موسسه سنین CNIN Institute

سوالات متداول ارتباط جنسى و سرطان زنان

Usual Questions about Sexual Relation & Women Cancer


 

سوالات شایع درمورد سرطان و رابطه جنسی:

آیا رابطه جنسی حین درمان برای همسر یا بیمار مضر است؟

بايد بدانيم كه برخى از داروهاى شيمى درمانى، (بعدازانجام درمان) درمقادير اندك در ترشحات "واژن" وجود دارند. بهتر است كه شريك جنسى شما، در دوران درمان وتا دو هفته بعد از درمان از "كاپوت و كاندوم" استفاده نمايد. انجام برخى از پرتودرمانى ها نيز ايجاب مى نمايد كه "در هنگام مقاربت" اقدامات احتياطى براى مدت معينى انجام پذيرد. در اين موارد با پزشك خود صحبت نماييد. برخى درمان هاى سرطان براى جنين بسيار مضر هستند و اقدامات "پيشگيرانه" بايد انجام شود تا حاملگى اتفاق نيفتد. (با گروه درمانى در مورد بهترين روش "ضدباردارى" مناسب شما، گفتگو كنيد.)

 

بیمار مبتلا به سرطان، "چه موقع نبايد اقدام به ارتباط جنسى نمايد"؟

شما باید در مورد نوع ارتباط، در دوره درمان و پس از آن، با پزشك متخصص و گروه درمانى خود صحبت و مشورت نماييد تا با توجه به شرايط ويژه شما، دستورات و توصيه هايى به شما بشود، اما در اين جا راهنمايى هايى را ارائه مى دهيم:

  • هنگام بهبودى از جراحى، مقاربت مى تواند موجب خونريزى و فشار بر جاى زخم شود و نيز ريسك ابتلا به عفونت ها را بالا مى برد. زمان مناسب "همخوابگى"، (سكس) در موارد مختلف متفاوت است و بستگى به نوع عمل جراحى و چگونگى بهبود شما دارد.
  • برخى سرطان ها مانند مثانه و يا دهانه رحم، ممكن است موجب خونريزى در ناحيه تناسلى و مجارى ادرارى بشوند. اگر پس از "مقاربت"، خون ريزى زيادى وجود دارد، با تیم درمان سرطان در مورد آن صحبت كنيد و تا زمان بهبودى كامل در ناحيه مورد عمل، "خويشتن دار" باشيد.
  • حين مقاربت، با دقت مراقب "كاتتر تزريق" ى كه به شما وصل است، باشيد.
  • هنگام معالجه سرطان، سيستم ايمنى بدن خوب عمل نمى كند، و احتمال اين كه ابتلا به عفونت ها پيش بيايد زيادتر مى باشد. اگر شما به حدى از بهبودى رسيده ايد كه در بيرون و اجتماع باشيد، مقاربت اشكالى ندارد، اما اگر در بيمارستان باشيد، در مورد بوسه دادن، در آغوش گرفتن، و يا تماس هاى جنسى، با گروه درمانى گفتگو كرده و مشورت نماييد.
  • براى اجتناب از عفونت هاى مجارى ادرارى، اقدامات زيادى مى توان انجام داد، برخى باكترى هاى عامل آن، با ادرار نمودن بعد از "جماع" (مقاربت)، از بدن بيرون رانده مى شوند. (برخى پيشنهاد مى كنند كه قبل از شروع به ارتباط جنسى ناحيه تناسلى را خوب شستشو شود و مايعات نيز نوشيده شود.). اگر مكرراً به عفونت ادرارى مبتلا مى شويد، ممكنست براى شما آنتى بيوتيك تجويز شود.
  • اگر شما متوجه زخم، برجستگى، كهير ... روى آلت شريك جنسى خود شديد، يا ديديد كه از مجراى انتهاى آلت، ترشحات سفيد يا سبز متمايل به خاكسترى (به غير از مايع پُر رنگ منى)، خارج مى شود، اول علت را دريابيد، سپس اگر خواستيد اقدام به مقاربت (سكس) نماييد.
  • هميشه از يك كاندوم براى ارتباط با شريك جنسى خود استفاده كنيد تا از ابتلا به بيمارى هاى مقاربتى دور باشيد.
  • زمانى تصور مى شد مواد شيميايى مخصوص ضدحاملگى و كشنده اسپرم، (به صورت ژل) بر عليه باكترى ها و ويروس ها نيز عملكرد خوبى دارند. اما برخى مطالعات نشان داد زنانیکه از يك محصول شيميايى ويژه (ضدحاملگى) محبوب بنام (N-9) نانوکسینول-9 استفاده میکردند، به احتمال بيشتری به ويروسHIV يا "ايدز" مبتلا میشدند. برخى كاندوم هاى "چرب" نيز اين ماده را دارند، كه مى توانيد با خواندن بروشور آن، متوجه وجود آن بشويد. اگر واژن شما حساس، ويا خشك شده باشد، استفاده از اين ژل ها، فوم ها، يا پوشش ها ممكن است مسئله را حادتر نمايد، و موجب درد هم بشود. كِرم هاى با "پايه آب"  و مرطوب كننده هاى واژن، براى خشك شدگى كاربرد خوبى دارند (به قسمت خشكى واژن در سايت نگاه كنيد).

 

چگونگى دريافت كمك از افراد متخصص در زمينه فعالیت جنسی:

اولين گام در يارى جستن براى يك "مشكل جنسى"، پرس و جو و مشورت با تیم درمان سرطان شما مى باشد.
در مورد سوالات خود (هرچه باشند) شرمنده نباشيد. پزشكان مرد از همه چيز بعد از درمان مطلع هستند، با اين وجود اگر در گفتگو با آنان راحت نيستيد، از پرستاران يا ساير زنانى كه در تیم درمانى فعاليت دارند، بخواهيد كه پرسش هاى شما را به پزشكان ارجاع دهند. بعضى مراكز درمانى هم، برنامه هايى براى آموزش به شما و پاسخ گويى به پرسش هاى شما دارند. اگر تیم درمان سرطان، قادر به پاسخ گويى نبود و يا احساس كرديد كه قانع نشده ايد، به پزشك متخصص زنان رجوع كنيد و چنانچه مشكل در ارتباط جنسى، از عدم تعادل هورمونى باشد، يك فوق تخصص غدد، كمك هاى مورد لزوم را (پس از انجام آزمايشات لازمه) به شما ارائه خواهد داد.


برنامه توانبخشى جنسى در مراكز درمان سرطان:
در سال هاى اخير، كلينيك هاى پزشكى و مراكز درمانى اقدام به آموزش و گسترش دانسته ها به عموم مردم در موارد مختلف "ارتباط جنسى، همخوابگى و يا اصولاً سكس" نموده اند و درضمن از دانش متخصصين روانشناس و روان درمان و يا حتى روان پزشك حرفه اى، در اين راه، بهره مند مى باشند.
با انجام معاينات و پرسش هاى متعدد، آموزش هاى مناسب و پاسخ هاى قانع كننده براى شما و يا شريك جنسى شما (در زمينه هاى مختلف ومتعدد سكس)، خواهند داشت.
"سكس تراپى"، يك نوع (زير شاخه) از روان درمانى است كه در طى ١٠ تا ٢٠ جلسه بر روى حل يك مشكل و يا مشكلات در ارتباط جنسى افراد (يك نفر يا بين دو نفر شريك جنسى)، تمركز نموده و سعى مى نمايد آن را در جهت صحيح هدايت كند. سكس تراپيست ها، معتقدند كه عادات "بد" را در ارتباط جنسى تغيير داده و به افراد، سایر تكنيك هاى ارتباط جنسى و همخوابگى را ياد میدهند، تا رضايت هر چه بيشتر فراهم شود. همچنين، راه هاى كنترل و تسلط بر اضطراب و استرس نيز، به شما آموخته مى شود. (سكس تراپيست حتماً بايد متخصص باشند و نه تنها روان شناس، بلكه دوره هاى ويژه در حل مشكلات ارتباط جنسى دیده باشد.)

WWW.aasect.org
WWW.helpstartshere.org
دو سايتى هستند كه براى كسب اطلاعات همه جانبه در مورد "سكس تراپى" مى توانيد به آن ها رجوع نماييد (فقط به زبان انگليسى)
فقط سكس تراپى نيست كه كمك كننده است، بلكه روان درمانى هم براى داشتن احساس بهترى از بدن و درك تغييرات ايجاد شده درآن (بدليل درمان هاى سرطان)، يارى دهنده بسيار خوبى است و كمك مى كند كه شما و شريك جنسى شما، بهتر و واقع بينانه تر با پرسش ها، مسائل و حقايق كنار بياييد.
(يك روان پزشك، هم دكتراى پزشكى است و هم تخصص در روان پزشكى دارد، اما يك روان شناس، فقط روان درمان گر و مشاور است و نمى تواند دارو به شما تجويز نمايد.)


از چه چيزهايى بايد پرهيز نمود؟

اغلب مردان و زنان براى مسائل و مشكلات جنسى خود به ديگر افراد غير متخصص (صرفاً چون با آن ها احساس راحتى دارند) مراجعه مى نمايند. بايد بدانيد كه بسیاری از این افراد در مورد بسياری از جنبه هاى ارتباط سالم جنسى، ناآگاه هستند و اطلاعات آنها  دردسر ساز است. مشکلات جنسی بسیار شایع و آزار دهنده است و بسیاری افراد از درمانهای تایید نشده استفاده میکنند. قرص ها، شربت ها، معجون ها، پودر ها و يا گياهان تقويت كننده توان جنسى، تمايل، و يا "لذّت"، سرد مزاجى بانوان و غيره كه به اشكال مختلف و با اسامى وسوسه كننده توسط: رمال ها، عطارها، ... و ديگر افراد غير متخصص، تجويز مى شوند، غيراز افزودن بر مشكل، هنر ديگرى ندارند و اغلب زيان آور نيز مى باشند. حتماً در مورد هر چيزى كه مى خواهيد امتحان كنيد، از قبل با گروه درمانى خود مطرح نمایید و مشورت و راهنمايى هاى تجربى آنان را از به کار گیرید.

 


منبع: American Cancer Society 2017

مترجم: نادر قطمیری، کارشناس زبان انگلیسی

بازبینی: سیدسعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی


درمان عوارض سرطان

««اطلاعات درمانی ارایه شده توسط ما، جایگزین طبابت پزشک و تیم درمان شما نیست. هدف ما کمک به شما و خانواده شما است تا درباره درمان عوارض سرطان اطلاعات صحیحی داشته باشید و بدانید در برخورد با این عوارض در منزل چه کار باید کرد. برخی از عوارض ذکر شده نادر است و عوارض شایع نیز در تمام بیماران رخ نمی دهند. قویا توصیه می کنیم در صورت بروز هر گونه علایم غیر عادی به تیم درمان اطلاع دهید.»»