موسسه سنین CNIN Institute

پيشگیرى از سرطان پروستات

Prostate Cancer Prevention


 

اجتناب از ريسك فاكتورها و افزودن بر عوامل پيشگيرانه و حفاظتى، ممكنست به پيشگيرى کمک نماید.

 

فاکتورهای محفاظتى کاهنده ريسك ابتلا به سرطان پروستات:

  • فولات، (يك نوع ويتامين B): 

در مواد غذايى گياهى به طور طبيعى وجود دارد و از ميزان ريسك ابتلا به سرطان پروستات، اندكى مى كاهد.

 

  • داروهاى فیناستراید و دوتاستراید:

كه براى كاهش هورمون هاى مردانه (كه در بدن توليد مى شوند) به كار مى رود و مانع عمل كرد آنزيم مورد لزوم در فرايند تبديل هورمون توستسترون به DHT، مى شود. ميزان بيش از مقدار طبيعى DHT، نقشى در ايجاد سرطان دارد. تحقيقات نشان از تاثير اين داروها بر كاستن از ميزان ابتلا به سرطان پروستات دارند، اما مشخص نيست كه آيا از ميزان مرگ و مير، (به علت سرطان پروستات) نيز مى كاهند يا خير.

تحقيقات پيشگيرى از سرطان، (PCPT) مطالعه اى در مورد احتمال اين كه داروى Finasteride، براى پيشگيرى از سرطان پروستات در مردان سالم ٥٥ سال به بالا، مفيد فايده است را به انجام رسانيده است. اين مطالعه، نشان داد مردانى كه از اين دارو استفاده نمودند، كمتر به سرطان پروستات مبتلا شدند. و نيز مردانى كه روی فینستراید به سرطان پروستات مبتلا شدند تومورهاى تهاجمى ترى در آن ها شكل گرفته است، و ميزان مرگ و مير در هر دو گروه برابر بود. مردانى كه از Finasteride استفاده كرده بودند از عوارض جانبى آن مانند: عدم تمايل جنسى، اختلال نعوظ (Erectile dysfunction)، ويا بزرگ شدن پستان ها (Gynecomastia)، در رنج بودند.
تحقيق (REDUCE) كاستن از ميزان ابتلا به سرطان، با استفاده از داروى Dutasteride، مطالعه اى انجام داد مبنى بر اينكه، آيا اين دارو مى تواند در مردان ٥٠ تا ٧٥ ساله اى كه از ريسك ابتلاى بالاترى برخوردار هستند، از ايجاد سرطان پروستات پيشگيرى كند يا خير. اين مطالعات پيشگيرى، نشان داد، ميزان ابتلا در ميان كسانى كه از دارو استفاده كرده بودند، شيوع كمترى داشت، اما، اثرات جانبى همچون ضعف در نعوظ، عدم تمايل جنسى، ناتوانى نسبى در مقاربت، كم شدن منى، و بزرگ شدن پستان ها، مشاهده شد.
 

فاکتورهای بی تاثير یا تاثير نامشخص بر ريسك ابتلا به سرطان پروستات:

  • عنصر معدنى سلنيوم و ويتامين E:

تحقيقات SELECT، در مورد اينكه آيا تركيب عنصر معدنى سلنيوم و ويتامين E، براى جلوگيرى از سرطان پروستات موثر است يا خير، انجام شده و در اين کارآزمایی، سلنيوم و ويتامين E، خواه به صورت تركيب و خواه هريك جداگانه به مردان سالم ٥٥ سال به بالا (و در نژاد افريقايى - امريكايى، ٥٠ سال به بالا ) داده شده، و در عمل مشخص شد كه هيچ كدام از روش ها، نتوانسته اند تاثيرى بر پايين آوردن ريسك ابتلا به سرطان پروستات داشته باشند.

