درمان متاستاز به کبد
Treatment of Liver Metastasis
مقدمه:
گسترش سرطان به کبد سبب کاهش اشتها و احساس خستگی می شود. بعضی بیماران در ربع فوقانی راست شکم احساس درد می کنند (محل استقرار کبد). معمولا درد در مقایسه با بی اشتهایی و احساس خستگی حس پررنگی نیست.
با استقرار سرطان در کبد کارکرد این عضو آسیب می بیند. در صورت داشتن عملکرد طبیعی بیلی روبین پایین است. اما در صورت از کار افتادگی کبد بیلی روبین بالا می رود که به آن زردی می گویند و موجب زرد شدن پوست و چشم ها می شود. گذشته از این کبد برخی مواد سمی از جمله آمونیاک را از خون دفع می کند. اگر کبد درست کارنکند حجم و مقدار آمونیاک افزایش یافته و مغز را نیز از کار می اندازد. که به این پدیده انسفالوپاتی کبدی می گویند و علایم آن گیجی، خواب آلودگی و حتی اغما است. سرطان کبد حتی می تواند منجر به تجمع مایع در شکم شود که در بخش قبلی توضیح داده شده است.
- درمان متاستاز به کبد:
- اگر کمتر از 5 تومور سرطانی در کبد وجود داشته باشد می تواند با جراحی یا ابلیشن (درمان تخریبی) درمان شود.
- اگر تعداد تومورها بیشتر باشد شیمی درمانی کمک کننده است. شیمی درمانی تومورهای کبد از راه سیاهرگهای محیطی (در بازوی بیمار) یا مستقیما از راه شریان کبدی انجام می شود.
- گاهی شیوه ای استفاده می شود که در آن جریان خون تومور سرطانی قطع می شود که به آن آمبولیزاسیون می گویند.
- انسفالوپاتی کبدی با داروی مسهلی بنام لاکتولوز و چند نوع آنتی بیوتیک درمان می شود. بیمار باید رژیم کم پروتئین دریافت نماید.
منبع: کتاب "سرطان آغاز یا پایان 1394" برگرفته از American Cancer Society 2015
بازنویسی: لیلا دستغیب، کارشناس ارشد توانبخشی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی