علوم پایه پزشکی و سرطان

علوم پایه پزشکی شامل علومی می شود که شالوده پزشکی و شناخت صحیح از سرطان را فراهم می کنند و عبارتند از: آناتومی: بررسی ساختمان بدن، بافت شناسی: بررسی ساختمان میکروسکوپی سلول و بافت، فیزیولوژی: بررسی عملکرد طبیعی بافت، ژنتیک: بررسی ژن، تغییرات ژن و وراثت, پاتولوژی: بررسی بافت و مایعات برای تشخیص بیماری، میکروبیولوژی: بررسی میکروسکوپی ارگانیسم، ایمونولوژی: بررسی سیستم ایمنی، بیوشیمی: بررسی رخدادهای شیمیایی بدن، بیوفیزیک: بررسی رخدادهای فیزیکی بدن.


سرطان چیست؟

 

هنگامی که سلول­های بخشی از بدن شروع به رشد خارج از کنترل کنند، سرطان گسترش می­یابد. اگرچه انواع زیادی سرطان وجود دارد، اما علت همه این سرطان­ها همان رشد غیرطبیعی آنها است. در اشخاص نرمال (عادی- طبیعی) سلول­ها به طور منظم رشد کرده، تقسیم شده و سپس می­ میرند. در طی سال­های نخست زندگی تا هنگام بلوغ، سرعت تقسیم شدن سلول­های بدن سریع­تر می­باشد. پس از آن، سلول­های بیشتر نقاط بدن فقط برای جایگزینی سلول­های فرسوده یا مرده و نیز به منظور ترمیم آسیب­های وارده به سلول­ها، تقسیم می­شوند. سلول­های سرطانی به دلیل تقسیمات و رشد مداوم­شان با سلول­های طبیعی بدن فرق دارند. سلول­های سرطانی از بین نمی­ روند بلکه با رشد خود سلول­های غیرطبیعی دیگری را به وجود می­ آوردند. سلول­های سرطانی می ­توانند به قسمت­های دیگر بدن نیز گسترش یافته ...

ادامه مطلب.

مشاوره ژنتيك سرطان چيست؟

تعدادى از خصوصيات و شرايط جسمى و وضعيّت سلامتى در خانواده، دنباله داشته ودر نسل هاى مختلف پشت سر هم جريان دارند. پزشكان آن را شرايط وراثتى مى نامند. اگر شما والدين و يا پدر بزرگ ها ويا مادر بزرگ هايى داريد ويا داشته ايد، كه، بيمارى هاى جدى داشته اند، ويا دارند، شايد بخواهيد بدانيد ريسك ابتلای شما، چقدر است؟ یا اینکه،چقدر امكان دارد شما و شريك زندگى تان  اين شرايط وراثتى را به كودكان خود منتقل نماييد؟
براى پاسخ به اين سوالات نيازمند مشاوره ژنتيكى هستيم. مشاورين ژنتيكى، نه تنها شما را در مورد ميزان انتقال اين بيمارى ها به نسل بعد مطلع مى سازند، بلكه به شما كمك مى كنند كه از نظر احساسى نيز توجيه باشيد.

 

چگونه يك مشكل ژنتيكى خانواده را تحت تاثير قرار میدهد؟

شما ممكن است بخواهيد بدانيد كه اگر بچه دار شويد، آيا ممكن است كه نقص مادر زادى كودك يكى ديگر از افراد فاميل، در فرزند شما نيز بروز كند؟ و يا بخواهيد بدانيد كه آیا بیماری پاركينسون يا سرطان والدين شما، به شما نيز به ارث رسيده است يا خير. فهميدن اين موضوعات، فقط با آزمايش ژنتيكى قابل دريافت است.

دلايل ديگرى هم براى انجام آزمايشات ژنتيكى وجود دارند كه بعضى به قرار زير مى باشند:
- برنامه براى بچه دار شدن داريد، و ميل داريد كه از شرايط ژنتيكى خود و شريك زندگى تان، اطلاعات كاملى دريافت كنيد تا بتوانيد بهترين تصميم را اتخاذ نماييد.
- خانمى كه براى حامله شدن دچار مشكل مى باشد و يا چندين سقط جنين داشته است.
- مادرى که كودك با نقص ژنتيكى مادرزادى را به دنيا آورده و مى خواهد بداند كه آيا اين
اين مورد ژنتيكى و شرايط خاص، در حاملگى هاى آينده، به چه ميزان احتمال تكرار دارد.

- در مورد تاريخچه خانواده خود كنجكاو باشيد.

ادامه مطلب.

پاتولوژی و سرطان: دسته های اصلی سرطان

 

بدن ما از میلیاردها سلول ساخته شده است. سلولها آنقدر کوچکند که تنها زیر میکروسکوپ قابل رویتند. این سلولها بصورت گروهی بافتها و سپس عضوهای بدن ما را می سازند. این سلولها از اساس شبیه هم هستند با اینحال از بعضی جهات تفاوت دارند. این بخاطر اینست که اعضای بدن کارهای خیلی متفاوتی انجام می دهند. مثلا اعصاب و ماهیچه ها کارهای خیلی متمایزی انجام می دهند. بنابراین سلولهای عصب و عضله باید ساختمانهای متفاوتی داشته باشند.

سرطانها را می توان مطابق نوع سلولی که از آن بر می خیزند گروه بندی کرد. 5 دسته اصلی وجود دارد:

1.کارسینوما:

شایعترین نوع سرطان است و 85% سرطانها را تشکیل میدهد. این سرطان در واقع از بافتهای اپیتلیال شروع میشود. پوشش اپیتلیال، پوست یا سطح ارگانهای داخلی مانند دستگاه گوارش و حفرات بدن مانند درون قفسه سینه و حفره شکم را میپوشاند. انواع مختلفی از سلولهای اپیتلیال وجود دارد که میتواند به انواع مختلفی از کارسینوما تبدیل شوند. زیر گروه های آن عبارتند از:

  • کارسینوم سلول سنگفرشی (SCC):

از سلولهای سنگفرشی بر می خیزد. اینها سلولهای صافی هستند که در پوست یا دهان یا مری دیده میشوند.

 

  • آدنوکارسینوما:

از سلولهای غده ای  بر می خیزد. سلولهای غده ای، سلولهای آدنوماتوس نامیده می شوند و برای حفظ رطوبت بافت مایع ترشح میکنند. این سلولها در معده و روده بزرگ و روده کوچک دیده می شوند.

 

  • کارسینوم سلول ترانزیشنال (TCC):

از سلولهای ترانزیشنال بر می خیزد. اینها سلولهایی هستند که میتوانند با کشیده شدن عضو کش بیایند و اپیتلیوم ترانزیشنال را می سازند. مثلا پوشش مثانه از این نوع است.

 

  • کارسینوم سلول بازال (BCC):

نوع شایعی هستند و از سلولهای بازال در عمیق ترین لایه های پوست بر می خیزند.

 

2.سارکوما:

شیوع اینها خیلی کمتر از کارسینوما ها است. کمتر از یک درصد از کل سرطانها را تشکیل میدهند. از بافت پیوندی که بافتهای حمایت کننده هستند مانند استخوان، غضروف، تاندونها، بافتهای فیبری، چربی، ماهیچه یا رگهای خونی بر می خیزد. دو نوع اصلی دارد:

  • سارکوم استخوان (استئوسارکوما)
  • سارکوم بافت نرم: نادرند، اما شایعترین انواع آن از غضروف (کندروسارکوما) و ماهیچه (رابدومیوسارکوما) بر می خیزند.

ایمونولوژی و سرطان: سيستم ايمنى

مقاله زير در مورد سيستم ايمنى بدن مى باشد و در مورد تاثيرات احتمالى سرطان و معالجات آن بر روى اين سيستم، و همچنين، چگونگى افزايش توان اين سيستم به منظور مقابله با سرطان، به وسيله بعضى از درمان ها، صحبت مى كند.

نحوه عملكرد سيستم ايمنى:

سيستم ايمنى، بدن را در مقابل بيمارى ها و عفونت هايى كه عوامل آن ها باكترى ها، ويروس ها، قارچ ها، و يا انگل ها هستند، مراقبت و محافظت مى نمايد. اين سيستم مجموعه اى از عمل و عكس العمل ها است، که در راستای حذف سلول هاى مزاحم و يا عفونت ها به کار میرود و به همين خاطر به ان واكنش ايمنى مى گويند.

اهمیت سيستم ايمنى براى بيماران سرطانى:

ادامه مطلب.


اخبار جدید