موسسه سنین CNIN Institute

نور خورشید و خطر سرطان

Sunlight & Cancer Risk


 

مقدمه:

خورشید، همه لامپ‌های مهتابی و اتاقک­های برنزه، اشعه ماوراءبنفش ساطع می­ کنند. قرار گرفتن در معرض تابش اشعه ماوراءبنفش موجب پیری زودرس و آسیب دیدن پوست می‌شود که می‌تواند منجر به سرطان پوست گردد.

افراد در هر سن و با هر رنگ پوست باید مدت‌ زمان ماندن در زیر نور خورشید، بخصوص در زمان­هایی بین اواسط صبح تا اواخر بعدازظهر را محدود کنند و همچنین از دیگر منابع تابش اشعه ماوراءبنفش از قبیل تخت‌های برنزه جلوگیری کنند. به خاطر داشته باشید که اشعه ماوراءبنفش توسط شن، ماسه، آب، برف و یخ منعکس می‌شود و می‌تواند از شیشه‌های اتومبیل­ها و پنجره‌ها عبور کند. حتی اگر سرطان پوست در میان افراد با پوست روشن رایج باشد، افراد با هر رنگ پوستی ازجمله حتی افرادی که پوست تیره دارند ممکن است مبتلابه سرطان پوست شوند.

 

نکاتی برای محافظت پوست در برابر سرطان:

  • از کلاه­های با لبه­ های گسترده‌ استفاده کنید که برای تمام اطراف صورت، گردن و گوش شما سایه ایجاد می­کند. کلاه­های بیس‌بال و برخی از محافظان خورشیدی فقط قسمت­هایی از پوستتان را محافظت می‌کنند.
  • از عینک­های آفتابی که از پوست اطراف چشم شما در مقابل اشعه UV محافظت می‌کند استفاده کنید.
  •  لباس­های با آستین‌بلند استفاده کنید و شلوار بلند بپوشید. لباس­های بافته‌شده با الیاف تیره و محکم بهترین نوع هستند و همچنین بعضی از پارچه‌ها دارای یک عامل محافظت از اشعه ماوراءبنفش (UPF) می‌باشند. بهترین نوع لباس در این دسته ­بندی آ­ن­هایی هستند که بهترین محافظت در برابر نور آفتاب را فراهم می­کنند.
  •  از محصولات ضد آفتاب با حداقل ضریب حفاظت از خورشید (SPF) 15 استفاده کنید (بعضی از پزشکان توصیه می‌کنند که از محصولات با SPF حداقل 30 استفاده کنید). توصیه‌ شده است که محصولات ضد آفتاب را 30 دقیقه قبل از خروج از منزل استعمال کنید و هر دو ساعت یا پس از شنا یا عرق کردن دوباره این محصولات ضد آفتاب را بر روی پوست خود استفاده کنید.

 

به خاطر بسپارید که اشعه‌ خورشید...

  • در ساعات بین 10 صبح تا 4 بعدازظهر در بیشترین حد خود هستند.
  • می‌تواند از لباس‌های روشن، شیشه‌های اتومبیل­ها، پنجره‌ها و ابرها عبور کند.
 

منبع:  2017 American Cancer Sociey
مترجم: فاطمه عرفانی، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

ریسک فاکتورهای سرطان

سرطان در اثر تغییرات ژنتیکی ایجاد می شود. این تغییرات منجربه رشد کنترل نشده سلول ها می شود. اغلب این تغییرات ژنتیکی غیر خانوادگی (تک گیر) است نه ارثی و خانوادگی. عامل بروز این تغییرات ژنتیکی فاکتورهای محیطی است. فاکتور محیطی یعنی هر عامل خارج از بدن انسان که بر بدن انسان تاثیر می گذارد که شامل فاکتورهای فیزیکی (آلودگی هوا، نور خورشید، ...) و شیوه زندگی (بی تحرکی، ...) و رفتارهای ما (تغذیه، ...) می شود. به دلیل ابهامات مطالعات علت شناسی، سرطانزایی اغلب فاکتورهای محیطی مورد تردید است.