درمان لنفوم اولیه مغز (PCNSL):
چه پزشکانی "لنفوم اولیه مغز (PCNSL)" را درمان می کنند؟
بر اساس گزینه درمان ممکنست پزشکان مختلفی در تیم درمان شما باشند. این پزشکان عبارتند از:
- فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی: پزشک فوق تخصصی که سرطان را با داروهای شیمی درمانی، تارگت تراپی و ایمونوتراپی و پیوند مغز استخوان درمان می کند و کل برنامه درمانی شما را طرح ریزی می کند.
- متخصص رادیوتراپی آنکولوژی: پزشک متخصصی که سرطان را با پرتودرمانی درمان می کند.
ممکنست بسیاری از تخصص های دیگر هم بخشی از تیم درمان شما باشند، شامل: پزشک دستیار، پرستار، متخصص تغذیه، روانشناس، مددکار اجتماعی و ... .
این لنفوم از مغز یا طناب نخاع شروع می شود. اغلب در افراد مسن یا آنهاییکه ضعف سیستم ایمنی (AIDS، مصرف داروهای جلوگیری از رد پیوند) دارند دیده می شود.
اغلب بیماران با شیمی درمانی و/یا پرتودرمانی درمان می شوند. یک مشکل در درمان این بیماری اینستکه اغلب داروهای بکار رفته در درمان لنفوم با تزریق وریدی به مغز نمی رسند. برای افرادیکه سلامت عمومی خوبی دارند، دوزهای بالای وریدی داروی متوترکسات موثرترین درمان بوده است. این دارو همراه با داروی لوکوورین و مایعات وریدی داده می شود تا کمک نماید عوارض جدی کنترل گردد. سایر داروهای شیمی درمانی مانند سیتارابین نیزممکنست اضافه شوند. ممکنست ریتوکسیماب نیز اضافه شود. برای آنهاییکه نمی توانند این درمان را تحمل کنند ممکنست سایر رژیم های کمتر تهاجمی یا پرتودرمانی تنها امتحان شود.
یک مقوله در مورد پرتودرمانی بخصوص در سنین بالا اینستکه اغلب موجب اختلالات ذهنی می شود. پزشکان برای تخفیف این اختلال دوز پرتودرمانی را کم می کنند.
اگر لنفوم اولیه مغز به رشد خود ادامه دهد یا پس از درمان برگردد، ممکنست گزینه های بیشتر شامل شیمی (با داروهای متفاوت)، پرتودرمانی یا پیوند مغز استخوان (در صورت سلامت کافی) نیز مطرح باشد. (برای آگاهی بیشتر بخش "پیوند اتولوگ مغز استخوان" و "پیوند آلوژن مغز استخوان" در وبسایت سنین را ببینید).
اخیرا مشخص شده در بیماران لنفوم غیرهوکین پس از درمان نسبت به افراد عادی جامعه ریسک ابتلا به سرطان های ثانویه بالاتر است. بنابراین پس از خاتمه درمان نیز تحت نظر پزشک خود بمانید و غربالگری سایر سرطان ها بخصوص سرطان پوست، ریه را در نظر داشته باشید. "بیشتر بدانید"
منبع: American Cancer Society 2018
مترجم: سید سعید کسایی، فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی