موسسه سنین CNIN Institute

باورهای نادرست: درمان سرطان 2


 

11- باور نادرست: درمان سرطان بيشتر از خود سرطان، موجب ناراحتى مى شود.

درست: اين باور به اين خاطر شکل گرفته كه اشخاص، عوارض متعدد و شديدى را (بر اثر گذراندن شيمى درمانى یا پرتودرمانى) در افراد سرطانى می بینند. همچنین اين اعتقاد وجود دارد كه درمان متعادلی براى سرطان وجود ندارد و درمان ها براى بدن بسيار مضرند و صدمات شان بيشتر از منافع آنها مى باشد. گاهى گفته شده كه درمان فقط باعث زجر و عذاب اضافه پيش از مرگ، مى شود. بزرگترين دليل براى اين داستان ها، اينستكه: سرطان هايى كه در مراحل پيشرفته تشخيص داده شده اند و به ديگر اندام ها سرايت (متاستاز) كرده اند، احتياج به روش هاى شديد و توام درمانى دارند (كه اغلب نتايج درخشانى هم از آنان ديده نمى شود) که عوارض شديدى را نیز به دنبال دارند و اشخاص را در مورد مفيد بودن آن ها دچار سردرگمى و ترديد مى نمايد. واقعيت اينستكه اگر سرطان در مراحل اوليه كشف شود، احتمال معالجه شدن آن زیاد است. آنها كه نگران عوارض بعدى درمان هستند، بايد قبل از شروع درمان، داشتن زندگى طولانى تر و "با كيفيت تر" را با سختى درمان و عوارض آن بسنجند و سپس تصميم بگيرند.

اگر چه درمان سرطان، مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی، می تواند عوارض جانبی ناخوشایند و گاهی اوقات جدی داشته باشد. پیشرفت های اخیر منجر به کشف درمان های فراوان دارویی و پرتودرمانی شده اند که بسیار قابل تحمل تر از گذشته است. به مدد پیشرفتهای پزشکی، شیوع و شدت علایمی مانند تهوع و استفراغ شدید، ریزش مو و آسیب بافت های سالم بسیار کمتر از گذشته است. با این حال، مدیریت عوارض جانبی با درمان های تسکینی، بخش مهمی از مراقبت های سرطان است. مراقبت های تسکینی می تواند به  احساس راحتی فرد در هر مرحله از درمان کمک کند. در واقع، افرادی که هم برای سرطان و هم برای عوارض جانبی درمان می شوند علایم کمتری دارند، کیفیت زندگی آنها بهتر است و رضایت آنها از درمان بیشتر است.

 

12- باور نادرست: درمان سرطان، یعنی نمى توان در خانه زندگى كرد به شغل خود پرداخت يا فعاليت هاى روزمره را انجام داد.

درست: اغلب بیماران باید برای درمان در بیمارستان بستری شوند. در بعضی موارد ممکنست برای درمان در یک مرکز تخصصی نیاز به مسافرت باشد. گاهى لازم است براى دريافت درمان به مراكز تخصصى مراجعه شود، اما اغلب مواقع پزشكان متخصص با اطباء منطقه همكارى نموده و شما میتوانيد در زمانى كه در كنار عزيزان، دوستان يا آشنايان خود هستيد، درمان را دريافت کنید و حتى شايد بتوانيد سر كار هم برويد. حقیقت این است که بسیاری از افراد مبتلا به سرطان به صورت سرپایی درمان می شوند. تلاش های زیادی در حال انجام است تا بیماران سرطانی در طول درمان خود زندگی معمولی داشته باشند. مثلاً براى كنترل و درمان تهوع و استفراغ (عوارض شيمى درمانى) نسبت به چند سال قبل داروهاى بهتر و موثرتری در دسترس است. در نتيجه شما اغلب مى توانيد در "دوره درمان" فعال باقى مانده و كارهاى خود را تا حدود زيادى مستقلاً به انجام برسانيد.

 

13- باور نادرست: پرستار شما قادر به پاسخگويى به سوالات شما در مورد سرطان و يا نحوه درمان نيست.

درست: ما از بيماران تماس هاى تلفنى زيادى دريافت مى كنيم كه در آن ايشان خواستار گفتگو، فقط با پزشك خود هستند و نه كس ديگر، تا پاسخ سوالات خود را منحصراً از شخص وى بشنوند. اما، ما پرستاران بخش آنكولوژى دوره هاى خاصى را در تشخيص، درمان، تعيين اولويت هاى درمانى، عوارض جانبى، و بررسى نشانه ها و علائم گذرانده ايم. تمركز ما بر ايجاد روابط گرم و صميمانه توام با اعتماد كامل با بيماران و خانواده هاى آنان قرار دارد و بسيارى از سوالات مختلف شما را ما مى توانيم سريعاً پاسخ دهيم و نيازى به تعيين وقت قبلى براى ملاقات با پزشك خود نداريد. پرستاران شما، منبع ارزشمندى هستند كه مى توانند براى شما اين اطمينان خاطر را فراهم نموده و به عنوان رابط شما و شخص پزشك شما، در فواصل اوقات تعيين شده براى حضور در درمانگاه، به خوبى عمل نمايند.

 

14- باور نادرست: پرستارى از بيماران سرطانى افسرده كننده و ملالت بار است.

درست: در حقيقت اين نوع از پرستارى برعكس تصوّر، الهام بخش و رغبت برانگيز مى باشد. برخى از بيماران سرطانى با انگيزه ترين مردمى هستند كه من تا به حال ديده ام. برخی بیماران، روز بعد از شيمى درمانى با يك روسرى زيبا كه به مدل روز به سر بى موى خود بسته اند، به سر كار خود مى روند، از فرزندان و يا نوه هاى خود نگهدارى مى نمايند، در مراسم خيريه و جمع آوری كمك براى محتاجين و درماندگان فعالانه شركت مى نمايند، و در حين درمان به ديگر بيماران روحيه مى دهند تا شجاعانه به مبارزه خود ادامه بدهند. اين مبارزه می تواند شامل دوره هاى متعدد شيمى درمانى، جراحى هاى ديگر و ... تلاش براى رسيدن به يك نقطه عطف در زندگى، باشد. بيماران ما با انگيزه اند و بدون كمترين توجه به نرسيدن گاهگاه به اهداف خود،  تسليم نمى شوند. از اين عزم و اراده آن ها است كه شوق و رغبت مضاعف در پرستارى از ايشان در من پديدار مى شود.

 

15- باور نادرست: شرکت های دارویی، دولت و مجموعه های پزشکی شفای سرطان را پنهان کرده اند.

درست: هیچکس درمان سرطان را مخفی نکرده است. واقعیت این است که یک درمان منفرد برای سرطان وجود ندارد.

صدها نوع سرطان وجود دارد، و پاسخ آنها به انواع مختلف درمان ها متفاوت است.

هنوز خیلی چیزها برای یادگیری انسان وجود دارد، به همین دلیل است که تلاش های بالینی برای پیشرفت در پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان ضروری است.

 

16- باور نادرست: اکنون با سرطان دهانه رحم، نمی توانم بچه دار شوم.

درست: بیماران مبتلا به سرطان گردن رحم معمولا هیسترکتومی (درآوردن رحم) و/یا شیمی درمانی و پرتودرمانی به ناحیه لگن دریافت می کنند. اما گزینه های جدید درمانی فراوانی وجود دارد که پزشک را قادر می سازد باروری بیمار را حفظ نماید تا بیمار بتواند بجه دارشوند.

برای زنان تحت شیمی درمانی و/یا پرتودرمانی، مواردی وجود دارد که پزشکان ما می توانند قبل از شروع درمان برای حفظ باروری تلاش کنند. بعنوان مثال، آنها می توانند از فناوری های کمک باروری استفاده کنند تا تخمک ها و/یا جنین ها را منجمد کنند. یا می توانند برای زنانی که دوزهای بالایی از تابش را دریافت می کنند، با جراحی تخمدان ها را خارج از میدان تابش قرار دهند تا آنها آسیب نبینند.

 

17- باور نادرست: درمان های باروری خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد.

درست: با توجه به ارتباط استروژن با سرطان پستان، درمان های باروری مورد سوء ظن قرار گرفته اند. اما مطالعات متعدد آینده نگر نشان داده اند که مادران خطر ابتلا به سرطان پستان ندارند. در حال حاضر، مطالعات بزرگ و طولانی مدت، تصادفی، این نگرانی را به طور کامل حذف نکرده است؛ برای یافتن جواب قطعی، تحقیقات بیشتری لازم است.

 


منبع: 10 Persistent Cancer Myths Debunked , Cancer Research UK

مترجم: نادر قطمیری، کارشناس زبان انگلیسی

بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی


 

 

««موسسه سرطان نیازمند ایده های نوین (سنین) معرفی اعتقادات نادرست سرطان را وظیفه خود می داند. ما معتقدیم تشخیص باورهای اشتباه و دسترسی به اطلاعات صحیح حق شماست. بیاییم برای اینکه بازیچه دست شایعات و سودجویان نشویم هیچ مطلبی را حداقل در زمینه سرطان بدون منبع موثق نپذیریم.»»