درمان لنفوم مرتبط با HIV:
چه پزشکانی "لنفوم مرتبط با HIV" را درمان می کنند؟
بر اساس گزینه درمان ممکنست پزشکان مختلفی در تیم درمان شما باشند. این پزشکان عبارتند از:
- فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی: پزشک فوق تخصصی که سرطان را با داروهای شیمی درمانی، تارگت تراپی و ایمونوتراپی درمان می کند و کل برنامه درمانی شما را طرح ریزی می کند.
- متخصص یا فوق تخصص عفونی: پزشک متخصص یا فوق تخصصی (متخصص داخلی، فوق تخصص عفونی) است که HIV را با دارو درمان می کند.
ممکنست بسیاری از تخصص های دیگر هم بخشی از تیم درمان شما باشند، شامل: پزشک دستیار، پرستار، متخصص تغذیه، روانشناس، مددکار اجتماعی و ... .
افراد مبتلا به HIV در ریسک بالای ابتلا به لنفوم غیرهوچکین هستند. اگرچه افراد مبتلا به عفونت HIV تمایل دارند به انواع تهاجمی تر لنفوم مانند DLBL، لنفوم اولیه مغز یا بورکیت مبتلا شوند اما چشم انداز آنها در سال های اخیر خیلی بهبود یافته است. استفاده از داروهای ضد رتروویروسی بسیار فعال (HAART) برای درمان HIV به بیماران کمک کرده است تا درمان (شیمی درمانی و ایمونوتراپی) را بهتر تحمل نمایند.
مشکل اصلی در گذشته بیماران مبتلا به HIV ای بود که در ابتدای درمان لنفوم شمارش سلولی پایینی داشتند و دادن دوز کامل شیمی درمانی را با مشکل مواجه می کرد. این مشکل تا حدودی با ظهور HAART و داروهایی که به بدن کمک می کنند سلول های خونی جدید بسازد برطرف شده است. هنوز پزشکان شیمی درمانی را با احتیاط می دهند و سلول های خونی را از نزدیک مونیتور می کنند. HIV می تواند گلبول های سفید (بعنوان CD4 شناخته می شوند) را پایین بیاورد. افرا با CD4 پایین با درمان ریتوکسیماب مشکلات بیشتری دارند بنابراین برخی صاحبنظران از این دارو برای بیماران با CD4 پایین استفاده نمی کنند.
اغلب صاحبنظران معتقدند که پیش آگهی لنفوم مرتبط با HIV بیشتر بستگی به سیر HIV دارد تا لنفوم. درمانهای مدرن ضد HIV اغلب می توانند نارسایی ایمنی بیماران مبتلا به AIDS را کنترل نمایند، بنابراین چشم انداز بیمارانی که دچار لنفوما شده اند بهبود یافته است.
درمان لنفوم بستگی به نوع لنفوم دارد.
یکی از رژیم های شیمی درمانی این بیماران رژیم (EPOCH) است که شامل داروهای اتوپوزاید، پردنیزولون، وین کریستین (اونکوین)، سیکلوفسفامید و دوکسوروبیسین می شود.
یک استفاده استروئیدها (کورتون) زمانی است که توده های مغزی علامت دار وجود داشته باشد.
درنهایت از پیوند اتولوگ مغز استخوان و سلولهای بنیادی نیز پس از شیمی درمانی و پاسخ به درمان استفاده می شود تا مانع از عود مجدد لنفوم شود.
برای بیوپسی و زمانی که تومور علایم فشاری، انسدادی یا سوراخ شدن عضو را دارد جراحی نیز انجام می شود.
"اگر سوالی دارید، بپرسید."
منبع: American Cancer Society 2018
Medscape 2018
مترجم: محمد کارگری، داشجوی پزشکی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی