، بر روى داوطلبين مورد امتحان و بررسى قرار مى دهند. اگر به نظر مى رسد كه اين روش براى مقابله با سرطان مفيد خواهد بود، پزشك شما ممكن است روشى امتحان شده را براى شما سراغ كرده ، كه با آن شروع نماييد.

 
مترجم: نادر قطمیری، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی