موسسه سنین CNIN Institute

6 روش کاهش ریسک سرطان روده بزرگ و راست روده (کولورکتال)

سرطان کولورکتال (کولون (روده بزرگ) و رکتوم (راست روده)) یکی از شایعترین سرطان ها در کل دنیا است. از هر 20 امریکایی یک نفر در طول زندگی دچار سرطان روده بزرگ یا راست روده می شود. اما اقداماتی وجود دارد که شما می توانید برای کاهش ریسک سرطان کولورکتال انجام دهید.

6 راه برای کمک به حفظ سلامت کولورکتال وجود دارد.

1.غربالگری سرطان کولورکتال انجام دهید.

غربالگری ها تست هایی هستند که قبل از بروز علایم و نشانه ها انجام می شوند. "غربالگری سرطان کولورکتال" می تواند پولیپ ها (برآمدگیهای به داخل لوله روده ناشی از رشد سلول ها) را قبل از سرطانی شدن کشف نماید. این تست ها همچنین می توانند سرطان کولون یا رکتوم را زودتر کشف کنند زمانیکه درمان ها به احتمال بیشتری موفقیت آمیز هستند.

انجمن سرطان امریکا توصیه می کند برای افرادیکه ریسک ابتلای متوسط دارند (بدون فاکتورهای خطر ارثی و ژنتیکی) از 45 سالگی غربالگری شوند. درباره اینکه چه موقع باید غربالگری را شروع نمایید و اینکه چه تست هایی برای شما مناسب است با پزشکتان صحبت کنید.

 

2. سبزی، میوه و غلات کامل را به وفور مصرف نمایید.

رژیم های حاوی مقادیر فراوان سبزیجات و میوه ها و غلات کامل با کاهش ریسک سرطان کولون و رکتوم همراه است. گوشت قرمز (خوک، گوساله، گوسفند) و گوشتهای فرآوری شده (هات داگ و سوسیس، کالباس) را کمتر مصرف نمایید، زیرا با افزایش ریسک سرطان کولورکتال همراه هستند.

 

3.ورزش منظم انجام دهید.

اگر از نظر بدنی فعال نیستید، شانس بالاتری برای ابتلا به سرطان روده بزرگ و رکتوم دارید. افزایش فعالیت می تواند به کاهش ریسک کمک نماید. "بیشتر بدانید"

 

4.مواظب وزن خود باشید.

اضافه وزن یا چاقی ریسک ابتلا و مرگ ناشی از سرطان کولون یا رکتوم را افزایش می دهد. خوردن غذاهای سالمتر و افزایش فعالیت می تواند به شما کمک نماید وزن خود را کنترل نمایید."بیشتر بدانید"

 

5.سیگارنکشید.

افراد سیگاری بیشتر از غیرسیگاری ها به سرطان کولون یا رکتوم دچار می شوند و می میرند. اگر سیگاری هستید و می خواهید قطع کنید با کمک گیری از پزشک راحتتر می توانید و موفق تر عمل می کنید."بیشتر بدانید"

 

6.الکل مصرف نکنید.

استفاده از الکل ریسک سرطان کولورکتال بالاتری دارد."بیشتر بدانید"

 

تغییر برخی از این شیوه های زندگی می تواند ریسک خیلی از کنسرهای دیگر و نیز سایر بیماریهای جدی مانند بیماریهای قلبی و دیابت را نیز پایین بیاورد. ارتباط بین رژیم غذایی، وزن، ورزش و ریسک سرطان کولورکتال مانند بسیاری از سرطان های دیگر جزو قویترین ارتباطات است.

 

عوامل خطری که شما نمی توانید آنها را تغییر دهید.

اطلاعات اخیر نشان داده است که موارد جدید سرطان کولورکتال در جوانترها رو به افزایش است. به همین خاطر است که انجمن سرطان امریکا توصیه می کند غربالگری برای افراد معمولی از سن 45 سال شروع شود. اما برخی افراد فاکتورهای خطر مشخصی دارند که موجب می شود به احتمال بیشتری دچار سرطان روده بزرگ شوند به همین خاطر این افراد باید از سنین پایین تری غربالگری را شروع کنند و به دفعات بیشتری نیز این کار را انجام دهند.

یکی از این فاکتورهای خطر، سابقه خانوادگی سرطان کولورکتال یا پولیپ های پیش سرطانی بخصوص در .الدین، برادرها و خواهرها یا بچه ها است. از هر 5 نفر مبتلا به سرطان روده بزرگ یا رکتوم یک مورد دارای سابقه خانوادگی سرطان  روده بزرگ است. سابقه خانوادگی سایر مشکلات کولورکتال نیز می تواند ریسک را بالا ببرد مانند سندرم های ارثی ای چون پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی FAP یا سرطان ارثی غیر پولیپوز کولون  یا همان سندرم لینچ (HNPCC). "بیشتر بدانید"

سابقه شخصی شما نیز می تواند ریسک شما را بالاتر ببرد. مثلا اگر در گذشته پولیپهای پیش سرطانی کولون داشته اید احتمال ابتلا به سرطان کولون یا رکتوم در شما بالاتر است. داشتن سایر شرایط مانند کولیت اولسرو یا کرون یا دیابت نوع 2 نیز ریسک سرطان کولورکتا را در شما بالا می برد. اگر هرکدام از این مشکلات را داشتید با پزشکتان درباره گزینه های غربالگری مناسب مشورت کنید.

 

منبع: American Cancer Society May 30, 2018
مترجم: سیدسعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

تعداد بازدید : 537
تاریخ درج خبر : شنبه 10 آذر سال 1397