اپیدمیولوژی سرطان مری
Esophageal Cancer Epidemiology
اپیدمیولوژی سرطان مری در جهان:
میزان بروز سرطان مری در آقایان 4 برابر خانم ها است و بیشتر در دهه ی 6 و 7 زندگی بروز پیدا می کند و در افراد بالای 65 سال خطر این سرطان 20 برابر افزایش پیدا می کند.
نوع سنگفرشی این سرطان (SCC) بیشتر در شرق اروپا و آسیا و نوع آدنوکارسینوم بیشتر در کشور های غرب اروپا و آمریکای شمالی دیده می شود. در کشور ایالات متحده آمریکا سالانه 17000 نفر با سرطان مری تشخیص داده می شوند و انتظار می رود که سالانه تعداد 15000 نفر در اثر این بیماری فوت شوند.
بیشترین میزان بروز در جنوب و شرق آفریقا و شرق آسیا، و کمترین بروز در غرب و مرکز آفریقا و مرکز آسیا دیده شده است. بیشترین ابتلا به این سرطان در محدوده ی جغرافیایی بین شمال ایران تا شمال چین کشیده شده که به آن کمربند سرطان مری گفته می شود. تاکنون علت این شیوع در این مناطق یافت نشده است اما اعتقاد بر آن است که شرایط تغذیه ای نا مناسب، مصرف کم میوه و سبزیجات و مصرف نوشیدنی های داغ می تواند علت این شیوع باشد.
"برای دستیابی سریع به اپیدمیولوژی سرطان ها در کشورهای سراسر جهان اینجا کلیک نمایید."
"اگر سوالی دارید، بپرسید."
منبع: Medscape 2018
گردآورنده: محمد خواجه، دانشجوی پزشکی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی
اپیدمیولوژی سرطان مری در ایران:
سرطان مری به لحاظ پیشآگهی و پیامد بیماری بعنوان یکی از مهمترین سرطانهای بدخیم محسوب میشود. تومورهای مری اغلب کشنده هستند و شیوع مرگ و میر در بین مبتلایان در حدود 90% گزارششده است(1). علت اصلی مرگ و میر بالا در سرطان مری تشخیص بیماری در مراحل پیشرفته (مرحلهⅢوⅣ) بیماری است(2). بررسیهای اپیدمیولوژیک بروز سرطان مری در آسیا تفاوت های قابل توجهی را نشان دادهاند، به طوری که بروز این سرطان در جنوب غرب آسیا بسیار پایین، در جنوب شرق آسیا کم، در شمال غربی، جنوب و مرکز آسیا به نسبت بالا و در شمال شرق آسیا بالا گزارششده است. ایران جزء کشورهای در دستهبندی شیوع بالای سرطان مری قرار دارد(3). شمال ایران از مناطق شایع سرطان مری در جهان میباشد که روی کمربند آسیایی سرطان مری قرار دارد(4). سرطان مری دومین سرطان مردان (با بروز 18 نفر در 100،000 نفر) و سومین سرطان زنان ایرانی (بروز 14 نفر در 100،000 نفر) است. توزیع بروز و میرایی سالانه سرطان مری در ایران بسیار متفاوت است ولی بطورکلی به ترتیب 6500 و 5800 نفر در سال گزارششده است(5). تقریبا از 35000 مورد مرگ و میر سالیانه ناشی از سرطان در ایران، حدود 5800 مرگ ناشی از سرطان مری است(1, 6).
نرخ بروز سنی سرطان مری در غرب، شمال غرب، شمال و شمال شرق ایران بیشتر از سایر مناطق است(7). بررسی میزان بقای سرطان مری در کشور میزان بقای یک ساله سرطان مری در ایران را 47% و بقای 5 ساله را 12% نشان میدهد. کمترین و بیشترین بقای 5 ساله به ترتیب مربوط به تهران (4%) و رشت (80%) بود(1). میزان بقای یک و پنجساله سرطان مری در استان اهواز به ترتیب 6% و4% برآورد شد که با سایر نقاط ایران تفاوت چندانی ندارد(8).
"برای دستیابی سریع به اپیدمیولوژی سرطان ها در استانهای ایران اینجا کلیک نمایید."
"اگر سوالی دارید، بپرسید."
8. سبزعلیپور. بررسی میزان بقاء بیماران مبتلا به سرطان مری مراجعه کننده به بیمارستان گلستان اهواز از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۲: دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran; 2015.
نویسنده: محبوبه ایوبی، کارشناس ارشد آمار زیستی