درمان لنفوم بورکیت BL:
چه پزشکانی "لنفوم بورکیت BL" را درمان می کنند؟
- فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی: پزشک فوق تخصصی که سرطان را با داروهای شیمی درمانی، تارگت تراپی و ایمونوتراپی و پیوند مغز استخوان درمان می کند و کل برنامه درمانی شما را طرح ریزی می کند.
ممکنست بسیاری از تخصص های دیگر هم بخشی از تیم درمان شما باشند، شامل: پزشک دستیار، پرستار، متخصص تغذیه، روانشناس، مددکار اجتماعی و ... .
یک نوع لنفوم با رشد بسیار سریع شبیه لوسمی حاد لنفوسیتیک (ALL) میباشد. معمولا درون بیمارستان و با شیمی درمانی شدید درمان می شود که معمولا حداقل 5 داروی شیمی درمانی را شامل می شود. ممکنست ریتوکسیماب نیز اضافه شود. نمونه های شیمی درمانی استفاده شده عبارتند از:
- Hyper-CVAD: سیکلوفسفامید، وین کریستین، دوکسوروبیسین، و دگزامتازون که بطور متناوب یا متوترکسات و سیتارابین داده می شود.
- CODOX-M: سیکلوفسفامید، وین کریستین، دوکسوروبیسین، متوترکسات با دوز بالا که بطور متناوب با IVAC (ایفوسفامید، اتوپوزاید و سیتارابین) داده می شود.
- EPOCH: اتوپوزاید، پردنیزون، وین کریستین، سیکلوفسفامید و دوکسوروبیسین.
چون این لنفوما تمایل دارد به ناحیه اطراف مغز و طناب نخاعی انتشار یابد، داروی شیمی درمانی متوترکسات اغلب به داخل مایع نخاعی (درمان اینتراتکال) تزریق می شود. ممکنست اگر دوز بالای متوترکسات بعنوان بخشی از رژیم شیمی درمانی اصلی داده شود دیگر نیازی به تزریق داخل نخاعی نباشد.
بخش مهمی از درمان اولیه این بیماری اطمینان از دریافت مایعات به میزان کافی و آلوپورینول است تا از سندرم لیز تومور جلوگیری شود.
اگر لنفوم برطرف نشود یا بعد از درمان عود کند ممکنست رژیم شیمی درمانی دیگری امتحان شود. اگر لنفوم خاموش شود (به رمیشن برود) ممکنست پزشک توصیه به پیوند مغز استخوان نماید. (برای آگاهی بیشتر بخش "پیوند اتولوگ مغز استخوان" و "پیوند آلوژن مغز استخوان" در وبسایت سنین را ببینید).
اخیرا مشخص شده در بیماران لنفوم غیرهوکین پس از درمان نسبت به افراد عادی جامعه ریسک ابتلا به سرطان های ثانویه بالاتر است. بنابراین پس از خاتمه درمان نیز تحت نظر پزشک خود بمانید و غربالگری سایر سرطان ها بخصوص سرطان پوست، ریه را در نظر داشته باشید. "بیشتر بدانید"
منبع: American Cancer Society 2018
مترجم: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی