موسسه سنین CNIN Institute

ژنتیک و پیشگیری از سرطان


 

اگر نتیجه آزمایش ژنتیک سرطان نشان دهنده ریسک بالا باشد:

اگر نتیجه آزمایش مثبت باشد یا در مورد ژنی که ریسک سرطان را بالا می برد اطلاعات کافی ندهد، می‌تواند ریسک سرطان افزایش یابد و باید اولین اولویت کنترل ریسک باشد.

 

راههای کاستن از ریسک سرطان:

  • تغییر نوع زندگی: انتخابهای سالم کردن و رفتار و طریقه خود را عوض کردن، ریسک را کاهش می‌دهد.
  • پیشگیری شیمیایی: مصرف بعضی داروها برای کم کردن ریسک.
  • جراحی‌های پیشگیری: برداشت یک عضو سالم برای پیشگیری از شروع سرطان.
  • تشخیص زودهنگام: انجام هر کاری (آزمایش‌ها و آگاهی از علایم) برای تشخیص زود هنگام، غدد سرطانی وقتی کوچک هستند و درمان موفقتر خواهد بود.

پزشک شما می‌تواند یک یا چند عدد از این راهها را پیشنهاد کند ولی مهم تر این است که بیمار اثرات آنها بر ریسک را قبل از تصمیم گرفتن بداند. و اینکه شما نیز قبل از تصمیم گیری از مضرات آزمایش با خبر باشید. این موارد در اینجا توضیح داده شده است.

 

  • تغییر نوع زندگی برای کاهش ریسک سرطان:

از پزشک خود در باره تغییر نوع زندگی بپرسید که بتوانید ریسک را کاهش دهید. بعنوان مثال کاهش مصرف الکل و ورزش می‌تواند ریسک سرطان کولون و سینه را کاهش دهند و قطع سیگار ریسک بعضی از سرطانها را کاهش می‌دهد.

در بعضی موارد شاید اثر اینها در برابر خطر حاصل از جهش کم باشد. میتوانید از پزشک خود درباره اینکه چه میتوانید بکنید سوال کنید.

 

  • پیشگیری شیمیایی برای کاهش ریسک سرطان:

مصرف دارو برای پیشگیری از تبدیل بعضی سلولها به سرطان. این گونه داروها برای انواع مختلف سرطان و بیماران در خطر بالای سرطان در دست بررسی هستند. برای مثال داروهای تاموکسیفن و رالوکسیفین را می‌توان برای کم کردن ریسک سرطان سینه استفاده کرد.

ریسک و سابقه پزشکی هر انسان را باید به دقت بررسی کرد تا اطمینان حاصل کنیم که مضرات داروها از فواید آن بیش‌تر نباشد. هر چقدر بیش‌تر در مورد بیماری‌های ژنتیک یاد می‌گیریم باید در مورد داروهای پیشگیری بیش‌تر یاد بگیریم.

 

  • جراحی‌های پیشگیری از سرطان:

در بعضی موارد جراحی‌های پیشگیری راه دیگری است. برای مثال، شاید خانم‌های در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان تخمدان، تصمیم بگیرند که تخمدان خود را بعد از بچه دار شدن بردارند.

 

  • تست‌های تشخیص سرطان و آگاهی:

تست‌های تشخیص سرطان را می‌توان زودتر شروع کرد و یا با فاصله کمتر انجام داد. اگر نتایج آزمایشات دیگر مثبت باشد بعضی آزمایش‌های خاص لازم است. برای مثال افرادی که ریسک بالایی ابتلا به سرطان سینه را دارند باید آزمایشات را زودتر از سن ۵۰ سالگی شروع کنند. برای خانم‌هایی که ریسک بالای سرطان سینه دارند و جهش‌های خاصی دارند، برای تشخیص زودهنگام همراه ماموگرافی به ام آر آی سینه نیاز دارند.‌

آگاهی از علایم سرطانهایی که برای ابتلا به آن ها ریسک بالایی دارید مهم است و اگر آنها را دیدید سریع به پزشک خود  مراجعه کنید. کشف سرطان وقتی کوچک است و پخش نشده احتمال درمان موفق را افزایش می‌دهد.

 

منبع: American Cancer Society 2018
مترجم: لینا علی بای، کارشناس ارشد ژنتیک