مقدمه سرطان کلیه
Introduction to Kidney Cancer
کارسینوم سلول کلیوی (RCC) 95% نئوپلاسم های بدخیم کلیه و 3% از تمام سرطان های بالغین را تشکیل میدهد. بسیاری از عوامل محیطی به عنوان عوامل احتمالی ایجاد بیماری به حساب می آیند که قوی ترین ارتباط با مصرف سیگار است.
کلیه ارگانی لوبیا شکل به اندازه یک مشت است. ما دو کلیه داریم. آنها در قسمت پایینتر شکم و در هر طرف ستون فقرات قرار دارند. هدف اصلی آنها پاک کردن خون، حذف مواد زائد و تولید ادرار است.
در سرطان کلیه سلولهای کلیه به سلولهای سرطانی تبدیل و از کنترل خارج میشوند و تومور را تشکیل میدهند. تقریباً تمام سرطانهای کلیه در ابتدا از پوشش لولههای کوچک کلیه شروع میشوند. این نوع سرطان کلیه به نام کارسینوم سلول کلیوی (RCC) نامیده میشود. خبر خوب این است که اکثر سرطانهای کلیه قبل از گسترش آن (متاستاز) به اعضا کشف میشوند و سرطانهایی که در ابتدا پیداشدهاند براحتی و با موفقیت درمان میشوند. بااینحال، این تومورها میتوانند قبل از اینکه شناسایی شوند رشد کنند و نسبتاً بزرگ شوند.
انواع سرطان کلیه
Kidney Cancer Types
نئوپلازی سلول کلیوی، گروهی ناهمگون از تومورهای با ویژگی های هیستوپاتولوژیک، ژنتیک و بالینی جدا هستند که از موارد خوش خیم تا بدخیم با درجه بالا متغیر هستند. این تومور ها بر اساس شکل و بافت شناسی تقسیم بندی می شوند. این دسته ها شامل کارسینوم سلول های روشن (60%موارد)، و تومور های مجاری جمع کننده یا بلینی (bellini) (<1%) میشوند.
-
کارسینوم کلیه با سلول های روشن (Clear cell):
شایع ترین نوع بوده و عامل 75% از سرطان های کلیه است. اگرچه اکثریت آنها تک گیر بوده ولی اشکال خانوادگی یا همراه با بیماری VHL نیز دیده میشود.
- کارسینوم پاپیلاری سلول کلیوی:
- عامل 15% سرطان های کلیه است. همانطور که از نام آنها بر می آید، طرح رشد پرز مانند دارند. این تومور ها اغلب چند کانونی و دوطرفه بوده و به صورت تومور های مراحل اولیه تظاهر می کنند. مثل کارسینوم سلول روشن انواع تک گیر و خانوادگی دارند. ناهنجاری کروموزوم 3 در سرطان های پاپیلاری سلول کلیوی دیده نمی شود. عامل اصلی در سرطان پاپیلاری سلول کلیوی، پروتوانکوژن MET است که روی کروموزوم 7q31 قرار دارد.
نادر ترین نوع بوده و فقط 5% موارد کارسینوم سلول کلیوی را شامل میشود. این ها از سلول های واقع در بین لوله های جمع کننده منشا میگیرند. تومور های کروموفوب سیر بالینی تدریجی و خوبی دارند.
آنکوسیتوم ضایعه پاتولوژی مشخص با سیر بالینی خوش خیم هستند که حدود 3-7% تومور های کلیه را تشکیل میدهند. نسبت ابتلا مرد به زن تقریبا دو برابر میباشد. اغلب به صورت اتفاقی در یک تصویربرداری کشف می گردد.
-
کارسینوم لگنچه کلیه و حالب:
هرساله 5000 مورد کنسر لگنچه کلیوی و حالب روی می دهد. همگی از نظر بیولوژی و ظاهر شبیه کنسر مثانه و کارسینوم های سلول ترانزیشنال هستند. تومور لگنچه از حالب شایع تر بوده و در مردان شایع تر از زنان می باشد. سن متوسط ابتلا 65 سال و مرگ و میر در زنان بیشتر از مردان است. 25-50% از بیماران با تومور حالب و لگنچه، در آینده دچار تومور مثانه خواهند شد. کارسینوم سلول ترانزیشنال عامل بیش از 90% تومور های حالب و لگنچه است. 5% تومور های حالب و لگنچه سرطان سلول های سنگفرشی بوده که در لگنچه شایع تر است و به طور ناگهانی با سنگ شاخ گوزنی همراهی دارد. آدنوکارسینوم نادر است و غالبا همراه سنگ، التهاب و انسداد مزمن بوده و در مراحل پیشرفته بروز میکند.
"اگر سوالی دارید، بپرسید."
منبع: 2107 American Cancer Society
Minesh Khatri, MD on October 20,2016 WebMD Medical Reference Reviewed by
مترجم: فاطمه عرفانی، کارشناس زبان انگلیسی
منبع: Harrisons Principles of Internal Medicine 19e
Robbins and Cotran Pathologic Basis of Disease 2017
Smith & Tanagho's General Urology, 18e
گردآورنده: سیده صبا مظلومی، دانشجوی پزشکی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی