موسسه سنین CNIN Institute

پيشگیرى از سرطان تخمدان

Ovary Cancer Prevention


 

اغلب زنان يك يا چند ريسك فاكتور سرطان تخمدان را دارند، اما راه مشخص و عملى براى جلوگيرى از سرطان تخمدان وجود ندارد. راه هاى چندى براى كاستن از ريسك سرطان سلول هاى پوششى وجود دارند، اما در مورد روش های كاستن از ريسك سرطان سلول هاى "زاینده" و يا تومورهاى استرومال تخمدان، اطلاعات اندكى داريم. (اين مقاله، فقط به سرطان سلول هاى پوششى مى پردازد). بايد بدانيم كه برخى "دستور العمل ها" به ميزان اندكى از اين احتمالات مى كاهند و بعضى اندكى بيشتر، تعدادى به راحتى قابل انجام هستند، و بعضى نياز به جراحى دارند.

شما مى توانيد با پزشك زنان خود گفتگو نماييد، وى با توجه به جميع شرايط و ساير مسائل، تاريخچه پزشكى و خانوادگى، به شما راهنمايى و مشورت خواهد داد.

 

  • قرص هاى ضد بارداری Oral contraceptives:

استفاده از داروهاى ضد بارداری، خصوصاً در زنانى كه سال ها از آن استفاده كرده اند، از ريسك ابتلا به سرطان تخمدان مى كاهد. (زنانى كه ٥ سال يا بيشتر از اين داروها استفاده کرده بودند، نسبت به زنانى كه هرگز استفاده نکرده بودند، احتمال ابتلاى كمترى (تا ميزان ٥٠ درصد) داشتند. البته، اين داروها خودشان چندین خطر جدى و عوارض جانبى ديگر دارند. در مورد استفاده از آن ها، پرسش هاى خود را از پزشك بپرسيد.

 

  • جراحى هاى زنانه  Gynecologic surgery:

هر چند بستن لوله هاى تخمدان و يا خارج سازى رحم، موجب كاستن از ريسك سرطان مى شود، اما اين جراحى ها به دلائل "ارزشمند" پزشكى بايد انجام شود و نه صرفاً براى پيشگيرى از ابتلا به سرطان تخمدان. اگر خارج سازی رحم با دلائل محكمی به شما توصیه شده (و شما سابقه خانوادگى ابتلا به سرطان تخمدان داريد)، مى توانيد درخواست دهید همزمان تخمدان ها و "لوله هاى" شما را خارج کنند. حتى اگر سابقه خانوادگى هم نباشد، در زنانى كه يائسه شده اند يا به آن نزديك هستند، پزشكان پيشنهاد خارج كردن تخمدان ها به همراه رحم را مى دهند. (اگر شما بيش از ٤٠ سال داريد و بايد رحم خود را خارج نماييد، با پزشك خود درمورد منافع و مضار عمل خارج سازى تخمدان ها نيز مشورت و گفتگو نماييد.)

 

كاستن از احتمال ابتلا به سرطان تخمدان، در افراد با سابقه خانوادگى:

كسانى كه سابقه فاميلى سرطان تخمدان دارند، ويا ابتلا به سندرمى دارند كه احتمال بروز سرطان تخمدان را افزايش مى دهد، مى توانند با مشورت با يك متخصص ژنتيك، تحت آزمايشات ژنتيك قرار گرفته، و چنانچه احتمال بروز سرطان برود، متخصص ژنتيك، تا حدودى متوجه میشود كه بهتر است چکار کنید. وقتى می دانيد كه مبتلا خواهيد شد، در مورد نحوه پيشگيرى تصميمات صحيح ترى می گیرید و اگر هم بدانيد كه مبتلا نخواهيد شد، به آسودگى خيال بزرگى در زندگى دست خواهيد يافت. خوردن قرص هاى ضدحاملگى، حتى در كسانیکه جهش ژن هاى BRCA1 و BRCA2 دارند، از احتمال بروز سرطان تخمدان مى كاهد (اما در زنان فاقد جهش، بر احتمال سرطان پستان مى افزايد)، و اين احتمال تا مدتى بعد از قطع قرص هم ادامه دارد. تحقيقات در مورد افزايش بروز سرطان پستان، در زنان حامل جهش ژنتيكى به نتيجه اى قطعى نرسيده اند. همچنين مشخص نيست كه آيا بستن لوله هاى تخمدان در زنانى كه داراى جهش ژن هاى BRCA هستند، اثرى بر كاستن از ريسك ابتلا دارد و يا خير. اما، در زنان حامل جهش، خارج سازى كامل تخمدان ها و لوله هاى فالوپ، از ريسك ابتلا به سرطان در اين قسمت ها، مى كاهد. گاهى زنان اين جراحى را براى پيشگيرى از سرطان تخمدان انجام مى دهند (در كل، اين جراحى فقط بعد از پايان فرزند آورى و در شرائط ريسك بالا انجام مى شود).

جراحى از ريسك ابتلا مى كاهد، اما به طور كامل آن را از بين نمى برد، چرا كه در بعضى زنانى كه اين جراحى را انجام داده اند، از قبل، سرطان بسيار بسيار كوچكى تشكيل شده (كه بعد از خارج سازى اعضا، در زير ميكروسكوپ سرطان قابل مشاهده است)،

زنانى كه جهش ژن هاى BRCA دارند، ريسك ابتلا به سرطان صفاقى (با وجود احتمال كم، و حتى بعد از خارج سازى تخمدان و لوله هاى فالوپ) نیز دارند. در ضمن ريسك ابتلا به سرطان لوله هاى فالوپ هم ايشان را تهديد مى نمايد (در اصل، گاهى سرطان هايى كه فكر مى كردند تخمدان، يا صفاقى باشد، از لوله هاى فالوپ شروع شده بود.) بنابر اين هردوى اين اندام ها بايد با يكديكر خارج شوند. تحقيقات نشان داده است اگر در زنانى كه جهش ژن BRCA دارند، پيش از يائسگى تخمدان هاى یشان خارج شود،  ريسك ابتلا به سرطان ايشان حدود ٨٥ تا ٩٥ درصد کم مى شود و ريسك ابتلا به سرطان سينه (پستان) هم به ٥٠ درصد تقليل می یابد.

يك گزينه ديگر براى زنانى كه نمى خواهند تخمدان هاى خود را (به دليل عملكرد آن ها) از دست بدهند (زيرا ايجاد يائسگى زودرس مى نمايد)، خارج سازى فقط لوله هاى فالوپ مى باشد، (اما تحقیقی روی اثر آن بر احتمال ابتلا به سرطان صورت نگرفته است). مشخص شده بهترين زمان خارج سازى تخمدان ها به منظور كاستن از احتمال ابتلا به سرطان پستان، ٣٥ سالگى است. افراد حامل ژن جهش يافته BRCA، که احساس می کنند اين خارج سازى ها مناسب ايشان نيست، بايد دائماً مورد معاينات دقيق قرار گیرند. براى تشخيص زود هنگام بروز سرطان تخمدان تحت نظر باشند. آزمايشات مربوط به آن در قسمت بعد توضيح داده شده است. "بیشتر بدانید"

 
 

مترجم: فاطمه عرفانی، کارشناس زبان انگلیسی
           نادر قطمیری، کارشناس زبان انگلیسی
بازبینی: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی

سرطان های اعضای بدن