تاکنون مطالعات مزایایی برای مصرف مکمل‌های حاوی مواد مغذی آنتی‌ اکسیدان‌ مانند ویتامین E یا سلنیوم نشان نداده اند. یک مطالعه وسیع به­ تازگی نشان داد که مکمل‌های ویتامین E ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را کمی افزایش دهد. مطالعات متعدد نشان می­ دهند که ممکنست رژیم‌های غذایی با کلسیم بالا و غذاهای لبنی خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهند.

 
  • رژيم غذايى:

مشخص نيست كه كاستن از چربى ها و يا افزودن به ميوه ها در رژيم غذايى، كمكى به كاستن از ريسك ابتلا، يا كاستن از ميزان مرگ مير مى كند يا خير. در تحقيقات PCPT ،مشخص شد كه اسيد هاى چرب خاص بر ريسك سرطان هاى با grade بالا پروستات مى افزايند، حال آنكه ديگر اسيد هاى چرب از ريسك ابتلا به سرطان هايى با تومور با grade بالا، كاسته اند.

 

  • مولتى ويتامين ها:

اثباتى بر اين مطلب كه مصرف دايمى مولتى ويتامين ها، بر ريسك سرطان پيشرس يا موضعى  پروستات مى افزايد، در دست نيست. اما يك مطالعه گسترده نشان داد كه ريسك ابتلا به سرطان پيشرفته پروستات در ميان مردانى كه در هفته بيش از ٧ مرتبه از مولتى ويتامين استفاده كرده بودند، بيشتر است.

 
  • ليكوپن (ماده آلى توليد شده در گوجه فرنگى پخته):

اندكى از مطالعات نشان از ارتباط بين كم شدن ريسك ابتلا به سرطان پروستات با رژيم هاى غذايى مملو از ليكوپن دارند، اما، بيشتر مطالعات نتوانستند ارتباطى مابين اين دو موضوع، بيابند.

 

  • ویتامین D:

عامل مهار کننده کانسر پروستات است و از طریق گیرنده عمل می کند. البته دیده شده که مصرف بیش از حد ویتامین D می تواند موجب افزایش بروز کانسر پروستات شود.

 

مطالعات متعدد نشان می‌دهند که ممکنست مواد مغذی موجود در برخی از سبزیجات خاص (ازجمله گوجه‌ فرنگی، سبزیجات تیره شلغم مانند کلم ­ها، سویا، لوبیا و سایر حبوبات) یا ماهی با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات بویژه پیشرفته‌ ترین سرطان های پروستات مرتبط باشد.

از کارآزمایی های بالینی برای مطالعه راههای پيشگيرى از سرطان، استفاده مى شود و روش هاى جديد پيشگيرى در اين کارآزمایی های بالینی مورد آزمايش و امتحان قرار مى گيرد.
اجتناب از ريسك فاکتورها، و، به كار گيرى عوامل حفاظتى و ايمنى ممكن است در امر پيشگيرى كمك كند، ريسك فاكتورها شامل كشيدن سيگار، اضافه وزن و چاقى، عدم فعاليت ورزشى و تحرك كافى، هستند، و افزودن بر عوامل پيشگيرانه، شامل اجتناب از دخانيات و تحرك كافى، ممكن است ريسك ابتلا را كاهش دهند. در حال حاضر، رژیم غذایی و فعالیت بدنی به‌ احتمال زیاد بهترین توصیه در مورد کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات است:
  •  مصرف حداقل 2 و نیم پیمانه از انواع مختلف سبزیجات و میوه ها در روز.
  •  فعالیت فیزیکی.
  •  حفظ کردن وزن سالم.
با پزشك خود  يا ساير متخصصين در مورد چگونگى كاستن از ريسك ابتلا، مشورت و صحبت نماييد.
 
 

مترجم: نادر قطمیری، کارشناس زبان انگلیسی
 
منبع: Smith & Tanagho's General Urology, 18e    
گردآورنده: عبدالصبور خردو، دانشجوی پزشکی
 
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن